Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 1. 2018,
14.46

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

2

Natisni članek

Renata Donko

Nedelja, 14. 1. 2018, 14.46

6 let, 3 mesece

Renata Donko

Mariborčanka je za sina naslikala Ronalda, zdaj slike potujejo na Madeiro #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

2

Renata Donko | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Začelo se je kot presenečenje za sina, preraslo pa v ... Renata Donko je avtorica slik s podobami Cristiana Ronalda in njegove družine, ki naj bi v kratkem krasile njegov muzej na portugalskem otoku Madeira. Kako je 35-letna varnostnica iz Maribora sploh prišla v stik z osebjem slovitega nogometaša Real Madrida in nepogrešljivega člana portugalske reprezentance?

Ko je 35-letna Renata Donko, mama dveh otrok in varnostnica po poklicu, kovala presenečenje za svojega sina, velikega oboževalca Cristiana Ronalda in nogometnega kluba Real Madrid, se ni zavedala, kako razburljivi meseci se ji obetajo.

Ronalda in njegovo družino je upodobila na devetih slikah in jih pred dnevi poslala na portugalski otok Madeira, kjer naj bi krasile Ronaldov muzej in hotel.  | Foto: Matjaž Vertuš Ronalda in njegovo družino je upodobila na devetih slikah in jih pred dnevi poslala na portugalski otok Madeira, kjer naj bi krasile Ronaldov muzej in hotel. Foto: Matjaž Vertuš

Nogometno presenečenje za sina

"Ko smo se preselili, sem želela sinovo sobo prepleskati v stilu barvne kombinacije nogometnega kluba Real Madrid, za nameček sem mu na steno narisala tudi Cristiana Ronalda. Vse skupaj je bilo mišljeno kot presenečenje, sina namreč takrat ni bilo doma," je zametke "ronaldomanije" v njihovem domu opisovala 35-letna Mariborčanka, ki se profesionalno ukvarja z varovanjem, dela kot varnostnica, ljubiteljsko pa veliko časa namenja slikanju.

Začelo se je s presenečenjem za sina. Na steno njegove otroške sobe je Renata naslikala Ronalda, ki je sinov najljubši nogometaš. | Foto: Matjaž Vertuš Začelo se je s presenečenjem za sina. Na steno njegove otroške sobe je Renata naslikala Ronalda, ki je sinov najljubši nogometaš. Foto: Matjaž Vertuš Od stenske poslikave do serije slik

Sin je bil z maminim nogometnim presenečenjem izredno zadovoljen, družini pa se je zdelo škoda, da bi se Ronaldova podoba ob ponovnem pleskanju izgubila, zato se je Renata odločila, da sinu Ronalda nariše še na platno. Rečeno - storjeno, najprej je narisala portret, potem pa upodobila še preostale člane Ronaldove družine. "Kar naenkrat je nastala cela serija slik. Nekatere so nastajale samo nekaj dni, nekatere več tednov," je opisala.

Renata Donko Ronaldo | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

"Leto in pol sem imela slike doma, zložene ob steni, kar se mi je zdelo škoda," je povedala. Ko se ji je zdelo, da je zgodba dozorela, je ob upoštevanju tudi feng shui priporočila svojega svaka Dušana Donka fotografijo slik poslala na elektronski naslov Cristianovega hotela Pestana CRZ na portugalskem otoku Madeira (ki ponuja tudi slovensko pohištvo). Povprašala jih je, ali bi jih morda zanimale. Na Madeiri je Ronaldo sicer odraščal.

Ronaldov hotel na Madeiri je prvi v verigi luksuznih hotelov, ki jih je odprl Ronaldo. | Foto: Getty Images Ronaldov hotel na Madeiri je prvi v verigi luksuznih hotelov, ki jih je odprl Ronaldo. Foto: Getty Images

Na Madeiri je poleg hotela tudi muzej Cristiana Ronalda (CR7), po njem pa se imenuje tudi letališče. To je širši javnosti bolj znano zaradi ponesrečenega kipca, ki naj bi upodabljal Ronalda. Zaradi norčevanja so ga pozneje nekoliko preoblikovali.

Preberite še: Po poteh glavnega asa novih evropskih prvakov

"Iz Ronaldovega hotela so sporočili, da so jim slike zelo všeč in da naj se obrnemo na osebni profil Cristiana Ronalda. To smo tudi storili in dolgo časa ni bilo nobenega odziva. Minevali so tedni in meseci, na vse skupaj smo že pozabili, ko smo dobili elektronsko sporočilo Huga Berlinchasa, ambasadorja Ronaldovega muzej CR7. Napisal je, da so jim slike zelo všeč ter da bi jih želeli izobesiti v muzeju in hotelu na Madeiri.

Muzej CRZ stoji v Funchalu, prestolnici Madeire.  | Foto: Peter Kastelic Muzej CRZ stoji v Funchalu, prestolnici Madeire. Foto: Peter Kastelic

Cristiano Ronaldo, Madeira | Foto: Peter Kastelic Foto: Peter Kastelic

Cristiano Ronaldo, Madeira | Foto: Peter Kastelic Foto: Peter Kastelic

"Seveda smo najprej mislili, da gre za šalo. Preverili smo vse kontakte in nazadnje ugotovili, da gre za pravega človeka. Seveda smo bili presenečeni, ne zgodi se vsak dan. Nekaj dni smo potrebovali, da smo dojeli, kaj se nam dogaja. Napotili so nas k bratu Cristiana Ronalda Hugu Aveiru, ki vodi Ronaldov muzej in s katerim smo se dogovarjali, kako naprej. Seveda sem jim povedala, da je sinova največja želja, da bi nekoč obiskal Madeiro in videl, kje je Ronaldo odraščal. Bomo videli, kako se bo razpletlo," je vsa sijoča pripovedovala Renata.

Renata Donko Ronaldo | Foto: Matjaž Vertuš Foto: Matjaž Vertuš

Devet slik - Renata je prvotnim petim dodala še štiri nove, med drugim tudi intimni trenutek med mamo in hčerko, Ronaldovo partnerico Georgino Rodriguez in hčerko Alano - je tako v ponedeljek odpotovalo na Madeiro.

Slika Ronaldove partnerice Georgine in njune hčerke je Renatina prva slika v tem letu. | Foto: Matjaž Vertuš Slika Ronaldove partnerice Georgine in njune hčerke je Renatina prva slika v tem letu. Foto: Matjaž Vertuš

"Težko rečem, kaj se bo zgodilo zdaj," noče prehitevati dogodkov. "Pet slik, ki so jih videli na začetku, smo jim podarili, za preostale pa se dogovarjamo. Odvisno, ali jim bodo všeč. Povabili so nas na otok in računamo, da bomo spomladi res odpotovali tja. Če bi se kdaj v prihodnosti srečali s pravim Ronaldom, bi bil sin seveda izredno vesel," je povedala Donkova, ki slika že od nekdaj.

"Na elektronski naslov hotela Septana na Madeiri, ki je hotel Cristiana Ronalda, smo poslali fotografije slik in dobili navdušujoč odziv." | Foto: Matjaž Vertuš "Na elektronski naslov hotela Septana na Madeiri, ki je hotel Cristiana Ronalda, smo poslali fotografije slik in dobili navdušujoč odziv." Foto: Matjaž Vertuš

Slike Ronaldove družine je konec lanskega leta razstavila v Mariboru, že prej pa se je predstavila s slikami druge tematike. Med drugim je bila tudi pobudnica dobrodelne razstave, katere izkupiček je bil namenjen društvu Animal Angels.   | Foto: Osebni arhiv Slike Ronaldove družine je konec lanskega leta razstavila v Mariboru, že prej pa se je predstavila s slikami druge tematike. Med drugim je bila tudi pobudnica dobrodelne razstave, katere izkupiček je bil namenjen društvu Animal Angels. Foto: Osebni arhiv Zanimivo je, da je v mlajših letih zato imela tudi nekaj težav, saj učiteljice v vrtcu niso verjele, da gre za njen izdelek. Obtožile so jo, da ji nekdo drug pomaga pri domači nalogi.

Posebej se za slikarstvo ni usposabljala, je pa pred desetimi leti približno teden dni obiskovala tečaj akademskega slikarja Viktorja Šesta, ki jo je uvedel v svet ustvarjanja z oljnimi barvami. Ustvarja tudi energetske slike.

Slike s podobami družine Cristiana Ronalda je decembra razstavila v mariborskem hotelu City, že prej pa je razstavljala na Betnavi (leta 2016 skupaj z Rajkom Ferkom) in na ljubljanskih Fužinah, kjer je bila pobudnica dobrodelne razstave.

"Želela sem si, da bi pomagali kužkom, zato sem več slikarjem predlagala, da podarijo svoja dela, ki smo jih prodajali na javni dražbi," je povedala. Zbrana sredstva so bila namenjena društvu Animal Angels, tudi Donkova je prispevala štiri slike.  

Ne spreglejte