Evropski dan jezikov

VIDEO: Na Fužinah govorijo mrtve jezike

Mirko Vorkapić
26. 9. 2018, 14.47
Posodobljeno: 26. 9. 2018, 15.05
Deli članek:

Odšli smo na ljubljanske ulice in preverili, kako dobro Slovenci obvladajo tuje jezike.

Novice Svet24
Prebivalec Fužin.

Svet Evrope je 26. september razglasil za evropski dan jezikov. Z njim želi spodbuditi zavedanje o kulturni in jezikovni raznolikosti, hkrati pa tudi zavedanje, da učenje jezikov pripomore k boljšemu medsebojnemu razumevanju in odpre vrata novim zaposlitvenim priložnostim.

Po Evropi se ob tej priložnosti zvrstijo številni dogodki. EU ima 28 držav članic, 24 uradnih jezikov, med katerimi je od leta 2004 tudi slovenščina, in tri pisave. Poleg tega se v EU govori več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov, k široki paleti jezikov v Evropi pa dodatno prispevajo migracijski tokovi. Večjezičnost je eno od temeljnih načel EU. Evropska komisija s svojo jezikovno politiko spodbuja večjezičnost in se zavzema za to, da bi vsak državljan EU poleg maternega znal vsaj dva tuja jezika. 

Statistika pravi 

Po podatkih naj bi se kar 17,7 milijona osnovnošolcev oziroma 81,7 odstotkov učencev v osnovni šoli učilo vsaj en tuji jezik. Od tega naj bi se en milijon osnovnošolcev (4,6 odstotkov) učil dveh ali več tujih jezikov. Najbolj pogost in priljubljen jezik je angleščina, ki se ga uči 16,7 milijona vseh osnovnošolcev v Evropi. Med državami, kjer se večina osnovnošolcev uči tujega jezika, so Ciper, Luksemburg, Malta, Avstrija, Hrvaška, Italija, Španija in Francija, medtem ko se je Slovenija skupaj z Belgijo in Portugalsko znašla na samem repu. Tujega jezika naj bi se po podatkih Eurostata učilo le 49,8 odstotka učencev, ki obiskujejo osnovno šolo.