O Beatlih brez Beatlov

Neki novi tipi: V Mestnem gledališču ljubljanskem nocoj krstna uprizoritev izvirne glasbene predstave.

Objavljeno
26. februar 2015 18.04
Neki novi tipi
 Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

V zgodovini svetovne glasbe­ je liverpoolska četverica­ The ­Beatles gotovo najbolj­ vplivna­ glasbena skupina na svetu.­ John Lennon, Paul McCartney,­ George Harrison in Ringo­ Starr so avtorji­ vrste­ popularnih skladb, hkrati pa so ­besedila pesmi približali­ poeziji.­

V Mestnem gledališču ljubljanskem so se hoteli­ ­pokloniti njihovemu globalnemu­ prispevku in postaviti na oder različico filma­ A Hard Day's ­Night, vendar niso dobili­ ­dovoljenja lastnikov ­avtorskih pravic.

Barbara Hieng Samobor, direktorica in umetniška vodja MGL, pravi, da so projekt uvrstili na repertoar, natisnili katalog, angažirali režiserja, glasbenega vodjo ter opravili avdicijo za razdelitev glavnih fantovskih vlog. Tik pred poletjem 2014 so od podjetja, ki je v lasti članov skupine The Beatles in njihovih dedičev, prejeli kratek stavek: Nas ne zanima. To je v resnici pomenilo prepoved uporabe pesmi te skupine.

A kljub temu so se v gledališču odločili postaviti na oder glasbeno predstavo, v kateri bo trinajst pesmi, ki so znane v interpretacijah liverpoolskega kvarteta. Za te skladbe so uredili avtorske pravice prek poznavalca zgodnjega rock'n'rolla Martina Razpotnika in Mars Music.­

Tako so počasi kapljala dovoljenja za rock'n'roll pesmi, ki so močno oblikovale glasbeni okus skupine The Beatles, in počasi je začela nastajati tudi predstava o Beatlih, vendar brez njihove glasbe.­ Vzeli so nekaj dramaturških značilnosti iz filma A Hard Day's Night, napisali nov scenarij, katerega avtor je poleg dramaturginje Petre Pogorevc še beograjski režiser Marko Manojlović.

Prisega štirih študentov igre

Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo so poiskali štiri študente igre, ki igrajo osrednje junake v rock'n'roll skupini na začetku šestdesetih let v Veliki Britaniji. Vsi štirje so morali priseči, kot pravi Hiengova, da bodo kot Rob (Robert Korošec), Phil (Filip Samobor), Matt (Matic Lukšič) in Sean (Žan Perko) v naslednjih osmih mesecih garali, da bi postali prava rock'n'roll skupina.

Mladeniči so dobili glasbene mentorje, ki so jih pod vodstvom Mihe Petrica in Jožeta Šaleja učili igranja inštrumentov in petja, da bodo lahko pesmi, kot so Twist and Shout, Besame Mucho, Roll Over Beethoven, Money, Long Tall Sally in druge iz zakladnice rock'n'rolla, izvajali v živo na odru.

Ker je kemija med člani skupine tako dobra, je povsem mogoče, da smo dobili novo glasbeno skupino. Fantje so namreč napisali nekaj pesmi (Faster, Buzzin', Whiskey, Vibrations, Gig Gun, Tribute To My Inspiration), ki skupaj z drugimi tvorijo koncertni repertoar te glasbene predstave. Vse pesmi je v slovenščino prevedel Matej Krajnc.

Dramaturginja in soavtorica besedila Petra Pogorevc poudarja, da so se, potem ko so bili postavljeni pred dejstvo, da ne bodo mogli narediti gledališke priredbe filma skupine The Beatles, odločili za novo skupino, ki bo sicer nekoliko spominjala na slavno četverico. Ker ni bilo več treba slediti vnaprej predpisanemu scenariju, je predstava dobila večjo možnost svobodne interpretacije.

Glavni igralci in pevci pravijo, da je v vsakem od njih še vedno delček Johna, Paula, Georgea in Ringa, kajti preštudirali so skoraj vse filme in videe, v katerih nastopajo Beatli. Poimenovani so drugače, prav tako so zato nekoliko drugačna razmerja med člani skupine. Režiser Marko Manojlović dodaja, da sicer ne znajo natančno žanrsko opredeliti svoje predstave. Je to koncert v gledališču ali glasbena predstava? Poudaril pa je, da je bilo veliko veselja med njenim nastajanjem, zato je prepričan, da bo to veselje čutiti tudi v ­dvorani.