NOGOMET

S ščepcem čarovnije oziroma Golovina

Sanjski start že odpisane domače nogometne reprezentance v SP. »Rusija, daj mi pet!«, »Savdski Arabiji prepustili žogo, ne pa tudi revirja!«.
Fotografija: Rusi si ne bi mogli želeti lepšega starta v svetovno prvenstvo. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Rusi si ne bi mogli želeti lepšega starta v svetovno prvenstvo. FOTO: AFP

MOSKVA – Ruski nogometaši si ne bi mogli želeti boljšega starta v domače svetovno prvenstvo. V uvodni tekmi so namreč pred 78.000 gledalci na moskovskem stadionu Lužniki prekosili same sebe in s kar 5:0 z igrišča odpihnili tekmece iz Savdske Arabije. Zbornaja komanda se je v zgodovino tega tekmovanja vpisala z drugo najvišjo zmago na otvoritvenem srečanju (po podvigu Italije s 7:1 proti ZDA davnega leta 1934).
 

Se je speči velikan le zbudil?

S tem uspehom so se čez noč izdatno povečali tudi apetiti številnih domačih navijačev. Nadejajo se, da se je speči velikan, kakor tudi pravijo izbrani vrsti Rusije, ki v pripravljalnih dvobojih še zdaleč ni blestela, vendarle zbudil. Po uspešnem začetku je vidno odleglo tudi domačemu selektorju Stanislavu Čerčesovu, ki so ga želeli nekateri že zamenjati. »Načrtno smo se pripravljali za ta dan. To je bil pravi trenutek, zmaga za start je namreč izjemno pomembna,« je poudaril 54-letni strokovnjak, ki pa se še kako dobro zaveda, da je bil to komaj začetek. »Osvojili smo tri točke, kar je razveseljivo, vendar pa je to turnir, ki se seveda ne končuje s to tekmo,« je jasno Čerčesovu. Evforične domače navijače je poskušal na realna tla vrniti tudi španski Argentinec Juan Antonio Pizzi, selektor Savdske Arabije, ki je opozoril, da niso tako visoko klonili, ker bi bili gostitelji tako dobri, temveč zato, ker so bili sami tako slabi. Ob tem je izrazil zaskrbljenost pred naslednjima tekmama svoje reprezentance v skupini A proti Urugvaju in Egiptu.

Rusija kot Atletico

Kakor koli že; ruski novinarji njegove ocene niso kaj prida upoštevali, ampak so kar tekmovali med seboj, kdo bo bolj pohvalil domačo vrsto, katere uvodni podvig je – mimogrede – pravilno napovedal tudi maček Ahil. »Rusija, daj mi pet! Ljubimo vas! Pet proti nič! To je šok! Mnogi so Ruse pokopali že pred uvodno tekmo, toda s svojo predstavo so pokazali, da so popolnoma pripravljeni za boj na tem SP. Hvala, moški, le tako naprej!« so zapisali v dnevniku Sport Ekspress, v časniku Sports pa je bilo mogoče prebrati naslednjo hvalnico: »Rusija je igrala kakor Atletico. To je bila popolna predstava. Savdska Arabija je imela sicer večjo posest žoge (52 %), ki smo ji jo prepustili, ne pa tudi našega revirja.« Na spletni strani ruskega Eurosporta pa so bili še posebno očarani nad 22-letnim Aleksandrom Golovinom, ki je bil z golom in dvema podajama eden od junakov zmage nad Savdsko Arabijo. »Čerčesov je utišal sovražnike. S hitrimi podajami in ščepcem čarovnije. Ali bolje rečeno: s ščepcem Golovina.« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije