Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Igralec Jernej Šugman je umrl zaradi srčne kapi

Deli na:
Igralec Jernej Šugman je umrl zaradi srčne kapi

Jernej Šugman - Foto: M24

Igralec Jernej Šugman je umrl zaradi srčne kapi, je za Reporter dejal njegov umetniški znanec. Vzrok smrti so za časnik Delo potrdili tudi v ljubljanski Drami.

V 49. letu starosti je umrl eden najplodnejših slovenskih igralcev Jernej Šugman, je poročala Televizija Slovenija.

Leta 1968 rojeni Jernej Šugman, ki bi rojstni dan praznoval 23. decembra, je za svoje delo v gledališču prejel vrsto nagrad. Lani je denimo prejel Borštnikovo nagrado za igro, in sicer za vlogo Ata Ubuja v uprizoritvi Kralj Ubu v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Zaigral je tudi v več slovenskih filmih, kot so Zvenenje v glavi, Kratki stiki in Nočno življenje, splošni javnosti pa je posebej znan po vlogah v humorističnih televizijskih nanizankah Teater Paradižnik, Naša mala klinika in Vrtičkarji.

Jernej Šugman se je rodil 23. decembra 1968 v Ljubljani. Od 1988 do 1992 je študiral dramsko igro in umetniško besedo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in študij zaključil z vlogo Astrova v Čehovem Stričku Vanji v letniku Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. Leta 1992 se je zaposlil v ljubljanski Drami, piše na spletnem portalu Sigledal.

Nato se je zelo hitro uveljavil kot igralec najzahtevnejših vlog. V naslednjih štirih letih je poosebil vrsto pomembnih likov iz klasične in sodobne svetovne literature. Med naslovne vloge, ki jih je oblikoval, sodi že legendarni Baal v režiji Eduarda Milerja, za katerega je prejel med drugim Borštnikovo nagrado za igro.

Zrele, ponotranjene, s kipečo, a neizbruhnjeno energijo je oblikoval like v Korunovih režijah: Maksa v Kralju na Betajnovi ali Komarja v Hlapcih, Astrova v Stričku Vanji, Rogožina v Idiotu ali Dimitrija v Bratih Karamazovih, Falaca v Strniševih Ljudožercih in Kralja Leara, še navaja portal.

Prve odzive slavnih in manj slavnih lahko preberete TUKAJ.

Ganljive zapise pokojnemu Jerneju Šugmanu na spletni strani virtualnih svečk lahko preberete TUKAJ.