Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

V Ljubljano prihaja najboljše nemško institucionalno gledališče

14. 11. 2018; 08.50
Avtor: Teja Pelko
Stroj Hamlet 1

Exil Ensemble se v Stroju Hamlet posveča dramatiku, ki radikalno presprašuje položaj intelektualca v svetu s tečajev, secira Shakespeara in potem preostale fragmente spet sestavi. foto: Gledališče Maksima Gorkega

V Slovenskem mladinskem gledališču bodo v soboto, 17. 11., gostili berlinsko Gledališče Maksima Gorkega.

Delo Heinerja Müllerja Stroj Hamlet bo uprizorilo sedem umetnikov iz Sirije, Palestine in Afganistana, ki so prisiljeni živeti v izgnanstvu.

Beseda »stroj« se v vsem Shakespearu pojavi enkrat samkrat. Nanaša se na telo, ki so mu kot čudesu, sestavljenemu iz veliko različnih delov, v obdobju zgodnjega razsvetljenstva pogosto rekli stroj. Tudi sama Shakespearova drama je tak stroj gledaliških čudes. Refleksija o smrti in veri, o normah in norosti, in moči in nemoči. In poleg vsega tega je še véliko besedilo o gledališču samem. Leta 1977 je Heiner Müller priredil to besedilo v Stroj Hamlet, ki nosi »stroj« že v naslovu.

»Naše sodelovanje z Gledališčem Maksima Gorkega je povsem naravno in logično povezovanje dveh gledališč, ki svoj program snujeta na podlagi kritične refleksije o kontekstu, v katerem delujeta, na angažiranih in provokativnih predstavah. Gorki je že dvakrat dobil nagrado za najboljše nemško institucionalno gledališče in velja za eno najzanimivejših točk na zemljevidu nemških in evropskih gledališč. Po gostovanju Mladinskega v Berlinu in našem zelo uspešnem nastopu v Gledališču Maksima Gorkega, imamo priložnost v Ljubljani gostiti njihovo predstavo Stroj Hamlet. Gre za produkcijo Exile Ensembla, v katerega je Gorki povabil umetnike imigrante iz različnih držav, ki zaradi politične situacije in konfliktov ne morejo delati v svojem okolju. Z režiserjem Sebastianom Nüblingom so na oder postavili kultno besedilo Heinerja Müllerja; v predstavi se sprašujejo o svojem položaju, o svobodi umetniškega ustvarjanja ter naravi in vlogi samega gledališča. Gre za umetniško in politično zelo pomemben dogodek.«, je za Media 24 povedal Goran Injac, umetniški vodja Mladinskega.


Predstava bo v nemščini, angleščini in arabščini, spremljali jo bodo slovenski nadnapisi.

Predstava bo na sporedu v soboto, 17. 11. ob 19.30 v Slovenskem mladinskem gledališču. foto: Gledališče Maksima Gorkega

prejšnji članek
Okajeni Tadej Pišek?
Svet slavnih
Okajeni Tadej Pišek?
naslednji članek
Ljubezen po domače: Mihael zaljubljen v to lepotico
Resničnostni šovi
Ljubezen po domače: Mihael zaljubljen v to lepotico
#obraziavenija
obraziavenija