Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

nu
nu
0 26.05.2018 17:01:01

NORA STATISTIKA! Če se bo nadaljevala, se bodo nocoj že pokazali obrisi SVETOVNEGA PRVAKA

Še nekaj ur nas loči do finala lige prvakov in še nekaj dni do svetovnega prvenstva. Na vsaka štiri leta se zgodi, da sta ta dva dogodka eden ob drugem. Statistika razpletov je zanimiva, predvsem pa razkriva nekaj zelo posebnega.

Potem ko je bilo leto 1974 povsem nemško, saj je v ligi prvakov oziroma takratnem pokalu državnih prvakov slavil Bayern, potem pa si je še nemška izbrana vrsta oziroma Zahodna Nemčija pokorila svet, se je v naslednjih letih le trikrat zgodilo, da je po en igralec osvojil obe lovoriki.

V nemškem letu 1974 je bilo seveda teh igralcev več, sedmerica Bayernovih klubskih evropskih prvakov je sodelovala še pri osvojitvi svetovnega prvenstva, med njimi tudi najbolj slavna - kapetan Franz Beckenbauer in serijski strelec Gerd Müller.

V naslednjih treh primerih je šlo vselej za madridski Real in tri nogometaše iz treh različnih reprezentanc.

Leta 1998 je z Realom Evropo osvojil Christian Karembeu (v finalu z Juventusom 1:0), potem pa je s francosko reprezentanco slavil še na svetovnem prvenstvu na domačih tleh.



Leta 2002 je z bil z Realom evropski klubski prvak Roberto Carlos (v finalu z Bayerjem 2:1), ki je potem z Brazilijo postal še svetovni prvak.

Leta 2014 je dve lovoriki osvojil Sami Khedira, klubsko evropsko z Realom (v finalu z Atleticom 4:1), reprezentančno svetovno pa z Nemčijo.

Novejša zgoodvina (zadnjih 40 let) nas torej uči naslednje: če je v letu svetovnega prvenstva evropski klubski prvak Real, se v njegovi zasedbi skriva natančno en igralec, ki potem s svojo reprezentanco tudi osvoji naslov svetovnega prvaka.

Če bo torej nocoj slavil Real, so lahko pred mundialom v Rusiji na trnih v Kostariki (Keylor Navas), Francozi (Raphaël Varane), Maročani (Achraf Hakimi), Nemci (Toni Kroos), Brazilci (Casemiro) in Portugalci (Cristiano Ronaldo). No, recimo, tudi Hrvati, ki pa imajo v kraljevem klubu dva svoja igralca - reprezentanta in bi tako pokvarili oziroma popravili pravilo enega. Bomo videli, če se bo zgodovinski niz nadaljeval.

Članki iz rubrike