Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2017,
10.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič Grega Bole Kristijan Koren doping Chris Froome

Petek, 15. 12. 2017, 10.00

6 let, 4 mesece

OD POROČEVALCA S HVARA

Matej Mohorič: Froome mora odgovarjati za svoja dejanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Najnovejša dopinška afera v vrhunskem kolesarstvu je pretresla tudi tabor močno slovensko obarvanega moštva iz ProToura Bahrain-Merido. V teh dneh se njihovi kolesarji in vodstvo na novo sezono pripravljajo na hrvaškem otoku Hvar, kjer jih je obiskala tudi ekipa Planet TV.

Chris Froome se brani, toda ... | Foto: Reuters Chris Froome se brani, toda ... Foto: Reuters

Ko je v sredo zjutraj kot strela z jasnega športno javnost pretresla novica o pozitivnem dopinškem testu Chrisa Frooma na letošnji španski Vuelti, so se nad najbolj sončnim dalmatinskim otokom zadrževali temni oblaki. Dež je razmočil ceste na Hvaru, kar pa kolesarjem moštva Bahrain-Merida ni spremenilo načrtov, saj so imeli prvi prosti dan med 12-dnevnimi skupnimi zimskimi pripravami na sezono 2018.

"Ko smo zjutraj prebrali novico o Froomu, smo bili šokirani," so bile prve besede Kristjana Korena, novinca v pred enim letom ustanovljenem moštvu, ko smo ga vprašali, kako komentira pozitiven test štirikratnega zmagovalca Toura. Se lahko ponovi zgodba Lancea Armstronga? "Ne vem, bomo videli čez 15 let."

Grega Bole v pogovoru za Planet TV | Foto: Damjan Medica Grega Bole v pogovoru za Planet TV Foto: Damjan Medica "Plačal bo visoko ceno"

V Bahrain-Meridi so slovenski kolesarji poleg Italijanov najštevilčnejši, v novi sezoni jih bo v arabskem moštvu dirkalo kar sedem. Najstarejši med njimi je Borut Božič. "Težko karkoli komentiram. Morali bomo počakati, da bodo znane vse podrobnosti. Ni pa to za nikogar v redu. Sploh pa za Frooma. Že tako je kolesarstvo pod drobnogledom in to, kar se je zgodilo, je bilo najmanj potrebno," je o Britancu dejal 37-letni kolesar iz Idrije. "Froome, ki je dosegel velike rezultate, si take napake ne bi smel privoščiti. Verjetno bo plačal zelo visoko ceno za to napako. To je slaba stvar. Sploh ne morem verjeti, da se je to zgodilo," je dodal 37-letni specialist za šprint.

"Nimam nobenega komentarja, ker nisem o tem niti še nič prebral. Težko karkoli rečem. Sam nimam nobenih predpisanih zdravil. Tudi nisem nič poučen o teh stvareh. Vsaka taka stvar za kolesarstvo ni dobrodošla, saj vrže slabo luč na ves šport," ni hotel prehitrih sklepov delati Grega Bole.

Mohorič verjame v čist šport

Precej bolj zgovoren je bil 23-letni Matej Mohorič, prav tako novinec v ekipi Bahrain-Merida. "Kot mlad kolesar pripadam novi generaciji, ki se z dopingom ni nikoli srečala. Verjamem v čist šport in se tudi trudim zanj. Osredotočen sem na svoje delo in sem glede teh stvari precej hladen," je bil jasen dvakratni svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani, ki pa ima za sabo že štiri leta dirkanja na najvišji ravni. In kaj si misli ob pozitivnem testu Chrisa Frooma?

"Mi se s tem ne obremenjujemo preveč. Osredotočeni smo na svoje delo, na priprave, na svoje probleme. Tudi iz ekipe smo dobili navodila, da tega ne komentiramo in da se osredotočimo na svoje delo. Prav je, da Froome odgovarja za svoja dejanja, kar bo pomenilo, da sistem deluje," je dejal olimpijec.

Matej Mohorič se te dni pripravlja v Dalmaciji. | Foto: Damjan Medica Matej Mohorič se te dni pripravlja v Dalmaciji. Foto: Damjan Medica

"Slabo za kolesarski svet"

Za komentar smo prosili tudi Brenta Copelanda, generalnega menedžerja moštva Bahrain-Merida. "To je nesrečen dogodek za kolesarski šport. Da ima tako pomemben kolesar, kot je Froome, nad sabo senco dvoma, ni dobro ne zanj ne za kolesarski svet. Vsi smo šokirani in nam je žal, da se je to zgodilo. Zdaj moramo počakati, da vidimo, kaj je bil razlog za tako visoke vrednosti salbutamola v njegovem telesu."

Copelanda je zmotilo, da moštvo Sky ni upoštevalo svojega etičnega kodeksa. "To je zelo čudno, saj je UCI Frooma in Sky že 20. septembra obvestil o pozitivnem testu, pa je Britanec vseeno lahko tekmoval na dirkah in nadaljeval sezono. Vemo, da ga UCI ni suspendiral, vendar imamo vsa moštva s kolesarji podpisan etični kodeks, ki ga je treba spoštovati. Preseneča me, da ga njegov Sky ni kaznoval. Vsa preostala moštva bi to storila takoj, tudi mi bi svojega kolesarja zaradi kršitve takoj suspendirali," je bil jasen Copeland.

"Chris Froome? Šok," pravi Kristijan Koren. | Foto: Damjan Medica "Chris Froome? Šok," pravi Kristijan Koren. Foto: Damjan Medica V vrhunskem športu se rojevajo idoli

"V ekipi imamo interni etični kodeks, ki izrecno prepoveduje vsako zlorabo in nepravilnosti. Dali so nam jasno vedeti, da bi v primeru kršitve lahko razpadla ekipa, in odnos do dopinga je res strog," nam je pojasnil Matej Mohorič.

Poleg sedmih kolesarjev (še Luka Pibernik, David Per in Domen Novak) je precej Slovencev tudi med osebjem arabskega moštva. Svoje mnenje nam je predstavil tudi zdravnik ekipe Marjan Koršič: "Novico o pozitivnem testu Frooma sem sprejel z obžalovanjem, ker je vrhunski šport tudi delo mnogih ljudi z različnimi izobrazbami in se v njem vrti veliko denarja, ampak bistvo vsega športa sta predvsem vzgoja in vpliv na mlade. V vrhunskem športu se rojevajo idoli, ki jim mladi poskušajo slediti, in žalostno je, da nekdo, ki verjame v šport in se s tem ukvarja, izgubi vero v svojega idola in s tem mogoče tudi sam zaide s poti. Dobro, da se o tem govori, saj tako nekomu že vnaprej vzameš tisto špekulativnost, da bi si pomagal z nedovoljenimi sredstvi."

Foto: Priprave Meride na Hvaru

Fotogalerija
1 / 10
Ne spreglejte