Hruške

Obvarujte zdravje, oplemenitite jutra

Zoran Franc
23. 9. 2018, 10.00
Deli članek:

Hruške veljajo za izjemno zdravilen sadež, saj jih poleg številnih vitaminov odlikuje vsebnost vlaknin. Nutricionisti menijo, da bi jih morali uživati pogosteje, saj je paleta njihovih koristnih učinkovin izjemno široka.

Dreamstime
Za ozimnico izberite čim bolj pozne sorte.

Še v stari Grčiji so hruške veljale za izjemno zdravo živilo. Homer jih je imenoval celo darilo bogov, ki nahrani in obenem zdravi. A danes jih ob veliki ponudbi eksotičnega sadja velikokrat spregledamo ali celo pozabimo nanje. Morda vas bodo naslednji razlogi prepričali, da si jih boste privoščili večkrat.

Če ste manj zrele hruške nabrali na zalogo, bodo v bližini zrelega jabolka in banane dozorele v nekaj dneh. Lupina bo hitreje porumenela, meso pa bo postalo mehkejše.

ZDRAVIJO ZAPRTJE, PREPREČUJEJO RAKA

Kot smo že omenili, hruške poleg številnih vitaminov vsebujejo velik delež vlaknin, ki jih sicer v vsakodnevni prehrani pogosto zaužijemo premalo. Večina vlaknin v hruškah spada med netopne polisaharide, ki poskrbijo, da hrana lažje preide skozi črevesje. Pomagajo pri izločanju prebavnih sokov in posledično zmanjšujejo tveganje za različne prebavne težave, med drugim zaprtje. Vlaknine v hruški tudi varujejo debelo črevo pred škodljivimi prostimi radikali in tako zmanjšajo tveganje za nastanek raka debelega črevesa.

Za ozimnico si priskrbite hruške čim bolj pozne sorte, saj se bodo te v kleti obdržale najdlje. Primeren način shranjevanja je tudi sušenje. Zrele sadeže narežite na krhlje in jih sušite v pečici pri 50 stopinjah Celzija. 

VARUJEJO PRED MOŽGANSKO IN SRČNO KAPJO

Ne glede na to, da se odstotek tako srčnih kot možganskih kapi v zadnjih letih zmanjšuje, lahko poskrbimo za dodatno preventivo. Strokovnjaki so ugotovili, da lahko srčno in možgansko kap preprečimo že z rednim uživanjem ene hruške na dan. Te so namreč bogate z vlakninami, ki pomagajo ohranjati zdravje srca, ugodno pa vplivajo tudi na krvni tlak in raven slabega holesterola.

ZA JUTRA, POLNA ENERGIJE

Ste vedeli, da z eno hruško zaužijete 15 odstotkov priporočene dnevne količine bakra? Gre za mineral, ki nam pomaga ohranjati zdravje živčnega sistema in povečuje mentalno moč. Hruške so tudi bogate z glukozo in fruktozo, kar bo pomagalo zagotoviti dovolj energije za ves dan. Za zajtrk tako ne pozabite na hruške. Uredili boste prebavo, pridobili energijo in nahranili možgane.