reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 18.07.2017 17:58:11

Matthewsu vetrovna 16. etapa, Froome zadržal rumeno majico

Reuters
Avstralec Michael Matthews je zmagovalec 16. etape kolesarske dirke po Franciji v dolžini 165 kilometra med krajema Le Puy-en-Velay on Romans-sur-Isere.

Etapo je zaznamoval veter, zaradi katerega so se po cesti trase izoblikovale številne skupine. Rumeno majico je zadržal Britanec Christopher Froome.

V 16. etapi sta bila uvodoma na sporedu dva vzpona, najprej tretje, nato četrte kategorije, ki na papirju kolesarjem ne bi smela povzročiti večjih težav. Toda glavnino je ves dan motil bočni veter, ki jo je do konca razbil na več skupin. Hitro je v ozadju ostal ujet nosilec zelene majice, Nemec Marcel Kittel, v zadnjih kilometrih so se v težavah znašli še člani najboljše deseterice skupnega seštevka Daniel Martin, Louis Meintjes in Alberto Contador.

Spredaj je ostala izbrana skupinica kolesarjev, med njimi prvi štirje v generalni razvrstitvi Froome, Fabio Aru, Romain Bardet in Rigoberto Uran, ki so iz kilometra v kilometer, tudi na račun vetra, pridobivali sekunde v primerjavi s preostalimi kolesarji.

Olimpijski prvak Greg Van Avermaet je zaključni sprint, ki je šel rahlo navkreber, začel prvi, toda prehitro. Matthews je izkoristil odsotnost najboljših klasičnih sprinterjev dirke in na koncu prehitel Norvežana Edvalda Boasson Hagna na drugem in Nemca Johna Degenkolba na tretjem mestu.

Matthews se mora za svojo drugo etapno zmago na letošnjem Touru zahvaliti moštvenim kolegom, ki so bili večino dneva na čelu glavnine ter so pokrili vse poskuse bega. Ko je Kittel odpadel kakšnih 120 kilometrov od cilja, je nemška ekipa postala še bolj motivirana in je za svojega sprinterja opravila izjemno delo. V družbi Kittla so ostali trije od štirih Slovencev, še najdlje se je boril Janez Brajkovič.


"Skušal sem iti v beg, toda Quick-Step me je lovil, da bi mi preprečil nove točke. Nato sem slišal, da je Kittel odpadel, zato smo začeli pritiskati. Ko sem slišal, da je minuto zadaj, smo se postavili spredaj in vlekli glavnino, saj sem vedel, da bom tako lažje dobil sprint," je bil vesel Matthews, zmagovalec etape pred tremi dnevi.

Nizozemska ekipa LottoNl-Jumbo je danes zaradi bolezni ostala brez Novozelandca Georga Bennetta, pred današnjo etapo 12. iz skupnega seštevka, kar pomeni, da bo Primož Roglič imel še bolj proste roke za nov napad za etapni uspeh.

Brajkovič je bil danes na koncu 81. z 2:51 minute zaostanka. Borut Božič je končal na 141. mestu, Grega bole na 158. in Roglič na 165. mestu. Vsi so zaostali 16:19 minute. Generalno je od slovenske četvorke najvišje Roglič na 37. mestu, Brajkovič je 39.

Prvi štirje skupno so ostali na svojih mestih, Froome je 18 sekund pred Arujem, 23 pred Bardetom in 29 pred Uranom. Landa je na petem mestu zamenjal Martina, Simon Yates je pridobil eno mesto in je šesti, Martin je sedmi.

Znova je postal zanimiv boj za zeleno majico, saj se je Matthews Kittlu približal na vsega 29 točk. Sprinterji naj bi imeli priložnost za slavo še v dveh etapah.

V sredo prva od dveh alpskih etap. Začela se bo v La Muru in končala po 183 kilometrih v Serre-Chevalierju. Kolesarje čakajo štirje vzponi, dva najvišje kategorije.

Članki iz rubrike