Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 8. 2018,
12.08

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Sašo Bertoncelj Rok Klavora Teja Belak

Petek, 3. 8. 2018, 12.08

5 let, 8 mesecev

Bertoncelj in Klavora na EP po finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Sašo Bertoncelj | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Telovadca Sašo Bertoncelj in Rok Klavora bosta v nedeljo odpotovala v Glasgow, kjer ju čaka nastop na evropskem prvenstvu. Telovadke so svoje kvalifikacijske nastope že opravile, Teja Belak bo še petič v karieri nastopila v finalu najboljše osmerice na preskoku, enak cilj imata pred očmi tudi Bertoncelj na konju z ročaji in Klavora na parterju.

Bertoncelj in Klavora bosta edina slovenska telovadca v Glasgowu, saj selektor moške vrste Sebastijan Piletič ni mogel sestaviti ekipe. Cilj obeh - na Škotsko bosta odpotovala v nedeljo - je jasen: finale tako za Bertonclja na konju z ročaji kot za Klavoro na parterju.

"Seveda je prvi cilj tako za Saša kot Roka uvrstitev v finale. Sašo je že stalnica med najboljšimi stare celine, ima tudi že dve bronasti kolajni, medtem ko je bil Rok kar trikrat doslej rezerva za finale, tako da ... v četrto gre rado," se je pred odhodom na predstavitvi reprezentance pošalil Piletič.

Piletič v Glasgowu računa le na dva telovadca. | Foto: Vid Ponikvar Piletič v Glasgowu računa le na dva telovadca. Foto: Vid Ponikvar

Bertoncelj je dobro pripravljen za prvega od vrhuncev sezone, kot pravi, treningi potekajo brez težav. "Delam na izvedbi. V zadnjem tednu pred odhodom sem pilil še zadnje podrobnosti in lahko rečem, da je boljše, kot je bilo še pred tednom dni. A pravi preizkus bo seveda tekma, tam je treba pokazati vse to, kar gradiš na treningih," je danes za STA povedal najizkušenejši slovenski telovadec.

V kvalifikacijah, ki bodo prihodnji četrtek, bo nastopil z lažjo sestavo, za finale pa pripravlja tudi težjo različico. "Obe vaji vadim na treningih in za zdaj mi gre dobro. Res pa je, da težjo vedno izvajam za lažjo, tako da sem že malo utrujen. A gre mi dobro, tudi žulji se dobro držijo in nimam težav," je še povedal 34-letni Škofjeločan, katerega osnovni cilj je finale, nato pa napoveduje boj za kolajne.

Klavora v širšem krogu favoritov

In če je Bertoncelj stalnica med najboljšimi na gimnastični sceni zadnjih nekaj let, v žepu ima tudi dva brona z EP 2010 in 2014, pa je v širšem krogu favoritov na parterju tudi Klavora, ki na svetovnih pokalih redno stoji na stopničkah, na največjih tekmovanjih, kot sta evropsko in svetovno prvenstvo, pa mu pravi preboj še ni uspel. Tudi zaradi pomanjkanja športne sreče. Kar trikrat doslej je bil že prva rezerva za finale najboljše osmerice, zato letos upa, da se mu bo tokrat posrečilo.

Rok Klavora spada v širši krog favoritov na parterju. | Foto: Vid Ponikvar Rok Klavora spada v širši krog favoritov na parterju. Foto: Vid Ponikvar

"Moj glavni cilj je izpeljati sestavo lepo in brez napak. Letos sem bolj samozavesten, saj je bila moja sezona do zdaj uspešna, za dodatno motivacijo pa je poskrbela še kolajna s sredozemskih iger. Upam, da mi tokrat uspe na tekmi prikazati vajo s treningov," si želi 30-letni Ljubljančan.

Tako Bertoncelj kot Klavora sta dobro pripravljena za prvi vrhunec sezone, a oba zatrjujeta, da zanju prava vrhunca šele prideta z oktobrskim svetovnim prvenstvom v Dohi ter konec novembra s svetovnim pokalom v Cottbusu, ki bo prvič že štel kot kvalifikacije za olimpijske igre leta 2020.

Moški del prvenstva stare celine se bo za člane začel s torkovim uradnim treningom, v četrtek sledijo kvalifikacije, v nedeljo pa finalni nastopi najboljših po orodjih.

Sašo Bertoncelj
Sportal Na EP le Bertoncelj in Klavora, telovadke z ekipo
Teja Belak
Sportal Belakova četrtič po vrsti v finalu EP, pred Kysselefovo preveč Rusinj
Simone Biles
Sportal Olimpijska zmagovalka Bilesova se je zmagovito vrnila na tekmovališča
Ne spreglejte