Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
22. 5. 2018,
20.43

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

FIFA FIFA SP 2018 Pele

Torek, 22. 5. 2018, 20.43

5 let, 10 mesecev

Zgodovina SP (1958 – Švedska)

SP 1958: Izpolnil, kar je kot deček obljubil objokanemu očetu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Brazilija 1958 Švedska | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Leta 1958, ko je svetovno prvenstvo gostila Švedska, je na nogometnem nebu zažarela nova zvezda in očarala svet, kot še nobena pred njo. Mladenič, star komaj 17 let, je popeljal Brazilijo do prvega, najslajšega naslova svetovnega prvaka. To je bil Brazilec Edson Arantes do Nascimento. Oziroma krajše in bolj prepoznavno, Pele.

Na Sportalu se bomo vsakodnevno spomnili vseh dozdajšnjih svetovnih prvenstev. Pot nas bo popeljala vse do svetovnega prvenstva, ki ga je leta 2014 gostila Brazilija. Vabljeni!

Šesto svetovno prvenstvo je četrtič gostila Evropa. Po Italiji, Franciji in Švici je dobila priložnost še Švedska. Med drugo svetovno vojno je ohranila nevtralnost. Njenim objektom je bilo prizaneseno. Bili so pripravljeni in skupaj z dvema, zgrajenima prav za tekmovanje, kot nalašč za največji nogometni dogodek, ki je v Skandinavijo pripeljal 16 ekip.

SP 1954 Švica
Sportal SP 1954: Mit o čudežu, ki je povojno Nemčijo dvignil na noge

Med njimi presenetljivo ni bilo nekdanjih dvakratnih svetovnih prvakov Italije (1934 in 1938) in Urugvaja (1930 in 1950), ki sta pogorela v kvalifikacijah. Po 24 letih se je na veliki oder vrnila Argentina, a nato končala nastop kot zadnja v skupinskem delu, prvič pa je svoj nastop napovedala in v kvalifikacijah potrdila Sovjetska zveza.

Na Švedskem nista nastopila dva nekdanja svetovna prvaka, ki sta izpadla v kvalifikacijah. To sta bila Italija in Urugvaj. Azzurri so nato nastopili na vseh naslednjih prvenstvih. Vse do SP 2018, ko jih ponovno ne bo med najboljšimi. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na Švedskem nista nastopila dva nekdanja svetovna prvaka, ki sta izpadla v kvalifikacijah. To sta bila Italija in Urugvaj. Azzurri so nato nastopili na vseh naslednjih prvenstvih. Vse do SP 2018, ko jih ponovno ne bo med najboljšimi. Foto: Guliverimage/Getty Images

Ljubitelji otoškega nogometa so spremljali na delu kar štiri predstavnike. Poleg Anglije, ki se je poskušala približati vrhu na SP, a ji ni preveč dobro uspevalo, so nastopile še Škotska, Severna Irska in Wales. Valižani so nastopili prvič in zadnjič na svetovnem prvenstvu, nato pa čakali kar 58 let, da so zaigrali na novem velikem tekmovanju. Na Euru 2016 v Franciji so se uvrstili kar v polfinale.

Branilci naslova usodni za Jugoslavijo

Jugoslavija je bila ponovno uspešna v kvalifikacijah. V skupini z Grčijo in Romunijo je dvakrat zmagala in dvakrat remizirala, kar je zadoščalo za prvo mesto. V ekipi ponovno bi bilo mesta za slovenskega nogometaša. Slovenski led je na svetovnem prvenstvu prebil šele Branko Oblak, 16 let pozneje v ZRN, domovini svetovnih prvakov, ki so leta 1958 na Švedskem neuspešno branili naslov. Zahodni Nemci so bili znova usodni za ''modre''. Elf je premagal Jugoslavijo z 1:0, edini zadetek pa je dosegel Helmut Rahn.

Brazilci na krilih najstnika izkoristili smolo Francije

Pele v zračnem dvoboju z vratarjem Švedske. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pele v zračnem dvoboju z vratarjem Švedske. Foto: Guliverimage/Getty Images Brazilija, edina reprezentanca, ki je nastopila na vseh svetovnih prvenstvih, je vstopila v tekmovanje imenitno. V svoji skupini je z atraktivno igro premagala Avstrijo (3:0) in Sovjetsko zvezo (2:0), remizirala pa proti Angliji (0:0). Tekma je bila odigrana 11. junija 1958 in se zapisala v zgodovini kot prva na SP, na kateri sta ostali mreži nedotaknjeni na obeh straneh.

Mladi Pele, ki je tik pred odhodom v Evropo na pripravljalni tekmi staknil poškodbo in bil nekaj časa resno vprašljiv za udeležbo na turnirju, je zaigral šele na zadnji tekmi skupinskega dela.

Kar je sledilo, je presunilo svet. V četrtfinalu se je Brazilija mučila z Walesom. Vse do 66. minute, ko je mojstrsko dosegel zadetek Pele. Čudežni najstnik se je ogrel. V polfinalu, ko je Brazilija napolnil mrežo Franciji (5:2), je zabil kar tri gole. Pomagala mu je poškodba kapetana Francije Roberta Jonqueta v 38. minuti, ki mu je Vava nehote zlomil nogo. Takrat je bil rezultat 1:1. Ker takrat še ni bilo menjav, so Francozi do konca zaigrali z nogometašem manj. To so izkoristili Brazilci in pomendrali zdesetkanega tekmeca.

Pele jih je dal šest, Fontaine kar 13

V finalu so se pomerili z gostiteljico Švedsko, ki je v polfinalu razblinila nemške sanje o ubranitvi naslova (3:1). Sledil je nov spektakel v režiji najstnika, ki je bil na dan finala star 17 let, osem mesecev in šest dni. Še vedno je najmlajši nogometaš, ki je igral v finalu, zadel v polno in postal svetovni prvak. Dosegel je dva gola.

Najlepši zadetek Peleja na SP 1958 (v finalu proti Švedski):

Tako je od četrtfinala do finala na treh tekmah dosegel šest zadetkov in bil drugi strelec tekmovanja. Prehitel ga je le Francoz Just Fontaine, ki je bil tako razigran, da je končal mundial pri 13 zadetkih in postavil rekord, katerega bo v prihodnosti zelo težko izboljšati. Zgolj v tekmi za tretje mesto, v kateri so se Francozi, mnogi so dodatno motivacijo iskali v grozotah svetovne vojne, znesli nad Zahodnimi Nemci (6:3).  

Brazilci so leta 1958 uresničili dolgoletne sanje in z očarljivo igro navdušili nogometne sladokusce. | Foto: Guliverimage/Getty Images Brazilci so leta 1958 uresničili dolgoletne sanje in z očarljivo igro navdušili nogometne sladokusce. Foto: Guliverimage/Getty Images

Brazilci so postali prvi, ki so postali svetovni prvaki na drugi celini, Pele pa je izpolnil obljubo, ki jo je leta 1950 podal objokanemu očetu. Ko se je njegov oče jokal po neuspehu brazilske reprezentance proti Urugvaju (1:2), ki je ponosne gostitelje SP 1950 stal naslov, mu je Pele, takrat je bil še devetletni deček v želji, da bi ga potolažil, rekel, naj ne skrbi, saj bo že poskrbel, da bo Brazilija osvojila svetovni naslov. Takrat so njegove besede zvenele kot prisiljena in utopična tolažba, polna domišljije, a se je kmalu izkazala za še kako resnično. Pele je osvojil svet in postal najbolj priljubljeni nogometaš. Pravi prototip modernega zvezdnika.

SP na Švedskem

Leto: 1958
Gostitelj: Švedska
Zmagovalec: Brazilija
Povprečje doseženih zadetkov: 3,6
Povprečni obisk gledalcev: 23.423
Najboljši strelec: Just Fontaine (Francija) - 13 zadetkov
Uvrstitev Jugoslavije: četrtfinale

Finale:
Solna, štadion Rasunda, 49.737 gledalcev

Brazilija : Švedska 5:2 (2:1)
Vava 9., 32., Pele 55., 90., Zagallo 68.; Liedholm 4., Simonsson 80.

Brazilija: Gilmar, Djalma Santos, Orlando, Bellini, Nilton Santos, Zito, Didi, Garrincha, Zagallo, Vava, Pele, selektor Vicente Peola;

Švedska: Svensson, Bergmark, Parling, Gustavsson, Axbom, Börjesson, Gren, Liedholm, Hamrin, Skoglund, Simonsson, selektor George Raynor.

Zgodovina svetovnih prvenstev: 

Leto Gostitelj Svetovni prvak
1930 Urugvaj Urugvaj
1934 Italija Italija
1938 Francija Italija
1950 Brazilija Urugvaj
1954 Švica ZRN
1958 Švedska Brazilija
1962 Čile Brazilija
1966 Anglija Anglija
1970 Mehika Brazilija
1974 ZRN ZRN
1978 Argentina Argentina
1982 Španija Italija
1986 Mehika Argentina
1990 Italija Nemčija
1994 ZDA Brazilija
1998 Francija Francija
2002 Južna Koreja in Japonska Brazilija
2006 Nemčija Italija
2010 Južna Afrika Španija
2014 Brazilija Nemčija
2018 Rusija ?
Ne spreglejte