Vrhunec turistične sezone tokrat pred prvim večnim derbijem

1. SNL: Maribor bo obrambo naslova začel doma proti Aluminiju, Olimpija sprva s Celjem, novinca najprej med seboj.

Objavljeno
23. junij 2017 02.11
Janez Porenta
Janez Porenta
Brdo pri Kranju – Le 27 dni je minilo od konca prejšnje sezone slovenskega prvoligaškega nogometnega tekmovanja in le 22 dni še loči elito od začetka nove, ki jo je pod milim nebom in žgočim soncem na osrednjem igrišču Nacionalnega nogometnega centra na Brdu napovedal včerajšnji žreb parov za sezono 2017/18 v prvi in drugi ligi ter pokalu.

Že devetič v zadnjem desetletju bodo branilci naslova Mariborčani prvoligaško sezono odprli pred domačimi navijači v Ljudskem vrtu, drugače je bilo zgolj v sezoni 2012/13, ko so se z gostovanja v Novi Gorici vrnili z zmago s 3:1. Tudi sicer so, bržkone na račun dobre poletne pripravljenosti zaradi bojev na evropskem poligonu, po tradiciji uspešno začenjali prvenstveni ples, v desetih poskusih so osemkrat zmagali, v sezoni 2009/10 priznali premoč Gorici (0:1) in se predlani z Zavrčem razšli brez zmagovalca (1:1).

V zadnjih dveh sezonah so se vijolični uvodoma spopadli s tekmecema, ki ju ni več med prvoligaši, Zavrčem in Koprom, letos jih čaka Aluminij, ki jim je pred dobrim mesecem prizadejal četrti oziroma predzadnji poraz v prejšnji sezoni 1. SNL. Tudi njihova predhodnica na prestolu Olimpija bo tekmovalni cikel, v katerem bo skušala konsolidirati vrste in pod taktirko novega trenerja Igorja Bišćana spet krojiti vrh, začela doma, v Stožice sredi julija prihaja Celje, za »zmaje« hvaležen tekmec, proti kateremu v prejšnji sezoni niso izgubili.

Na prvi večni derbi bo treba počakati nekoliko dlje kot lani, ko sta si glavna slovenska rivala sredi poletne pripeke nasproti stala že v četrtem kolu na vrhuncu turistične sezone, 8. avgusta. Tokrat bo v Stožicah prvič vrelo v soboto, 26. avgusta, le dva dni po žrebu skupin za ligo prvakov, ko bo zagotovo že znana evropska usoda varovancev Darka Milaniča, ki bodo torej uvodni večni derbi odigrali ravno v tekmovalnem premoru med kvalifikacijami in rednim delom elitnega klubskega tekmovanja stare celine.

V nadaljevanju sezone bo sicer videti še tri mariborsko-ljubljanske obračune: Ljudski vrt ju bo gostil v 16. in 34. kolu 18. novembra in 12. maja, medtem ko bo še en nogometni praznik v Stožicah 17. marca, ko bo na sporedu 25. kolo. V obeh taborih si pred prvim medsebojnim dvobojem v prvi vrsti želijo čim bolj polne tribune in čim manj navijaških izgredov, le v napovedi razpleta tekme se predsednik Maribora Drago Cotar in direktor Olimpije Borut Arlič kajpak nista mogla poenotiti.

Včerajšnji ples kroglic se je poigral z dovčerajšnjima tekmecema v drugoligaškem tekmovanju in obema novincema med elito, kranjskim Triglavom in Ankaran-Hrvatini, ki se bosta na Obali med seboj udarila že v prvem kolu 15. julija. Podprvakinja Gorica bo uvodoma gostovala v Krškem, še četrti slovenski udeleženec evropskih tekmovanj v novi sezoni Domžale pa v Velenju pri Rudarju. Po 36 kolih in 180 tekmah se bo državno prvenstvo končalo 27. maja z derbijema sosedov na lestvici minule sezone: Maribor – Gorica in Domžale – Olimpija.

Del včerajšnjega protokola na Brdu pa je bila tudi podelitev priznanja za najboljšega strelca v Nigeriji rojenemu Kameruncu v vrstah Rudarja Johnu Maryju, v imenu katerega je priznanje prevzel predsednik kluba Simon Dobaj. Mary, s 17 zadetki prvi afriški kralj strelcev med slovensko klubsko elito (dodal je še dve asistenci za gol), je uradno še vedno član velenjskega kolektiva, toda na trnku mnogih domačih in tujih snubcev.