Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Največja noč Hollywooda: ponoči v Los Angelesu podelitev oskarjev

Deli na:
Največja noč Hollywooda: ponoči v Los Angelesu podelitev oskarjev

Ameriška filmska akademija nocoj v Los Angelesu prireja 90. podelitev oskarjev, na kateri za največjega favorita s 13 nominacijami velja romantična drama Guillerma del Tora Oblika vode, za katero je režiser letos že prejel zlati globus. V ospredju sta še Dunkirk z osmimi in Trije plakati pred mestom s sedmimi nominacijami.

Prireditev podeljevanja 900 dolarjev vrednih pozlačenih kipcev bo v gledališču Dolby drugo leto zapored vodil komik Jimmy Kimmel.

Oblika vode je ob glavni kategoriji nominirana tudi za najboljšo režijo, scenarij, igralki v glavni in stranski vlogi (Sally Hawkins in Octavia Spencer) ter za igralca v stranski vlogi (Richard Jenkins). Film si je prislužil še vrsto nominacij v tehničnih kategorijah.

V igri za najboljši film so še Pokliči me po svojem imenu Luce Guadagnina, Najtemnejša ura Joea Wrighta, Zbeži! Jordana Peelea, Lady Bird Grete Gerwig, Fantomska nit Paula Thomasa Andersona in Zamolčani dokumenti Stevena Spielberga.


Poleg del Tora se za režijskega oskarja potegujejo Christopher Nolan za dramo Dunkirk, Jordan Peele, Greta Gerwig in Paul Thomas Anderson, za izvirni scenarij pa poleg Oblike vode še Ljubezen na prvo bolezen, Zbeži!, Lady Bird in Trije plakati pred mestom.

Za glavno žensko vlogo so poleg Sally Hawkins nominirane še Frances McDormand (Trije plakati pred mestom), Margot Robbie (Jaz, Tonya), Saoirse Ronan (Lady Bird) in Meryl Streep (Zamolčani dokumenti).

V enaki moški kategoriji na oskarja upajo Timothee Chalamet (Pokliči me po svojem imenu), Daniel Day-Lewis (Fantomska nit), Daniel Kaluuya (Zbeži!), Gary Oldman (Najtemnejša ura) in Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.).

Za oskarja v kategoriji tujejezičnega filma so nominirani A Fantastic Woman (Fantastična ženska) iz Čila, The Insult (Žalitev) iz Libanona, Brez ljubezni iz Rusije, O telesu in duši z Madžarske ter najboljši evropski film leta 2017 - švedski Kvadrat.