Uefa potrdila novo shemo in pravila reprezentančnih tekem v Evropi

Reprezentance bodo razdeljene v štiri lige na temelju lestvice Uefe iz 11. oktobra 2017.

Objavljeno
20. september 2017 23.32
Miha Mevlja na treningu slovenske nogometne reprezentance,Brdo Slovenija 21.03..2017 [Nogomet]
A. V.
A. V.
Ženeva - Evropska nogometna zvez (Uefa) je potrdila nov sistem reprezentančnih tekem na stari celini, s katerimi bo nadomestila večino prijateljskih tekem in jih nadomestila s tekmovanjem, na katerem se bodo med seboj pomerila najvišje uvrščene ekipe na lestvici; to se je zgodilo več kot leto pred prvimi tekmami 6. septembra 2018.

Izvršni odbor Uefe je potrdil tudi logotip novega tekmovanja, vendar je najbolj pomembno, kako bo to potekalo v okviru 55 članic. Reprezentance bodo razdeljene v štiri lige na temelju lestvice Uefe iz 11. oktobra 2017. Vsaka skupina bo vključevala po tri ali štiri ekipe, ki bodo med seboj igrali po dve tekmi, doma in na tujem med septembrom in novembrom 2018, datumi pa so že predvideni v mednarodnem nogometnem koledarju.

Najvišje uvrščene reprezentance bodo nato napredovale iz posameznih skupin, najnižje pa nazadovale. Ligo A bo sestavljalo najboljših 12 ekip, prav tako skupino B, vsaka skupina bo imela po tri reprezentance, 15 naslednjih bo v skupini C, preostalih 16 pa v skupini D.

Zmagovalci skupin A bodo igrali reprezentančni finale Uefa lige junija 2019, gostiteljico turnirja pa bo IO Uefe izbral decembra 2018 med finalisti. Žreb za ligaški del tekmovanja bo v Lozani 24. januarja 2018.

Ob tem pa bo kvalifikacijski sistem za EP 2020 ostal praktično nespremenjen, začel se bo marca 2019, ekipe pa bodo razdeljene v deset skupin s po petimi ali šestimi reprezentancami. Po dve najboljše ekipe se bodo avtomatično uvrstile na EP, tako da bo znanih že 20 ekip. Preostale štiri pa bo dalo zaključno tekmovanje zmagovalcev skupin reprezentančne lige Uefe. Če se bo ena izmed slednjih že pred tem uvrstila na EP, bo njeno mesto zasedla naslednja ekipa v skupni, če pa bodo iz nje vse uvrščene, potem bo mesto prevzela najvišje uvrščena na lestvici tekmovanja Uefe.