Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 6. 2018,
12.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

znanstvena fantastika Umetna inteligenca TV-serija Pickbox TV Telekoma Slovenije

Četrtek, 21. 6. 2018, 12.00

2 meseca, 2 tedna

TV Telekoma Slovenije

Kakšna je prihodnost umetne inteligence? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Ljudje S3

To je samo eno od perečih vprašanj, na katera poskuša odgovoriti britanska TV-uspešnica Ljudje.

Junij na HBO
Trendi Mladi junaki v magičnih krempljih akcijskih silakov

Ljudje (Humans) je britanska priredba istoimenske švedske serije (v izvirniku: Äkta människor). Zgodba je umeščena v alternativno sedanjost in spremlja življenje povsem običajne britanske družine, ki postane lastnica sinta po imenu Anita (Gemma Chan).

Sinti so humanoidni roboti, katerih glavna naloga je pomagati pri vsakdanjih gospodinjskih opravilih. Čeprav je družina nezaupljiva do novosti v gospodinjstvu, počasi sprejeme prisotnost sinta, vendar Anita sčasoma neha biti sint in se začne zavedati lastnega obstoja.

Naslednje epizode razkrivajo, da ni edina, ki začenja razmišljati in čutiti. Teh je še več …

Anon
Trendi Anon

Igralska šola robotike

Vloge sintov za igralce niso bile preproste. Producenti serije so jih napotili na igralske vaje v tako imenovano šolo synth, kjer so se učili vesti kot sintetični roboti. To je vključevalo osvojitev umetnih gibov, minimalnih obraznih izrazov in prilagojenega "robotskega" glasu.

Igralci, ki upodabljajo sinte, so se morali udeležiti posebnih igralskih vaj, kjer so se naučili vesti kot sintetični roboti. | Foto: Igralci, ki upodabljajo sinte, so se morali udeležiti posebnih igralskih vaj, kjer so se naučili vesti kot sintetični roboti.

Poleg tega so bili scenaristi pozorni na vsako podrobnost serije, zato tudi malo večji poznavalci umetne inteligence, robotike in znanstvene fantastike lahko najdejo marsikaj zanimivega: reference na Karla Čapka, tvorca besede robot, povezave s filmom A. I. umetna inteligenca, naslove knjig, ki proučujejo principe bioetike, prva pravila robotike in zamisel duha v stroju.

TV Nogomet
Trendi Nogometne alternative in dopolnila #foto #video

Morala, etika in umetna inteligenca

Serija inteligentno preučuje različna filozofska, moralna in etična vprašanja, ki se zastavljajo pri proučevanju umetne inteligence. In prav realistični scenariji so bili tisti, ki so pritegnili pozornost javnosti.

V prvi sezoni se član družine seznani s starševsko zaščito, ki omogoča ljubljenje z družinskim sintom in popolno diskretnost po opravljenem dejanju. Glede na izjemno podobnost sintov in ljudi se postavlja vprašanje, ali je tako ravnanje etično in moralno.

Druga sezona predstavlja prebujenje sintov. Javnost spozna, da to niso le roboti, temveč stroji, ki se lahko samostojno odločajo in zavedajo sveta okrog sebe. Ljudje se začenjajo organizirati proti novo prebujenim sintom. Trdijo, da niso ljudje, zato jim ni mogoče priznati pravic, ki jih zahtevajo.

Serija Ljudje inteligentno preučuje različna filozofska, moralna in etična vprašanja, ki se zastavljajo pri proučevanju umetne inteligence.  | Foto: Serija Ljudje inteligentno preučuje različna filozofska, moralna in etična vprašanja, ki se zastavljajo pri proučevanju umetne inteligence.

Takšna prihodnost ni neverjetna, vprašanje pa je – na čigavi strani boste vi?

Nas čaka globalno oživljanje strojev?

Tretja sezona spremlja prebujenje sintov po svetu ter vse večja razhajanja med njimi in ljudmi. Prva epizoda nove sezone se začne leto po tem, ko so med sinte izpustili kodo za zavedanje.

Zakaj v tretji sezoni ne spremljamo dogodkov v zadnjem letu? Ta časovni skok je pojasnila igralka Katherine Parkinson: "Mislim, da se scenaristi dobro zavedajo, da je moč te serije bolj v filozofiji znanstvene fantastike kot v akcijskih prizorih."

Vsa ekipa serije se je strinjala, da tretja sezona dobiva veliko težo, še posebej če pomislimo na človeško zaupanje v tehnologijo, na zadnje dogodke, kot je Cambridge Analytica, in omajano zaupanje v družbena omrežja.

Gospodar: Začetek
Trendi Premiera "tajkunskega" dokumentarca, o katerem so hrvaški mediji molčali #video

Napovednik tretje sezone serije Ljudje:

V videoteki Pickbox na televiziji Telekoma Slovenije si že lahko ogledate prvi dve sezoni in prve tri dele tretje sezone serije Ljudje, novi deli tretje sezone pa bodo na voljo vsako sredo.

30 Rock
Trendi Tina Fey in Alec Baldwin v seriji, ki je prejela vse mogoče nagrade #video

Kako gledati Pickbox?

Serija Ljudje in druge vsebine Pickboxa so na televiziji Telekoma Slovenije na voljo na programskem mestu 242*, do njih pa lahko dostopate tudi prek tipke Meni na daljinskem upravljalniku.

*Velja za komunikator BOX.

Ne spreglejte