Tako kot številni njegovi rojaki se je tudi Tavares prvih nogometnih korakov naučil na ulici svojega Porta Alegreja. Po nekaj letih igranja v domovini in Maleziji se je preselil na Ciper, ki je bil odskočna deska na poti v Slovenijo. V Maribor je prestopil na priporočilo dobrega prijatelja Niltona Fernandesa, takrat nogometaša Kopra, podpis pogodbe pa se je izkazal kot ena najboljših potez športnega direktorja kluba Zlatka Zahovića. Maribor je s Tavaresom dobil silno hvaležnega in kompletnega igralca, zato ni čudno, da Zahović ni veliko razmišljal, preden mu je letos poleti ponudil podaljšanje pogodbe do leta 2017. "Upam, da to ne bo moje zadnje leto, ko bom igral profesionalni nogomet. Rad bi ostal v Mariboru še dlje. V to mesto in klub sem se enostavno zaljubil," pravi Marcos Tavares, junak sobotnega derbija z Olimpijo z zadetkom tik pred koncem tekme.

Življenje v Sloveniji mu je ljubše kot v rodni Braziliji

V slovenskem prostoru velja Tavares za enega najbolj zanimivih tujih športnikov. Tako kot drugod se je tudi v Sloveniji hipoma navadil na novo delovno okolje, ker sledi načelu, da se mora človek prilagoditi razmeram in ne nasprotno. Po štirih letih bivanja v Mariboru pravi, da je v Sloveniji lepše kot v Braziliji. "Družina je v življenju ena najpomembnejših stvari. Tukaj smo se odlično znašli. Našli smo mir in srečo. Meščani so nas toplo sprejeli, o NK Maribor pa nimam niti ene slabe besede. To je zagotovo največji klub v državi. Zelo sem ponosen, da sem njegov član," je dejal Tavares, skrbni oče dveh sinov in dvojčic, ki sta se rodili v Sloveniji. Trener Darko Milanič za Tavaresa pravi, da se je pripravljen podrediti kolektivu, kar je zelo pomembno za moštvo: "Gre za igralca, ki oplemeniti našo igro. Vedno se lahko zanesem nanj. Zaradi načina življenja je prijeten fant, ki se dobro razume s soigralci. Niti slučajno ni konfliktna oseba. Uživa v Mariboru in nogometu. Ko je dobro fizično pripravljen, je eden najboljših igralcev v vsej ligi."

Ko je Tavares bival v Maleziji, so se mu življenjski nazori bistveno spremenili. Druženje z brazilskim prijateljem mu je pomagalo, da je močno poglobil verska prepričanja, čeprav od petnajstega leta ni več hodil v cerkev. "Da sem srečen, uspešen in blagoslovljen človek, moram slediti Bibliji. Vsak dan jo z navdušenjem prebiram. To je moj življenjski slog. Tudi družina čuti potrebo po verovanju in pogovarjanju z Jezusom, ki mi je dal toliko moči, da mi je uspelo doseči gol na tekmi z Olimpijo," razmišlja Tavares, ki se najraje odpravi na Pohorje, kjer prebira njemu ljubo Staro zavezo in se počuti še bliže Bogu. Zase pravi, da je Jezusov učenec, zato nagovarja tudi druge, naj postanejo del božje ekipe, saj bodo živeli bolje. Sveto pismo je obvezen Tavaresov pripomoček ne le v prostem času, pač pa tudi na tekmah. Tavares pri širjenju tovrstnih verskih sporočil v nogometnem svetu sploh ni osamljen. Ena najbolj znanih njegovih rojakov sta na primer Kaka iz Reala Madrid in Lucio iz Juventusa.

Sodniki so mu prepovedali nositi majico z napisom "Jezus je pot"

Tavaresu je všeč, ker lahko v Sloveniji izraža verska prepričanja. Ko je dosegal gole, je s ponosom pokazal majico pod dresom, kjer je pisalo "Jezus je pot". Dandanes te majice, ki ima več ponatisov in jih je podaril soigralcem, ne nosi več tako pogosto kot nekdaj, ker so tako ukazali nekateri sodniki. "Razložili so mi, da je prepovedan vsakršen napis, ki je povezan z vero," je povedal v angleščini, čeprav mu slovenski jezik ni tuj. V zadnjih letih mu gre učenje dobro od rok, saj razume skorajda vse, očitno pa mu manjka še nekaj poguma in vaje, da bi v javnosti govoril v tekoči slovenščini. Rad se pohvali, da je bil njegov prvi stavek v slovenskem jeziku "Bog te blagoslovi".

V Sloveniji ga navdušuje stik z naravo, zato so družinski sprehodi stalnica v njegovem urniku. Bolj kot v zimskih razmerah uživa v poletnem času. Plaža in morje ga napolnita z energijo, rad se odpravi tudi po Jezusovih poteh. Pred meseci je osem dni preživel v Izraelu, kjer je molil za družino in uspeh mariborskega kluba. "Jezus mi je dal veselje do življenja, spremenil je način, kako vidim stvari, dal mi je boljše življenje, ozdravil mojega starejšega sina. Odkar sledim Bibliji, doživljam same zmage," je nedavno dejal Tavares, ki ima v Mariboru lastno nogometno šolo.

Soigralci pravijo, da je Brazilec eden najbolj priljubljenih igralcev Maribora in človek z veliko pozitivnimi lastnostmi. Vratar Jasmin Handanović je prepričan, da je Tavares kapetan moštva z razlogom. "To se opazi na igrišču. Je podaljšana roka trenerja. Če te povezave ne bi bilo, Maribor ne bi bil tako uspešen. Vedno je z nami, ko nam gre dobro ali slabo. Zelo rad pomaga in vse to se mu vrača z uspešnimi predstavami, zmagami in goli," je povedal Handanović.