Šport > Košarka
245 ogledov

Bojevniki z zmago odprli sezono

Steph Curry
Z uvodnima tekmama se je onstran Atlantika začela 73. sezona elitnega severnoameriškega poklicnega košarkarskega prvenstva.

Pričakovano so z zmago obrambo naslova začeli košarkarji Golden State Warriors, ki so v domači dvorani Oracle Arena v Oaklandu premagali Oklahoma City Thunder s 108:100.

Bojevniki, ki so osvojili tri od zadnjih štirih naslovov, so zmagovito začeli pohod na še tretji zaporedni naslov prvaka lige NBA, potem ko so dominirali v sezonah 2014/15, 2016/17 in 2017/18. Oziroma skupno sedmega. Ta franšiza je bila prvak tudi v letih 1947, 1975, 1976. V zadnjih štirih sezonah so v finalu trikrat premagali Cleveland Cavaliers, le enkrat v sezoni 2015/16 je slavil Cleveland.

Najbolj učinkovit je bil prvi zvezdnik kalifornijske zasedbe Stephen Curry, ki je v statistiko vpisal 32 točk, od tega je dosegel kar pet trojk (5:9). Svoji ekipi je pomagal z osmimi skoki in devetimi podajami. Pri Oklahomi je Paul George vpisal 27 točk, od tega štiri trojke (4:12). Gromovniki so imeli nekaj težav v napadu, saj je zaradi operacije kolena še vedno manjkal Russell Westbrook.

Uvodna tekma je bila v znamenju velikega praznovanja, saj so dvakratni zaporedni prvaki prejeli šampionske prstane, ki so jim jih izročili s posebnimi svetlobnimi učinki, zadnjič v tej dvorani, najstarejši še delujoči, ki je bila zgrajena leta 1966, pred selitvijo na drugo stran zaliva svetega Frančiška v novi Chase Center v San Franciscu. Pa tudi pietetnega spomina, saj so z minuto molka počastili spomin na ta teden umrlega soustanovitelja Microsofta in lastnika moštva Portland Trail Blazers Paula Allena.

"Seveda gre za veliko stvar za našo organizacijo, ampak ta dvorana tukaj je nekaj posebnega, tako da želimo tudi sami prispevati k temu, da bo tudi ta sezona nekaj posebnega," je cilje razkril strateg košarkarjev iz severne Kalifornije Steve Kerr, ki je prejel svoj četrti prstan kot trener, štiri je prejel tudi kot igralec.

goran dragić luka dončić Začetek lige NBA Šport Tudi Dragić in Dončić poskrbela za izenačitev rekorda

Kerra igra domačih kljub zmagi ni navdušila, po njegovem je bil zlasti "obupen" padec v tretji četrtini: "Tekma bi se lahko tudi drugače razpletla, a smo se pobrali in dobili tisto, kar smo iskali."

Drugi strelec bojevnikov je bil Kevin Durant s 27 točkami, osmimi skoki in šestimi podajami: "Všeč mi je, kdo smo, za nami je tekma 1 od 82, samo meljimo naprej."

Curry se je še enkrat ozrl na minulo sezono ter polaskal navijačem: "Za nami je neverjetno potovanje. To vse smo naredili za vas, zato uživajmo vsi na polno."

Na vzhodni obali ZDA sta se uvodoma pomerili ekipi iz Bostona in Philadelphie. Zmagali so košarkarji Celtics, ki so bili s 105:87 boljši od Sixers.

Liga bo zanimiva tudi za slovenske ljubitelje igre pod košema, saj se bo v njej prvič preizkusil 19-letni čudežni deček Luka Dončić. Premierni nastop ga čaka v četrtek zgodaj zjutraj po našem času, ko bo v Phoenixu skupaj s svojimi Dallas Mavericks gost nekdanjega slovenskega selektorja Igorja Kokoškova. 

Na veliko sceno bo stopil tudi kapetan zlate slovenske reprezentance Goran Dragić, za katerega bo to enajsta sezona na drugi strani velike luže. Dragić bo sezono 2018/19 prav tako začel v noči s srede na četrtek in sicer v gosteh pri Orlandu, slovenska zvezdnika pa se bosta v sezoni srečala le dvakrat; 13. februarja bo Miami gostoval v Dallasu, 28. marca pa bo Dončić prišel na Florido.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice