KOŠARKA

Sodniki brez šefa in rešitve

Več ko leto dni traja spor med Košarkarsko zvezo Slovenije, sodniki in klubi Do 15. junija so uskladili večino spornih zadev, spor bi se utegnil končati
Fotografija: Košarka pri sodnikih potrebuje resen servis. Foto: Leon Vidic
Odpri galerijo
Košarka pri sodnikih potrebuje resen servis. Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA – Minula finalna serija državnega prvenstva košarkarjev je bila kakovostna. Solidno so svoje delo opravili tudi sodniki, čeprav v Novem mestu še danes spomnijo na napako iz 4. tekme, ko so jim izključili Domna Bratoža, ki ni smel igrati na peti tekmi, Krka pa je bila korak do skalpa Petrol Olimpije. "Bi bilo drugače, če bi sodili evroligaški sodniki? Na sojenje so vsako leto pritožbe, tudi letos bi bile," je predsednik KZS Matej Erjavec odgovoril na naše vprašanje, zakaj finala niso sodili vsaj na papirju, če jim že drugače nočemo priznati, najboljši slovenski sodniki. "Že dolgo vemo za finančne težave slovenskih klubov, zato jim je zveza hotela pomagati in je društvu sodnikov ter združenju slovenskih klubov že decembra lani naročila, naj najdeta rešitev. Ker je v pol leta nista našla oziroma so se njuna stališča še bolj oddaljila, je izvršni odbor KZS na junijski seji sprejel sklep o znižanju kilometrine pri potnih stroških," je o sporu jeseni razmišljal generalni sekretar KZS Rašo Nesterović. Ne pozabimo: lani poleti je KZS zmanjšal kilometrino sodnikom, ki so namesto 0,32 evra na kilometer prejemali po 0,14. Sodnikom ta poteza ni bila po godu, čeprav so bili gladko preglasovani na seji upravnega odbora (12:1). KZS se je lani (v času evropskega prvenstva na Finskem in v Turčiji) aktivno vključila v spor, a se je opekla, ne nazadnje jih je dobila po glavi tudi zavoljo sodniške stavke, ki je vzela mesec dni tekmovanj. Pravega dogovora ni bilo, moratorij pa je bil podaljšan do 15. junija.

S prvoligaši dogovorjeno

Spor pa gre očitno h koncu. "Mi smo se uskladili za tarife članske kategorije prve lige in za mlajše selekcije, enako je z ženskami, niso pa še usklajene tarife za drugo-, tretje- in četrtoligaše. Prvoligaši se zato ne nameravamo več udeleževati pogajalskih sestankov, ker smo pogajanja končali in se s sodniki uskladili. Zdaj je na sodnikih, da njihova pogajalska skupina predstavi rezultate pogajanj in dobi potrditev skupščine društva košarkarskih sodnikov," so potrdili v Združenju prvoligašev. Kot smo izvedeli, bodo takse sodnikov v Ligi Nova KBM za nekaj odstotkov nižje, zvišale se bodo takse v mlajših selekcijah. Sodniki so lep čas opozarjali na dejstvo, da v mlajših selekcijah nastaja največji osip, ker sodniki sodijo za nekaj evrov na tekmo.
Zdaj bodo morali zeleno luč za vse sprejete odločitve prižgati tudi sodniki, ki pa nimajo vodstva. Najprej je kot predsednik sodniške organizacije odstopil Andrej Jelen. Hitro se je poslovil tudi njegov naslednik, v. d. predsednika Željko Jovanovič. V imenu sodnikov je zadnja pogajanja vodil Sašo Ristič. Poraja se vprašanje, kako resno sodniki mislijo z dogovorom. Na zadnjih dveh sejah izvršnega odbora KZS predstavnika sodniške organizacije ni bilo. So pa vsi vpleteni v reševanje sodniškega gordijskega vozla potrdili, da se je KZS v zadnjih dveh mesecih močno angažirala in precej pripomogla k skorajšnji rešitvi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije