Sanjski scenarij: Olimpija in Maribor v nedeljo v Stožicah kot Evropejca

Ljubljančani in Štajerci uglasili strelske naprave v 1. SNL. Vijoličasti optimistični pred povratno tekmo s Škoti, zeleno-beli brez podcenjevanja na Finskem.
Fotografija: V zeleno-belem taboru želijo odmisliti največji slovenski derbi, ki bo v nedeljo (20.30) v Stožicah, saj jih čaka prej izziv v Helsinkih. Foto Leon Vidic.
Odpri galerijo
V zeleno-belem taboru želijo odmisliti največji slovenski derbi, ki bo v nedeljo (20.30) v Stožicah, saj jih čaka prej izziv v Helsinkih. Foto Leon Vidic.

Ljubljana – Slovenski klubski nogomet pričakuje vrhunec letošnjega dela sezone 2018/19. Olimpija in Maribor sta krenila v zanju odločilen teden na spektakularen način, v 1. SNL sta zabila devet golov, zato optimistično pričakujeta četrtkov dan D in druženje s Finci in Škoti. Morebiten polni izplen večnih rivalov bi bil sanjska popotnica za nedeljski derbi v Stožicah (20.30).

Nogometaši Maribora optimistično pričakujejo četrtkov dan D v boju za evropsko ligo.
Nogometaši Maribora optimistično pričakujejo četrtkov dan D v boju za evropsko ligo.


Prvoligaška sezona 2018/19 bi bila lahko ena najbolj izenačenih doslej – tako v boju za prvo kot deveto mesto ... Maribor, Domžale in Olimpija močno odstopajo od povprečja, kar je potrdilo tudi četrto kolo 1. SNL. Nemara bo zazevala še večja razlika med trojčkom najboljših klubov in tekmeci, ko bodo Ljubljančani in Štajerci opravili evropske izpite, Domžalčani pa bodo nanje dokončno pozabili

 



Darko Milanič je bil pred derbijem z Gorico previden, po visoki zmagi pa je žarel od sreče.
Darko Milanič je bil pred derbijem z Gorico previden, po visoki zmagi pa je žarel od sreče.


Najbolje urejeni klub v državi je nasul po pet golov Rudarju, Aluminiju in Gorici, s slepimi naboji je streljal le na Muro ter s tem prizanesel svojemu nekdanjemu trenerju Anteju Šimundži. Maribor igra navdahnjeno in raznovrstno, med nedavnim dvobojem s Primorci, za katerega se je zaman zdelo, da bi lahko dobil naziv derbi kola, se je vpisalo med strelce pet različnih nogometašev. Ni čudno, da je trener Darko Milanič po visoki zmagi žarel od sreče, kot bi preživel dan na soncu pri 35 stopinjah Celzija v rodni Izoli, ne pa v kovanju taktike za večerni spopad z goriškimi vrtnicami. »Škoda, ker ni izkoristil kakšne od priložnosti še Jasmin Mešanović, saj jih je imel dovolj. Tako bi namreč ozaljšali statistiko vsi naši napadalci,« je izpostavil podrobnost Milanič in si gotovo zaželel, da je Bošnjak privarčeval strelivo za četrtkov napad na (nekdanjega) škotskega giganta


Več kot 10.0000 navijačev


Tudi njegov kolega na Olimpijini klopi Aleksandar Linta je imel po tekmi s Triglavom le sladke skrbi. Očitno je Srbu uspelo doseči, kar je pred tem zaman poskušal njegov šef in rojak Ilija Stolica – nogometašem je vcepil v miselnost nogomet in igro ter jih sprostil, saj se golov veselijo iskreno kot otroci. Olimpija je zabila tri gole Helsinkom, v Kranju še enega več. Triglav resda ne premore dovolj kakovosti za verodostojno oceno Olimpijine moči; potem ko je izgubil še golgeterja, je najresnejši kandidat za selitev v drugo ligo. Ne glede na to ritem igre zeleno-belih narašča, gostovanje v Helsinkih bi bilo modro izkoristiti za dodatno strnjevanje vrst in večjo samozavest pred nedeljskim ligaškim spektaklom, ki bi lahko privabil v Stožice več kot 10.000 navijačev. Večerni termin bo ustrezal tudi morebitnim dopustnikom ...




Prepovedano razmišljanje o slovenskem clasicu


Milan Mandarić zaupa trenerju Olimpije Aleksandru Linti.
Milan Mandarić zaupa trenerju Olimpije Aleksandru Linti.


V nogometu resda ni modro planirati vnaprej, tako Maribor kot Olimpija morata najprej izpolniti obveznosti v predzadnjem situ boja za evropsko ligo. Pod Kalvarijo se bo izkazalo, kako velika je razlika med 1. SNL in denimo škotskim prvenstvom. Kdor pozna filozofijo moštev, ki jih je zasnoval mariborski kadrovik Zlatko Zahović, ve, da bodo šli Milaničevi aduti v četrtek »na nož«, nihče ne more izključiti mariborskega napredovanja kljub neugodnem razpletu tekme v Glasgowu z 1:3. Enako velja za Ljubljančane: podcenjevanje ne pride v poštev, nordijski narodi ne poznajo besede vdaja kljub zaostanku z 0:3. Vse to namiguje na dejstvo, da v taborih največjih slovenskih klubov razmišljajo le o izzivih v Evropi, nedeljski slovenski »clasico« bo prepovedana tema najmanj naslednjih 48 ur.

Komentarji: