Članki

Na, pa so šle - Grilčeve kulturne žepnine namreč

Povprečna starost prijaviteljev za 1.500 evrov žepnine je 41 let.
21.03.2014 15:01
Čas branja: 1 min

Javni poziv za dodelitev kulturnih žepnin za samozaposlene v kulturi je zaradi porabe sredstev z današnjim dnem zaključen, so sporočili s kulturnega ministrstva, ki ga vodi Uroš Grilc.

Ministrstvo je prejelo 215 vlog, v povprečju so prijavitelji na javni poziv za kulturne žepnine stari 41 let. Strokovna komisija je obravnavala 74 vlog, od katerih je predlagala dodelitev 66 žepnin, osem vlog pa je bilo zavrnjenih. Največ in sicer 17 žepnin je bilo podeljenih na področju vizualnih umetnosti, 16 na področju arhitekture in oblikovanja, 11 na področju uprizoritvenih umetnosti, šest na področju avdioviuzalnih dejavnosti, pet na področju glasbenih umetnosti, po štiri na področju intermedijskih umetnosti in na področju knjige in tri na področju kulturne dediščine. Višina kulturne žepnine je 1.500 evrov. Gre za enkraten znesek, ki ga upravičenec dobi enkrat na tri leta, ta krg žepnin pa državo stane 99 tisoč evrov.

grilc_uros13_br.20140103145747.jpg.n.600px.jpg

Večina prijaviteljev je konkurirala z aktivnostmi za pripravo ali izvedbo projektov, ki jih bodo izvedli v letu 2014, bodisi v okviru nevladnih organizacij ali javnih zavodov na področju kulture. Samozaposleni bodo s pomočjo žepnine skušali dopolniti svoje mednarodne stike in si prek tega zagotoviti dodatno delo ali pa bodo preko žepnine lahko razvili različne aktivnosti od pedagoških delavnic - kuratorski, likovnih, lutkovnih, arhitekturnih - za otroke in odrasle do priprave oziroma izvedbe likovnih, fotografskih projektov, konservatorsko restavratorskih projektov evidentiranja in ohranitve starih stolpnih ur, lutkovno predstavo ali izdali pesniške zbirke.

Samo za samozaposlene v kulturi

Kulturne žepnine so nov mehanizem aktivne politike ministrstva za kulturo na področju spodbujanja ustvarjalnosti in delovanja samozaposlenih. Za razliko od siceršnjih javnih razpisov in pozivov, kjer ministrstvo sofinancira zaključene projekte, ki morajo biti predstavljeni javnosti, gre pri kulturnih žepninah za podporo aktivnosti, ki bodo izvedene v letu 2014 in pomenijo pripravo in/ali izvedbo projekta. Kulturne žepnine lahko prejmejo vpisani v razvid samozaposlenih v kulturi, enkrat na tri leta ob izpolnjevanju drugih pogojev.

Strokovna komisija je vloge obravnavala po vrstnem redu njihovega prispetja in kriterijih ali je aktivnost utemeljeno načrtovana in realno ovrednotena (izvedbena domišljenost predlaganih aktivnosti, že začete aktivnosti za izvedbo projektov, finančno realno ovrednotenje aktivnosti) in aktivnost prispeva k ohranitvi in širitvi delovanja samozaposlenega v kulturi v prihodnje (v obdobju do konca leta 2015).

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Manager
Izpoved nekulturnega in manjvrednega prodajalca
Moje finance
Finančna šola
(V ŽIVO): 10 dijakov na delovni praksi v MILANU
Moje finance
Finančna šolaKsenija Sedej (V ŽIVO): 10 dijakov na delovni praksi v MILANU

2. generacijo dijakov, ki se je pri rednem pouku učila vodenja osebnih financ, bomo 3 tedne budno spremljali na delovni praksi v italijanski ekonomski prestolnici. Bodo daleč stran od doma »brezglavo« zapravljali žepnino? Ali bodo znali teoretično znanje prenesti v prakso?

FINANCE
Manager
Umetniški turizem se iz Evrope širi na Arabski polotok
Manager
ManagerSmilja Štravs Umetniški turizem se iz Evrope širi na Arabski polotok

V novem Louvrovem muzeju v Abu Dabiju bodo na ogled umetnine iz 13 francoskih muzejev.

Moje finance
Finančna šola
Top 5 napak pri finančni vzgoji otrok
Moje finance
Finančna šolaMaja Virant Top 5 napak pri finančni vzgoji otrok

Kmalu za tem, ko otroci prijokajo na svet, jih začnemo pripravljati na samostojnost. Ob tem pa velikokrat pozabimo na eno izmed pomembnejših življenjskih lekcij – kako ravnati z denarjem. Zbrali smo pet pogostih napak, ki jih starši naredijo pri finančni vzgoji otrok! Da bi vam bilo pri tem lažje, smo za vas – starše – pripravili 5 predavanj o finančni vzgoji otrok z vrhunskimi predavatelji. Začnemo že marca. za podrobnosti obiščite www.odrasli-denar.si/prijava/.

FINANCE
Manager
Slikar, ki se je zavzemal za popularno umetnost
Manager
ManagerSmilja Štravs Slikar, ki se je zavzemal za popularno umetnost

Rodil se je pred skoraj natančno 115 leti, pred poldrugim mesecem je o njegovem življenju in delu izšla knjiga. Miha Maleš, slikar, ki je vidno zaznamoval slovensko umetnost.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.