ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 03.10.2017 16:26:31

SMELA NAPOVED! Mazejeva je prepričana, da bi Vonnova v moški konkurenci...

Nekdanja slovenska vrhunska tekmovalka na belih strminah Tina Maze je prepričana, da se lahko ameriška smučarka Lindsey Vonn enakovredno pomeri z moškimi na smuku za svetovni pokal za uvrstitev v prvo petnajsterico najhitrejših, za zmagovalni oder pa ne.

Ameriška smučarska šampionka Vonnova se že dalj časa želi v smuku na tekmovalni ravni pomeriti skupaj z moškimi v "smukaški bitki med spoloma". Doslej je vse ostalo na ravni neuresničene želje. A to bi se lahko že kmalu spremenilo.

Ameriška zveza za alpsko smučanje in deskanje (USSA) je na Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) naslovila uradno prošnjo, da Vonnovo uvrstijo na seznam nastopajočih na moškem smuku za svetovni pokal, ki bo v kanadskem Lake Louisu novembra prihodnje leto, na začetku sezone 2018/19. Prošnja Vonnove bo na sporedu zasedanja odborov in komisij mednarodne federacije Fis v Zürichu pred začetkom nove tekmovalne sezone.

Nekdanja slovenska šampionka Tina Maze, ki se je v karavani merila skupaj z Vonnovo in ji tudi kdaj prekrižala načrte za naskok na stopničke, je prepričana, da je Vonnova sposobna izpeljati takšen podvig.

"To vidim kot nek izziv, motivacijo, zato da se Lindsey še naprej bori. To ji je verjetno od vedno predstavljalo izziv in zdaj ga hoče pač izpeljati, pokazati, da je močna in da to lahko dela in bo naredila resno, če jo bodo podprli. Do kam lahko seže, ne vem. Mislim, da se lahko kosa za top 15, za podium pa mislim, da ne. To je poteza promocije, Lindsey je strokovnjakinja za to, absolutno je naredila za alpsko smučanje ogromno in spremenila celotno dogajanje alpskega smučanja. In to alpsko smučanje dela zanimivo," je dejala Mazejeva, dvakratna olimpijska in štirikratna svetovna prvakinja, dobitnica velikega kristalnega globusa za skupno zmago v svetovnem pokalu z rekordnim številom točk, lastnica 26 zmag v svetovnem pokalu alpskih smučark.



Mazejeva je o moško-ženskem smukaškem obračunu govorila v Ljubljani ob robu predstavitve nove članice Milkine družine izvrstnih alpskih smučark. V času aktivne kariere je Milkino lila čelado nosila Tina Maze, njena naslednica pa je postala v minuli sezoni najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec, ki bo poslej na tekmovalnih strminah nosila Milkino čelado.

Štuhčeva je prepričana, da prošnja Vonnova nima realnih možnosti, da bo tudi dejansko uresničena: "To nima neke trdne podlage. Vsi vemo, da so moški močnejši, da smučajo drugače, da smučajo hitreje. Ženske imamo ravno tako svoje točkovanje, svoje tekme. Ne vem, če je v minuli sezoni tako zelo suvereno zmagovala, da bi morala iskati večje izzive drugje," je izziv, ki ga je napovedala Vonnova, ocenila Štuhčeva, aktualna svetovna smukaška prvakinja in nosilka malega kristalnega globusa za zmago v smukaškem seštevku svetovnega pokala.

Vonnova, ki so jo v zadnjih letih pestile poškodbe, ki bi jo skoraj stale tekmovalne kariere, je prepričana, da bi bila na smukaških progah enakovredna moškim tekmecem. Z izzivom, biti na startu smuka skupaj z moškimi, bi zaokrožila svojo tekmovalno kariero.

Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu je naslov svetovne smukaške prvakinje osvojila Štuhčeva. Vonnova je na smuku v St. Moritzu osvojila bron, prehitela jo je tudi Avstrijka Stephanie Venier.

Značke: alpsko smučanje, sta

Članki iz rubrike