Vasilij Žbogar bo z Izolo plul proti Riu

Najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar je krstil novo jadrnico razrda finn in jo poimenoval po svojem domačem kraju.

Objavljeno
28. februar 2015 16.48
bsa/Žbogar
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Izola - Najboljši slovenski jadralec Vasilij Žbogar je predstavil svojo novo jadrnico razreda finn, s katero bo nastopal na naslednjih velikih tekmovanjih, poimenoval pa jo je po svojem rojstnem mestu Izoli. Prve treninge z novim plovilom bo opravil marca v Valencii, konec aprila pa bo prvič tekmoval na regati, na svetovnem pokalu v Franciji.

»Izola mi pomeni ogromno, je moj dom, moj varen pristan, sem se vedno rad vračam in ko bom na širnih morjih, bo del mojega domačega kraja vedno z mano. O tem, kaj nova jadrnica pomeni na tekmovališčih, pa bomo še videli na treningih v Valencii, ki se začnejo prihodnji teden. Danes jo pakiramo in gre jutri na pot. V kakšnem mesecu ali dveh pa bom lahko rekel kaj več. Narejena je bila za mojo tehniko in po željah ter pogojih za olimpijske igre prihodnje leto v Riu. Upam, da je ne bo potrebno dopolnjevati, odlično bi bilo, če bi bilo tako. Imamo pa rezervni plan za dodelave. Jadrnica je pa malo drugačna in bom moral nekoliko prilagoditi tudi tehniko jadranja,« je po krstu jadrnice dejal Žbogar.

Lastnik dveh olimpijskih kolajn bo z novo jadrnico plul proti OI 2016 v Riu de Janeiru. »Vesel sem, da je nova jadrnica gotova in da sem jo lahko predstavil svojim najzvestejšim navijačem in spremljevalcem. V to jadrnico smo v zadnjem letu vložili veliko truda, o občutkih na vodi pa bom več lahko povedal po treningih,« je povedal Žbogar.

Glavni projektant jadrnice je bil Juan Kouyoumdjian, v jadralskem svetu znan kot projektant katamaranov za pokal Amerike pa tudi jadrnic za Volvo Ocean Race, sodelovala sta tudi trener Luca Devotti in Žbogar. Pri zasnovi so bile upoštevane njegove želje in zahteve, pa tudi način jadranja. »Ta jadrnica ima drugačen trup kot ostale do zdaj. Pri projektiranju smo se z ene strani igrali s pravili, z druge pa upoštevali moj način jadranja,« je še povedal najboljši slovenski jadralec.