Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
16. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

Natisni članek

Christian Eriksen Danska kvalifikacije za SP 2018 Irska Michael Laudrup Age Hareide

Četrtek, 16. 11. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Christian Eriksen

Če je Neymar vreden 222 milijonov evrov, je on še tri več!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60
Christian Eriksen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Za danskega selektorja Ageja Hareideja ni dvoma. ''Christian Eriksen spada med deset najboljših nogometašev na svetu,'' je pohvalil junaka, ki je s tremi zadetki skoraj sam popeljal Dansko na svetovno prvenstvo v Rusijo. Eriksen je s sanjsko predstavo (5:1) na Irskem, verjetno najboljšo, odkar nosi reprezentančni dres, dokazal, da spada med svetovno elito.

''To je nekaj neverjetnega. Da dosežeš tri zadetke na tako odločilni tekmi in popelješ reprezentanco na svetovno prvenstvo. Te trije zadetki mi lahko spremenijo kariero, moje življenje. To je velika stvar,'' se je v torek zvečer v Dublinu smejalo 25-letnemu Christianu Eriksenu, najnovejši nočni mori irskih ljubiteljev nogometa.

Njegovo sanjsko predstavo je opazil ves svet. Pomeni prelomnico, nov status v svetovnem nogometu in spoznanje, da ima Danska po dolgem času spet velikega asa, gorečo željo največjih klubov.

Najmlajši nogometaš na SP 2010

Na SP 2010, tako se je boril na tekmi z Nizozemsko, je bil najmlajši igralec, ki je stopil na igrišče. | Foto: Reuters Na SP 2010, tako se je boril na tekmi z Nizozemsko, je bil najmlajši igralec, ki je stopil na igrišče. Foto: Reuters Kako se je vse skupaj začelo? Pred desetletji je bil najboljša reklama za danski nogomet Michael Laudrup, čarovnik v zvezni vrsti, ki je bil tako dober, da je najprej nosil dres Barcelone, nato pa navduševal še za madridski Real. Bil je zvezdnik svetovnega kova.

Danci so ga oboževali. Ko se je konec prejšnjega stoletja poslovil (1998), so stiskali pesti, da bi se čim prej na obzorju pojavil njegov naslednik.

Leta so tekla in tekla, danskega superjunaka pa od nikoder. Vse do leta 2010, ko se je po svetu prvič razširila zgodba o zelo nadarjenem mladeniču. Zgodba o Christianu Eriksenu, tako dobrem, da je že kot najstnik podpisal profesionalno pogodbo z Ajaxom, znano valilnico talentov. Čeprav je imel le 18 let in je postal najmlajši debitant za izbrano vrsto po slovitem Laudrupu, je tisto leto že odpotoval na svetovno prvenstvo v Južno Afriko.

Bil je najmlajši igralec na turnirju, na katerem je nastopila tudi Slovenija, nato pa iz leta v leto pridobival vidnejšo vlogo v izbrani vrsti. Kmalu ni postal le nosilec igre Ajaxa, ampak tudi danske reprezentance.

Na Otoku je vstopil v novo dimenzijo

Pred tedni je z zadetkom pomagal Tottenhamu do odmevne zmage nad Realom (3:1). | Foto: Reuters Pred tedni je z zadetkom pomagal Tottenhamu do odmevne zmage nad Realom (3:1). Foto: Reuters Čakal se je le trenutek, ko bo prestopil mejo med nadpovprečnimi, takšnih je kar nekaj, in virtuoznimi nogometaši. V Amsterdamu je še ni dočakal. Spadal je med boljše klubske igralce, v svetovnem merilu pa je bil še daleč od elite.

Ko ga je leta 2013 kupil Tottenham, je vstopil v novo dimenzijo. Znašel se je še v močnejši konkurenci. Sprva se je še iskal, ko pa je začel sodelovati z Argentincem Mauriciem Pochettinom, se je počutil, kot da bi zadel na loteriji.

Vedno boljši je bil tudi v danski reprezentanci, zlasti v zadnjem kvalifikacijskem ciklusu za SP 2018, v katerem je dosegel kar 11 zadetkov. Več od njega sta jih dosegla le Poljak Robert Lewandowski (16) in Portugalec Cristiano Ronaldo (15), že dokazana kralja strelcev.

Zahvala irskemu selektorju

Danski selektor Are Hareide kar ne more prehvaliti najboljšega igralca. | Foto: Reuters Danski selektor Are Hareide kar ne more prehvaliti najboljšega igralca. Foto: Reuters Zdaj je star 25 let. Je največji ljubljenec danskih navijačev. V Dublinu je odigral že 75. tekmo za člansko izbrano vrsto, s katero bo prihodnje leto, če ga ne bo na cedilu pustilo zdravje, nastopil na svetovnem prvenstvu.

V primerjavi z SP 2010 ne bo več le prestrašeni najstnik, ampak nosilec danske igre in glavna nevarnost za tekmece. Irska obramba je imela v torek z njim obilico težav, zlasti zaradi odločitve selektorja Irske Martina O'Neilla, da v zvezni vrsti zaigra v postavitvi romba.

S tem je Eriksenu omogočil veliko prostora, tako da mu je danski selektor po dvoboju namenil veliko zahvalo. Nogometaš Tottenhama se je na koncu ustavil pri treh golih. Dva je dosegel z desno, enega z levo nogo. Raznovrstno, v slogu pravega velemojstra.

''Težko je primerjati igralce, a smo že na tekmah lige prvakov med Tottenhamom in Realom dobili potrditev, da je verjetno eden od najboljših nogometašev na svojem igralnem položaju. Ronaldo, Messi in še nekateri napadalci igrajo bližje golu. Christian igra bolj v širino, pogosto kar v osrednjem delu zvezne vrste. Vseeno je zmožen dosegati veliko zadetkov, podaj, hkrati pa lahko osvobodi veliko prostora drugim, zato spada med najboljših deset igralcev na svetu,'' je po veličastni zmagi na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za SP 2018 dejal Are Hareide.

Kako je bilo po zmagi s 5:1 v danski slačilnici?

Danski nogometaši so si dali duška po uvrstitvi na svetovno prvenstvo. Največji veseljak med njimi, kontroverzni napadalec Nicklas Bendtner, je prednjačil v petju in pitju piva, tudi njegovi soigralci niso kaj veliko zaostajali. Eriksen, ki nerad izstopa v javnosti, če le ni govora o nogometni zelenici, se je držal bolj v ozadju.

Naslednik Michaela Laudrupa

Michael Laudrup je tudi nastopal za Ajax in mu pomagal do osvajanja lovorik. | Foto: Reuters Michael Laudrup je tudi nastopal za Ajax in mu pomagal do osvajanja lovorik. Foto: Reuters Danski selektor je prepričan, da je k preporodu Eriksena v zadnjih letih prispevala napadalna igra Tottenhama. ''Končno igra v klubu, ki hoče igrati nogomet. Ob sebi ima odlične soigralce in trenerja, zato uživa v nogometu.''

Za Eriksena ne bo veliko časa za predah. V soboto sledi nov vrhunec, derbi severnega Londona, ko se bo s Tottenhamom pomeril proti Arsenalu.

Za zdaj igra v angleškem prvenstvu, kjer uživa. V prejšnji sezoni, ko je bil izbran za najboljšega igralca Tottenhama, je osvojil drugo mesto. V tej mu gre odlično v ligi prvakov, obenem pa se srečuje z zanimanjem drugih, na papirju še večjih klubov, ki so vedno bolj navdušeni nad predstavami Danca.

Med njimi je tudi Barcelona, ki je v prejšnjem stoletju že občudovala kreativnega Danca. To je bil Michael Laudrup, s katerim se tako pogosto primerja Eriksen. Barcelona je po strelsko razigranem Skandinavcu spraševala že poleti, ko jo je nepričakovano zapustil Neymar.

Predsednik Tottenhama noče slišati o prodaji

V kvalifikacijah za SP 2018 je dosegel kar enajst zadetkov. | Foto: Reuters V kvalifikacijah za SP 2018 je dosegel kar enajst zadetkov. Foto: Reuters Španski dnevnik Mundo Deportivo poroča, da je takrat trmasti predsednik londonskega kluba David Levy odvrnil: ''Če je Neymar vreden 222 milijonov evrov, potem bo moral nekdo za Eriksena plačati 225.'' S tem je dal vedeti, kako ceni mladega Danca, ki je s Tottenhamom pogodbeno vezan do leta 2020. Danca, ki je poskrbel za enega najlepših nogometnih večerov v zgodovini dežele, ponosne na evropski naslov, priborjen leta 1992.

Ko je Tottenham leta 2013 kupil Eriksena, je Ajaxu plačal dobrih 13 milijonov evrov. Danes je večkratni danski nogometaš leta vreden neprimerno več. Če bo hotela Barcelona kupiti Danca, bo morala najti skupen jezik z Levyjem. To bo vse prej kot preprosto, saj je z njim zelo naporno sklepati posle. Sploh pri najboljših nogometaših. Tako Gareth Bale kot Luka Modrić sta London zapustila po dolgih pogajanjih med Realom in Tottenhamom, ki so se zavlekla skoraj do onemoglosti.

Kdo bi sploh zavrnil Barcelono?

Eriksen je danskemu časniku Ekstra Bladet poleti dejal: ''V nogometu so vedno prisotne številne govorice, tudi sam sem del njih. Barcelona je velik klub. Ne verjamem, da je na svetu veliko igralcev, ki bi zavrnili tak klub,'' je dal vedeti, kako ceni aktualnega španskega prvaka.

Kam bo kariera odpeljala mladega danskega asa? | Foto: Reuters Kam bo kariera odpeljala mladega danskega asa? Foto: Reuters

V razmišljanjih je šel tako daleč, da je pojasnil, kako se v dveh ali treh letih vidi v klubu na (naj)višji ravni. Morda bo to v Tottenhamu, ki se dviga in se bo kmalu preselil na nov štadion, morda bo to kakšen drug velikan. Za igralcem, ki spada med najboljših deset na svetu, se bo še dolgo dvigal prah.

Ne spreglejte