Nov dunajski naslov za galerijo Photon

Umetnost fotografije in videa ljubljanske galerije Pohoton je po novem dostopna v nekdanji tovarni kruha.

Objavljeno
16. april 2014 13.12
Posodobljeno
16. april 2014 21.00
Milan Ilić, Dunaj
Milan Ilić, Dunaj

Ljubljanska galerija Photon, ki ima od lanskega leta razstavni prostor tudi na Dunaju, se je nedavno preselila v nekdanjo Tovarno kruha Anker (Ankerbrotfabrik) v 10. dunajskem okrožju in na novem naslovu odprla prvo razstavo. Nekdanja tovarna kruha, zdaj spomenik industrijske arhitekture, je najnovejši dunajski kulturni kompleks z vrsto galerij, med katerimi jih je kar nekaj specializiranih za fotografijo.

V galeriji Photon predstavljajo razstavo Perspektive mesta (Perspektiven der Stadt/City Perspectives), na kateri s fotografijami in videom tematizirajo sodobno mestno okolje. V fotografskem delu razstave to okolje predstavljajo dela treh umetnikov, ki odpirajo pogled v proces urbanizacije določenih mestnih predelov in spreminjanja posameznih objektov ter mestnih območij. Ob tem si je mogoče ogledati pet video projektov umetnikov mlajše in srednje generacije, ki konceptualno prikazujejo urbano resničnost mesta, pri čemer izhajajo iz lastnih izkušenj in intimnih doživetij.

Perspektive mesta ponujajo dela Bojana Salaja, Branka Cvetkoviča, Tomaža Gregoriča, Tanje Lažetić & Dejana Habichta, Zmaga Lenardiča & Jasne Hribernik, Polonce Lovšin, Anje Medved in skupine KOLEKTIVA (ki jo sestavljajo Vesna Bukovec, Lada Cerar in Metka Zupanič). Dejan Sluga, ustanovitelj galerije Photon, je povedal, da so združenje Photon Wien registrirali že leta 2011.

»To nam je olajšalo sodelovanje z različnimi organizacijami in pridobivanje sredstev iz evropskih virov za mednarodne projekte.« Dejan Sluga, ki že od nekdaj uspešno sodeluje z galerijami in kulturnimi institucijami v Avstriji, poudarja, da že dolga leta sodeluje tudi z Evropskim mesecem fotografije, združenjem, ki ima sedem članov (Pariz, Luksemburg, Berlin, Budimpešta, Bratislava, Dunaj in Ljubljana) in ki organizira Mesec fotografije v posameznih mestih. Predsednik združenja je Thomas Licek z Dunaja, Dejan Sluga pa je njegov podpredsednik.

»Ker se je naše sodelovanje širilo, je bil naslednji logični korak, da smo na Dunaju najprej registrirali kulturno združenje Photon Wien, dve leti pozneje, maja 2013, pa smo v dunajski Ungargasse odprli galerijo. Zdaj smo se preselili v Tovarno kruha. Galerija nagovarja ljubitelje fotografije in videa, ki želijo videti, kaj vse se dogaja ne le na območju Slovenije, temveč tudi na celotnem območju jugovzhodne Evrope. Imamo se za specialiste za to območje. To je naš programski profil že od samega začetka oziroma od odprtja naše galerije v Ljubljani leta 2003,« je pojasnil Dejan Sluga.