Konec negotovosti: slovenskih odbojkarjev ne bo v novi svetovni ligi 

FIVB je predsedniku OZS Ropretu potrdila ukinitev svetovne lige in nadomestitev z novim tekmovanjem brez Slovenije. 

Objavljeno
17. julij 2017 18.12
J. P.
J. P.

Ljubljana - Negotovosti okrog nadaljnje usode odbojkarske svetovne lige v zdajšnjem formatu in mesta Slovenije kot letošnje zmagovalke drugega kakovostnega razreda v njej je konec. Po petkovem sestanku predsednika Odbojkarske zveze Slovenije Metoda Ropreta in pravnega zastopnika OZS s prvim možem Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) Aryjem Graco v Lozani je namreč jasno, da naših fantov prihodnje leto ne bo v novonastalem komercialnem tekmovanju, ki bo nadomestilo dosedanjo svetovno ligo.

Slovenski delegaciji so vodilni možje FIVB predstavili dejstva glede prihodnjega formata reprezentančnih tekmovanj. Namigovanja o ukinitvi dosedanje svetovne lige in nadomestitvijo z novo odbojkarsko ligo, v kateri bo nastopilo šestnajst reprezentanc, so se izkazala za resnična, prav tako špekulacije, da med predvidenimi udeleženkami - dvanajst jih bo imelo mesto zakupljeno za sedem let, preostale štiri bodo letno kolobarile - zaenkrat ni Slovenije. Gre za tekmovanje, ki temelji predvsem na komercialnih komponentah, ki jih opredeljuje velikost trga, ne pa športni rezultati. 

Slovenski odbojkarji, ki so si na igrišču zagotovili mesto med elito v svetovni ligi in ki so na novi evropski jakostni lestvici pridobili dve mesti, so torej grdo opeharjeni. Delegacija OZS je izrazila nasprotovanje tako načinu ustanovitve novega tekmovanja kot tudi njegovemu sistemu. »V prihodnjih dneh bo OZS posredovala FIVB svoja pravna in poslovna stališča, ki bodo osnova za nadaljnje pogovore. OZS bo za zaščito svojih interesov v skrajnem primeru vložila tožbo zoper FIVB pred Mednarodnim športnim arbitražnim razsodiščem (CAS) v Lozani,« so sporočili s slovenske zveze.