Postal bi nogometni kralj za pol milijarde evrov

Neymar: Nogometno poletje je začinila prestopna saga brazilskega zvezdnika iz Barcelone v PSG.

Objavljeno
25. julij 2017 23.45
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – »Ostaja,« je objet z Neymarjem sporočil Gerard Pique, da so ga znova častili vsi privrženci Barcelone. Toda resnica je očitno drugačna, saj iz Francije, Španije in Brazilije še naprej pritekajo informacije, da PSG pospešeno išče način, kako bi Barceloni plačal 222 milijonov evrov odkupne klavzule za brazilskega nogometaša.

To bi moralo biti povsem drugačno poletje. Pri Barceloni so si zaželeli Marca Verrattija, s čimer bi močno dvignili razpoloženje med navijači katalonskega ponosa, toda kaj kmalu je zgodba dobila bistveno večje razsežnosti. Kajti ne samo, da je Barcelona ostala brez Verrattija, ampak je šel PSG v še hujši protinapad in v Pariz odločno vabi Neymarja, enega največjih zvezdnikov Barcelone. Vodstvo katalonskega kluba na čelu s predsednikom Josepom Mario Bartomeuom je zato znova tarča kritik in posmeha.

»PSG hoče biti med najboljšimi klubi, zato potrebuje enega od petih najboljših nogometašev na svetu,« je zatrdil Unai Emery, trener PSG, potem ko so ga vprašali, kaj si misli o govoricah o prestopu Neymarja iz Barcelone v Pariz. Njegova izjava je bila precej zgovorna, enako kot vse novice iz Brazilije, kjer so dobro obveščeni novinarji blizu Neymarjeve družine kot prvi poročali, da je brazilski zvezdnik že prikimal ponudbi PSG.

V Barceloni so se sprva le smejali in obtoževali novinarje, da vnašajo nemir v katalonsko zasedbo, toda dnevi minevajo, novic o Neymarju je vse več, tišina brazilskega igralca pa vse globlja. Oglasil se je le preko socialnih omrežjih in se zahvaljeval bogu in svojemu očetu, a tovrstna sporočila imajo lahko precej drugačno sporočilo. Prav Neymarjev oče je vseskozi glavni pogajalec za boljšo sinovo prihodnost. Enako je bilo že pri prestopu iz Santosa v Barcelono, ko je oče stal na katalonski strani in s tedanjim vodstvom Barcelone speljal enega najbolj spornih prestopov v nogometni zgodovini. Zaradi mešetarjenja so morali pred sodnika Neymar, njegov oče, tedanji predsednik Barcelone Sandro Rosell … Preiskave so tudi razkrile, da je bila javno objavljena odškodnina 57,1 milijona evrov v resnici precej višja – kar 88,2 milijona evrov, od tega je prejšnji Neymarjev klub Santos prejel vsega 17,1 milijona evrov.

Toda kar je Barcelona sejala, zdaj žanje. Štiri leta kasneje se je znašla na nasprotni strani, Neymarjev oče pa je novega partnerja za masten zaslužek našel pri PSG. Barceloni ostaja zgolj upanje, da v Parizu ne bodo našli primernega načina, kako plačati 222 milijonov evrov odkupne klavzule v Neymarjevi pogodbi.

Problem PSG sicer ni v tem, da klub s katarskimi lastniki ne bi imel dovolj denarja, ampak morajo prestop opraviti tako, da ne bodo kršili finančnih pravil Evropske nogometne zveze (Uefa), saj klubi ne smejo trošiti več od tega, kar zaslužijo. Zagata je tudi v tem, da je Uefa napovedala preiskavo za vse klube, v katerih bo lastnik preko sponzorskih pogodb vložil v klub več kot trideset odstotkov proračuna. Ravno PSG je v preteklosti že imel težave in je leta 2014 plačal šestdeset milijonov evrov kazni. Katarski lastniki lahko težave rešijo tako, da svoj denar v pariški klub preusmerijo preko drugih podjetij, prodajo kakšnega od sedanjih zvezdnikov, ali pa se z Barcelono dogovorijo o plačilu po obrokih, a to je malo verjetno, saj bodo pri Barceloni storili vse, da čim bolj otežijo delo PSG.

A 222 milijonov evrov odškodnine nikakor ne bi bil edini strošek pariškega kluba. Pri PSG so obljubili Neymarju letno plačo trideset milijonov evrov, kar z davki znese šestdeset milijonov evrov, v petih letih pa kar tristo milijonov. Dogovor vključuje tudi štirideset milijonov evrov nagrade za očeta, s čimer bi PSG za Neymarja odštel kar 562 milijonov evrov. In potem se v Barceloni še vedno sprašujejo, zakaj Neymar sploh hoče iti v PSG – za pol milijarde evrov bi namreč sam postal kralj enega najboljših klubov na svetu, okoli sebe pa bi imel številne brazilske prijatelje. A četudi ostane v Barceloni, lahko kaj kmalu pričakujemo izboljšanje Neymarjeve pogodbe. Kajti, če mu ne bodo ustregli, bi lahko Neymar na mizo dobil še kakšno bolj hudičevo ponudbo. Kraljevsko, iz Madrida.