Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
23. 5. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Natisni članek

Liga Europa Ajax Amsterdam Manchester United Jose Mourinho

Torek, 23. 5. 2017, 8.00

6 let, 6 mesecev

Jose Mourinho, trener, ki dobro ve, kako se pride do konca #video

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90
Jose Mourinho | Foto Reuters

Foto: Reuters

Portugalec Jose Mourinho velja za enega najboljših nogometnih trenerjev na svetu. O tem pričajo tudi vse lovorike, ki jih je od leta 2000 pa do zdaj osvojil kar 24. To v povprečju nanese veliko več kot eno na posamezno sezono. Ta trend je nadaljeval tudi na klopi Manchester Uniteda, a najtežja naloga je še pred njim. Vseeno statistika kaže, da ima lepe možnosti, da mu uspe.

Ob odlični statistiki Portugalca srh spreletava prav vse nasprotnike, trenutno pa pri srcu zagotovo najbolj stiska Ajax, ki se bo v sredo (20.45) v Stockholmu za lovoriko v ligi Europa udaril ravno z njegovim Manchester Unitedom.

Čeprav je javno mnenje, da je sezona rdečih vragov katastrofalno slaba in da je leta 2004, ko je prevzel Chelsea, samooklicani Special One izgubil svojo šampionsko formo, je Portugalec že v svoji prvi sezoni na klopi Manchester Uniteda dvignil dve lovoriki – za najboljšega v ligaškem pokalu, osvojil pa je tudi angleški superpokal.

V sredo bo imel Mourinho, ki je ravno zaradi spektakla na Švedskem v zadnjih tednih namerno popustil v premier league in zasedel šele šesto mesto, priložnost, da z Unitedom osvoji še tretjo lovoriko v sezoni.

Kdo bo veliki zmagovalec lige Europa?

  • Manchester United
    63,46 %
    330 glasov
  • Ajax
    36,54 %
    190 glasov
Oddanih 520 glasov

Kako je šlo Manchester Unitedu v tej sezoni:

Angleško prvenstvo: 6. mesto
Pokal FA: izpad v četrtfinalu
Angleški ligaški pokal: zmaga
Angleški superpokal: zmaga
Liga Europa: uvrstitev v finale

Bo United dobil, kar mu še manjka?

"Biti četrti v angleškem prvenstvu ni nobena lovorika. V klubu, kot je United, štejejo le lovorike. Zavedamo se, da to ni liga prvakov, a to je edino tekmovanje, ki je Man Utd ni osvojil še nikoli. Vse je podrejeno temu, da naše polne vitrine dopolnimo še s to lovoriko," je svojo namero nakazal Portugalec. In ko si ta nekaj odločno zada, ponavadi to izpelje do konca. Če kdo to zna, je to ravno Mourinho.

Portugalec je nedeljsko tekmo proti Crystal Palaceu odigral s številnimi mladinci in zmagal z 2:0. Prvi zadetek je dosegel do zdaj širšemu občinstvu povsem neznani Josh Harrop. | Foto: Reuters Portugalec je nedeljsko tekmo proti Crystal Palaceu odigral s številnimi mladinci in zmagal z 2:0. Prvi zadetek je dosegel do zdaj širšemu občinstvu povsem neznani Josh Harrop. Foto: Reuters

Odličen izkoristek

Mourinho v finalih le redko izgublja. Na 13 finalih je osvojil 11 lovorik. | Foto: Reuters Mourinho v finalih le redko izgublja. Na 13 finalih je osvojil 11 lovorik. Foto: Reuters O tem priča tudi neverjetna statistika 54-letnega strokovnjaka v finalih pokalnih tekmovanj, kjer se igra na izpadanje. Ta je tako izjemna, da bi bilo za Ajax bolje, da zanjo sploh ne ve.

Mourinho bo v sredo odigral že 14. finale v svoji bogati trenerski karieri, njegov dozdajšnji izkupiček na teh finalih pa je kar 11 lovorik. V finalu je izgubil le dvakrat, a nikoli po rednem delu. Obakrat je klonil šele po podaljšku.

To se je zgodilo leta 2013, ko ga je na klopi Reala po podaljšku z 1:2 premagal Atletico, in leta 2004, ko je moral s Portom v finalu portugalskega pokala prav tako po podaljšku z 1:2 priznati premoč Benfici.

Med enajstimi naslovi s pokalnih tekmovanj so tudi dva iz lige prvakov in eden iz pokala Uefa, predhodnika zdajšnje lige Europa.

Vsi finali Joseja Mourinha:

Porto : Celtic 3:2 (2002/03 - pokal Uefa)
Porto : Leiria 1:0 (2002/03 - portugalski pokal)

Porto : Benfica 1:2 (2003/04 - portugalski pokal)
Porto : Monaco 3:0 (2003/04 - liga prvakov)
Chelsea : Liverpool 3:2 (2004/05 - ligaški pokal)
Chelsea : Arsenal 2:1 (2006/07 - ligaški pokal)
Chelsea : Man Utd 1:0    (2006/07 - pokal FA)
Inter Milan : Roma 1:0 (2009/10 - italijanski pokal)
Inter Milan : Bayern 2:0 (2009/10 - liga prvakov)
Real Madrid : Barcelona 1:0 (2010/11 - španski pokal)

Real Madrid : Atletico Madrid 1:2 (2012/13 - španski pokal)
Chelsea : Tottenham 2:0 (2014/15 - ang. ligaški pokal)
Man Utd : Southampton 3:2 (2016/17 - ang. ligaški pokal)

Je nervozen ali zgolj na smrtonosni misiji?

"Finale se zmaguje," je moto Portugalca, ki je po zadnji tekmi v angleškem prvenstvu prosil klubskega novinarja, naj ga ne muči predolgo. "Ne mučite me z vprašanji, zdaj sem v finalu. Pustite me domov, da pripravim kovčke in odidem v Stockholm. Bodite dobro, grem," je po hitrem postopku odvihral s prizorišča in začel pripravljati taktiko za zmago nad drugouvrščeno ekipo nizozemskega prvenstva.

Nekateri njegovo nevsakdanje vedenje pripisujejo odločnosti pri uresničevanju cilja, drugi ga vidijo kot veliko nervozo, kar ni nemogoče, saj je jasno, kaj je na kocki. 

Mourinho jedel kar med novinarsko konferenco:

Poraza si nikakor ne sme privoščiti

Zmaga je nujna, česar se še kako zaveda tudi 54-letni Portugalec.
 | Foto: Reuters Zmaga je nujna, česar se še kako zaveda tudi 54-letni Portugalec. Foto: Reuters Če bi bila lovorika za Ajax le še pika na i po uspešni sezoni, je zmaga za rdeče vrage praktično nujna. Rdeči vragi bi v primeru poraza v Stockholmu ostali brez lige prvakov, s tem pa tudi brez velikega dela denarne pogače, ki jim jo vsako leto nameni nemški opremljevalec Adidas.

Čeprav Mourinho meni, da bi kljub porazu v finalu lige Europa sezono lahko ocenil s pozitivno oceno, ne upa niti pomisliti na neuspeh.

To bi mu lahko prekrižalo načrte tudi pri gradnji galaktične ekipe za prihodnjo sezono, ki je že v polnem teku. Praktično vsak igralec dandanes pri prestopu vpraša, ali je klub v ligi prvakov.

Če to Unitedu ne bi uspelo, bi to lahko pomenilo nove težave, vseeno pa se zdi, da njegova služba vsaj za zdaj še ni ogrožena.

Griezi čaka, kaj se bo zgodilo

Antoine Griezmann je na francoski televiziji potrdil, da obstaja velika verjetnost, da se bo poleti preselil na Old Trafford, a ... | Foto: Getty Images Antoine Griezmann je na francoski televiziji potrdil, da obstaja velika verjetnost, da se bo poleti preselil na Old Trafford, a ... Foto: Getty Images Antoine Griezmann, prvi zvezdnik Atletica in soigralec Jana Oblaka, je v francoski oddaji na vprašanje, ali se bo poleti pridružil Manchester United, odgovoril v številkah.

"Verjetnost je 6 od 10," so besede, ki so na noge dvignile praktično vse navijače Uniteda. Francoz se bo o svoji prihodnosti odločil v prihodnjih dveh tednih.

Številni mediji so njegovim besedam dodali, da so rdeči vragi zanj plačati sto milijonov evrov, kolikor znaša njegova odkupna klavzula. Težava pa bi se lahko pojavila, če se United ne uvrsti v ligo prvakov. Če se, bo Francoz brez dvoma prišel na Old Trafford, v nasprotnem primeru pa bo o tem še premislil, dodajajo.

Brez prvega napadalca in branilca

Jasno je, da Manchester Unitedu pri misiji na Švedskem še zdaleč ne bo lahko. Ajax je pokazal, da lahko ob dobrem dnevu premaga vsakogar, za nameček pa Mourinho ne bo mogel računati na kar nekaj igralcev.

Med njimi sta tudi Zlatan Ibrahimović, ki si je na tekmi proti Anderlechtu poškodoval koleno in že končal sezono, in Eric Bailly, prvi steber obrambe rdečih vragov v tej sezoni, ki je na polfinalni tekmi proti Ajaxu dobil rdeči karton. Manjkali bodo še Marcos Rojo, Luke Shaw, najverjetneje pa tudi Marouane Fellaini, Chris Smalling in Ashley Young. Ajax na drugi strani večjih težav s poškodbami in kartoni nima.

Eric Bailly bo zaradi rdečega kartona proti Celti manjkal v osrčju obrambe Manchester Uniteda. Brez njega je obramba Uniteda zelo neprepričljiva. | Foto: Reuters Eric Bailly bo zaradi rdečega kartona proti Celti manjkal v osrčju obrambe Manchester Uniteda. Brez njega je obramba Uniteda zelo neprepričljiva. Foto: Reuters

Trgovanje Portugalca v prvi sezoni pri Unitedu:

Kupil: Paul Pogba (105 mio. evrov), Henrikh Mkhitaryan (42 mio. evrov), Eric Bailly (38 mio. evrov), Zlatan Ibrahimović (brez odškodnine)
Skupaj: 185 mio. evrov

Prodal: Morgan Schneiderlin (22,9 mio. evrov), Memphis Depay (16 mio. evrov), Paddy McNair (5,25 mio. evrov), Tyler Blackett (1,8 mio. evrov), Will Keane (1,2 mio. evrov), Bastian Schweinsteiger (brez odškodnine)
Skupaj: 47 mio. evrov

"Ajax ni presenečenje ... 

Dvajsetkratni angleški prvak je že od samega začetka v ligi Europa veljal za enega glavnih favoritov, medtem ko je Ajax v drugorazredno evropsko klubsko tekmovanje prišel, potem ko je izpadel na zadnji stopnički kvalifikacij lige prvakov. Od nizozemskega velikana je bil boljši Rostov Mihe Mevlje.

"Ne vem, od kod vse začudenje, da je Ajax v finalu. Zame to ni prav nobeno presenečenje. Starost njihove ekipe ni pomembna, pomembna je kakovost, ki jo imajo. Ajax ima izjemno ekipo skavtov in odličen izobraževalni sistem. Vsi ti talentirani igralci se pri Ajaxu niso znašli po naključju," je Mourinho pohvalil ekipo iz Amsterdama in jo tudi spodbodel.

Ajax je bil do zadnjega v igri za nastop v ligi prvakov, na zadnji stopnički pa ga je zaustavil Rostov Mihe Mevlje. | Foto: Reuters Ajax je bil do zadnjega v igri za nastop v ligi prvakov, na zadnji stopnički pa ga je zaustavil Rostov Mihe Mevlje. Foto: Reuters

... a tukaj nima kaj iskati"

"Vedno sem trdil, da ne bi smela nobena ekipa v eni sezoni nastopati v dveh evropskih tekmovanjih. Če izpadeš iz lige prvakov, bi moralo to pomeniti konec evropske sezone. Ajax je padel v ligo Europa, mi pa smo tukaj že od vsega začetka. Bili smo peti v prvenstvu, zato smo tukaj," ima portugalski strokovnjak zanimiv pogled na tekmeca v finalu.

Kakorkoli že, čeprav na papirju Manchester United morda velja za favorita, bo Ajax naredil vse, da rdečim vragom prepreči še zadnji kamenček v mozaiku vseh trofej.

Če kaj, bodo na strani Angležev izkušnje, medtem ko bodo pri nizozemski ekipi računali na hitrost in mladost. Pri Ajaxu namreč kar mrgoli hitronogih mladeničev. Na večini tekem v tej sezoni je povprečna starost nizozemske ekipe presegla starostno mejo 21 let.

Ne spreglejte