Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
21. 7. 2017,
15.40

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9

4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Domžale UEFA UEFA liga prvakov Liga Europa

Petek, 21. 7. 2017, 15.40

1 leto

Nagradni sklad Uefe

Če bo Maribor izločil Islandce, bo prejel vsaj šest milijonov evrov!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9

4

Maribor Zrinjski | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski nogometni prvak NK Maribor si je z napredovanjem v tretji krog kvalifikacij za ligo prvakov zagotovil vsaj še štiri evropske tekme. Če bo po Zrinjskem izločil tudi prvaka Islandije Hafnarfjordurja, si bo že zagotovil evropsko jesen, hkrati pa si pošteno napolnil klubsko blagajno.

Nogometna liga prvakov je zelo cenjeno tekmovanje. Za dodatno zadovoljstvo skrbijo izdatne finančne nagrade, ki jih udeležencem namenja Evropska nogometna zveza (Uefa). So neprimerno višje do tistih, ki končajo na bančnih računih udeležencev drugega evropskega tekmovanja, lige Europa.

Številnim klubom, zlasti tistim, ki ne prihajajo iz najbogatejših evropskih držav, predstavljajo dobršen del klubskega proračuna in priložnost, da se izzivov v prihodnosti lotevajo bolj sproščeno. Med takšne klube spada tudi Maribor. Če bi se po triletni odsotnosti ponovno uvrstil v skupinski del evropskega tekmovanja, bi prejel tako veliko finančno nagrado, da bi se rešil marsikaterih skrbi.

Če bi Maribor izpadel proti Zrinjskemu, bi že končal sezono, Uefa pa bi ga nagradila s 540 tisoč evri nagrade. | Foto: Grega Valančič/Sportida Če bi Maribor izpadel proti Zrinjskemu, bi že končal sezono, Uefa pa bi ga nagradila s 540 tisoč evri nagrade. Foto: Grega Valančič/Sportida

Če bi Maribor zaigral v skupinskem delu lige Europa, bi v njegovo blagajno zgolj z naslova osnovnih nagrad Uefe kapnilo več kot šest milijonov evrov. Omenjena vsota bi se še povečala v primeru rezultatskih uspehov, kjer vsaka točka prinaša nov paket denarja, tu pa so še zneski, pridobljeni prek marketinških pravic.

Mariborčanom na pomoč priskočila sreča

Trener Darko Milanič je z vijolicami že večkrat nastopil v skupinskem delu lige Europe. Bi lahko letos okusil tudi igranje med elito v ligi prvakov? | Foto: Grega Valančič/Sportida Trener Darko Milanič je z vijolicami že večkrat nastopil v skupinskem delu lige Europe. Bi lahko letos okusil tudi igranje med elito v ligi prvakov? Foto: Grega Valančič/Sportida Če pa bi vijolice v kvalifikacijah za ligo prvakov preskočile še dve oviri (v tretjem krogu in play-offu), veselju ob pogledu na finančno blaginjo ne bi bilo videti konca. Maribor bi zgolj z nagradami zaslužil več kot 15 milijonov evrov, kar je znesek, od katerega so slovenski nogometni klubi v vsakodnevnem življenju oddaljeni svetlobna leta in lahko o njem le sanjajo.

Zato so bili nasmehi navijačev Maribora, pa tudi klubskega vodstva, še toliko večji, ko so spremljali žreb parov tretjega kroga kvalifikacij. Slovenski prvaki se bodo pomerili z islandskim stanovskim kolegom Hafnarfjordurjem.

Lažjega tekmeca na papirju si ni bilo mogoče zamisliti. Mariborčani, čeprav na povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij proti Zrinjskemu niso blesteli, proti Islandcem veljajo za izrazite favorite. Če bi jih izločili, bi klubu prinesli dvojno korist.

Zadetek Mitje Vilerja je podaljšal mariborsko pot v Evropi. | Foto: Grega Valančič/Sportida Zadetek Mitje Vilerja je podaljšal mariborsko pot v Evropi. Foto: Grega Valančič/Sportida

Zagotovili bi si nastop v skupinskem delu tekmovanja (če bi dobili play-off lige prvakov, bi nastopili v ligi prvakov, če pa bi izgubili, bi jih čakala tolažilna nagrada, nastop v skupinskem delu lige Europa), podaljšali evropsko sezono vsaj do začetka decembra in Maribor vrnili na evropski zemljevid klubov, vajenih nastopov med najboljšimi.

Finančna sedma nebesa

Če bi Domžale izločile Freiburg, nato pa prebrodile oviro še v play-offu, bi bile bogatejši za dobre tri milijone evrov. | Foto: Grega Valančič/Sportida Če bi Domžale izločile Freiburg, nato pa prebrodile oviro še v play-offu, bi bile bogatejši za dobre tri milijone evrov. Foto: Grega Valančič/Sportida Zato bosta še kako pomembna dvoboja z islandskim prvakom, ki je v tej sezoni v domačem prvenstvu le bleda senca lanske ekipe, tako da je daleč od vrha (zaseda ga Valur, ki je v kvalifikacijah za evropsko ligo dvakrat namučil Domžale). Če bo Maribor izpit položil z odliko, se bo znašel v finančnih sedmih nebesih.

Če mu ne bi uspelo, nato pa bi izgubil še play-off kvalifikacij za evropsko ligo, bi se od evropske sezone 2017/18 poslovil z dobrim milijonom evrov dobička. To je za slovenske okvirje velika številka, a neprimerno nižja od tistih, ki se mu obetajo ob napredovanju v četrti krog kvalifikacij lige prvakov (play-off).

Mikavna nagrada se ponuja tudi Domžalam. Če bi slovenski pokalni zmagovalci, ki so v tej evropski sezoni zmagali štirikrat zapored, izločili še dva tekmeca in se prvič v klubski zgodovini uvrstili v skupinski del, bi v njihovo blagajno steklo okrog 3,3 milijona evrov! Rožmanova četa se bo v tretjem krogu kvalifikacij pomerila z nemškim prvoligaškim klubom Freiburgom, ki mu evropska javnost namenja ogromno vlogo favorita.
Ne spreglejte