REKORD

VIDEO: Poklon pokojnemu igralcu s prestola vrgel Gangnam Style

Objavljeno 16. julij 2017 16.22 | Posodobljeno 16. julij 2017 16.24 | Piše: T. P.

Youtube je dobil novega kralja.

Po petih letih je spraznil prestol na youtubu za druge izvajalce. Foto: Guliver/Getty Images

Pred petimi leti je s kričečimi oblačili, sončnimi očali in divjim poskakovanjem, ki je še najbolj spominjalo na konjski ples, obnorel svet. Južnokorejski glasbenik Psy se je zapisal v zgodovino in podiral rekorde, saj je (bil) za Rihanno in Justinom Bieberjem namreč komaj tretji izvajalec, ki mu je z uspešnico Gangnam Style na youtubu uspelo preseči čarobno številko dveh milijard ogledov. Še več, njegov video je postal tako priljubljen, da je presegel youtubov števec, skrajno številko ogledov, da so zaradi njega morali na novo spisati kode. Danes je število ogledov njegove največje uspešnice že blizu treh milijard (2,894,426,475). To pa ni rekord. Še več, ameriškemu reperju Wizu Khalifi in pevcu Charlieju Puthu, ki sta moči združila pri skladbi See You Again, je uspelo skoraj nemogoče. Psya sta vrgla s prestola kralja youtuba, na katerem je trdno sedel zadnjih pet let.

Septembra lani je balada na youtubu presegla dve milijardi ogledov. Bo Despacito zrušil ta rekord?

Pred dvema letoma sta Wiz in Charlie za akcijsko filmsko uspešnico Hitri in drzni 7 skovala srce parajočo balado See You Again, s katero sta se skupaj s filmskimi ustvarjalci poklonila v avtomobilski nesreči umrlemu zvezdniku Paulu Walkerju. Z njo sta zadela žebljico na glavico. Postala je najbolje prodajani singel tistega leta, kritiška srenja ji je podelila tri grammyjevske nominacije in nominacijo za zlati globus, že septembra lani pa je postala prva hiphop skladba, ki ji je na youtubu uspelo doseči in preseči dve milijardi ogledov. Od tam je šlo število le strmo navzgor, saj je s trenutno 2,895,373,709 ogledi zdaj prehitela celo kultni Gangnam style. »Youtubu sem se pridružil pred 10 leti in upal, da bom kdaj posnel video, ki si ga bo ogledalo več kot 10.000 ljudi. Zdaj pa – vav!« svojim očem ne more verjeti Charlie.

Duo Wiz in Charlie ruši rekorde, a vendar nikakor ni nujno, da mu bo uspela podobno dolga vladavina kot Psyu. Že predrzno hitro se vrhu youtubove lestvice namreč približuje poletna uspešnica portoriškega kantavtorja Luisa Fonsija Despacito, ki si jo je v le pol leta ogledalo že dve milijardi in pol glasbenih sladokuscev. 

Deli s prijatelji