900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 22.07.2018 17:45:46

Hamilton z veseljem sprejel darilo Vettla, na koncu pa skoraj ostal brez zmage, a ...

Reuters
Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec 11. letošnje dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Hockenheimu. Drugo mesto je osvojil njegov moštveni sotekmovalec Finec Valtteri Bottas, tretji pa je bil še en Finec Kimi Räikkönen (Ferrari). Dirko je zaznamoval tudi odstop domačina Sebastiana Vettla (Ferrari) v 52. krogu.

Nemški zvezdnik je kot vodilni 15 krogov pred koncem z mokre steze zapeljal v zaščitni zid, razbil dirkalnik, odstopil in in ostal brez točk.

Vettel, ki je bil zelo blizu prvi zmagi na tem dirkališču v karieri, je po tej veliki napaki tudi izgubil skupno vodstvo v SP, pred današnjo dirko je imel osem točk naskoka pred Hamiltonom. Britanec ima zdaj 188 točk, Nemec ostaja pri 171. Morda je Vettel zapravil celo zadnjo priložnost za slavje na Hockenheimu; tu doslej še ni bil prvi, naslednje leto formule 1 Hockenheim ne bo gostil, usoda nemške dirke pa je po letu 2020 še negotova.

Pravzaprav je bil 52. krog ključen trenutek dirke. Do takrat je kazalo, da bo Vettel končno izpolnil sanje in prvič slavil v Hockenheimu. A dež, ki je na delih dirkališča pošteno namočil stezo, je nazadnje poskrbel za razburljivo končnico. Vettel je, ko je bil v vodstvu in povsem neoviran, naredil napako, dirkalnik je zaplesal in potem zdrsnil s steze. Odletel je naravnost v zaščitne gume in se zaril vanje. Dirke je bilo zanj konec, v Ferrarijevi garaži so se lahko le prijeli za glave, Vettel pa je v nemočnem besu nekajkrat s pestmi udaril po volanu.

"Malo prepozno sem zaviral, zato mi je eno od zadnjih koles zablokiralo. Najbolj sem lahko jezen nase, napaka je bila majhna, a je imela velike posledice. Tolaži me le to, da smo pokazali, da imamo dober avto za nadaljevanje sezone," je pozneje pojasnil Vettel.

Njegova nesreča je na stezo spravila varnostni avto, toda ko se je ta umaknil, je imel Hamilton odprto pot do nove zmage. Nepričakovano darilo velikega tekmeca je seveda dobro izkoristil, čeprav je imel pred tem precej tesen dvoboj z moštvenim kolegom, a Mercedesova dirkača nista naredila usodne napake kot Vettel. Do cilja sta prišla oba s celima dirkalnikoma in na Mercedesovem domačem terenu poskrbela za dvojno zmago.

Bottas bi sicer morda lahko tudi zmagal, saj je imel dovolj hiter dirkalnik za kaj takega, a so v Mercedesovi ekipi ocenili, da bi bil njun dvoboj preveč tvegan. Finec je poskusil enkrat, potem pa se je po navodilih ekipe umaknil in zadovoljil z drugim mestom.

Tretji je bil na koncu drugi Ferrarijev voznik Räikkönen, ki je bil v 29. krogu, po Vettlovem postanku v boksih, nekaj časa tudi v vodstvu, toda ko se je želel spustiti v boj z njim, da bi to mesto ohranil, so ga iz boksov opomnili, da imata drugačno taktiko postankov in da naj ne ovira Nemca.

Prvo deseterico so dopolnili še Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), po odstopu Vettla najboljši Nemec Nico Hülkenberg (Renault), Francoz Romain Grosjean (Haas), Mehičan Sergio Perez, Francoz Esteban Ocon (oba Force India), Šved Marcus Ericsson (Sauber) ter Novozelandec Brendon Hartley (Toro Rosso).

Za Hamiltona je današnja zmaga 66. v karieri, do nje pa je prišel šele s 14. startnega izhodišča zaradi tehničnih težav in predčasnega konca na sobotnih kvalifikacijah. Britanec je tako, le 14 dni po odlični predstavi v domačem Silverstonu, kjer se je iz ozadja (17. mesto) prebil na drugo stopničko, še enkrat uprizoril uspešen lov iz ozadja. Začel je kot 14., končal pa na prvem mestu.

"Če sem čisto pošten, glede na razplet kvalifikacij nikakor nisem pričakoval, da bom zmagal," je dejal presrečni Hamilton. "A če ne verjameš v možnost uspeha, ga tudi ne moreš doseči. Vedno moraš verjeti. Moram se zahvaliti ekipi, naredila je odlično delo. Hvaležen sem jim, poleg tega sem potrdil, da sem vreden zaupanja," je še dodal Britanec, ki je pred dirkaškim koncem tedna podaljšal pogodbo z nemškimi delodajalci.

HAMILTON PO DIRKI NA ZAGOVOR

Zmaga britanskega dirkača Lewisa Hamiltona na dirki formule 1 za VN Nemčije v Hockenheimu je bila nekaj ur po dirki ogrožena, ker je vodstvo tekmovanja sporočilo, da preučuje njegovo morebitno kršenje pravil. Če bi mu zaradi prekinjenega postanka v boksih prisodili časovni pribitek, bi izgubil prvo mesto, morda pa tudi drugega.

Hamilton je sicer prišel do zmage po veliki napaki tekmeca v Ferrariju Sebastiana Vettla, ki se je kot vodilni 15 krogov pred koncem zaletel v zaščitni zid in končal dirko brez točk.

Vodstvo formule 1 je preiskovalo, ali je bil Hamiltonov manever, ko se je sprva namenil v bokse, potem pa v zadnjem hipu premislil in zapeljal nazaj na stezo, v skladu s pravili. Ugotovili so, da povsem po pravilih ni vozil, a ker s svojim vračanjem na stezo ni nikogar ogrožal, ni dobil kazni, pač pa zgolj opozorilo.

Hamilton je tako obdržal prednost v skupnem seštevku. Ima 188 točk, 17 več kot drugouvrščeni Vettel.

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike