Za senzacijo še boljša igra kot v Ljudskem vrtu

Slovenski prvak na zadnjem gostovanju v skupini E lige prvakov v Moskvi proti Spartaku drevi lovi rešilno vrv za 3. mesto.

Objavljeno
21. november 2017 01.45
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Na zadnje gostovanje v skupini E v nogometni ligi prvakov v Rusijo je Maribor včeraj odpotoval s pokončno držo. Drevi ob 18. uri bo v Moskvi izzval Spartak, ki se je v prvi tekmi v Ljudskem vrtu po odlični igri Mariborčanov srečno izognil porazu.

Zdaj so razmerja sil krepko drugačna, Spartak ima 5 točk, Maribor 1. Ruski prvak je bližje boju za drugo mesto v skupini, morda tudi prvemu, kot je Maribor tretjemu ali celo drugemu, če bi se po kakšnem naključju današnji večer spremenil v sanjskega – z zmagama Maribora v Moskvi in Liverpoola v Sevilli. A vijolični tudi po prepričljivem zadnjem mestu v skupini še vedno upajo, da je ruskega prvaka mogoče presenetiti.

Mariborčani so sicer septembra začutili, da so Moskovčani ranljiv plen, novembra in po treh zaušnicah s 13 žogami v mreži še vedno mislijo podobno.

»Spartak tekmecem dovoli, da lahko igrajo. Več, kot sta to dovolila Liverpool in Sevilla. Ne smemo si privoščiti, da bi odprli prostor za bliskovite nasprotne napade, saj so v ruskem moštvu zelo hitri igralci. Pa vendar, nekaj možnosti imamo. Tudi zmaga proti Olimpiji, predvsem način, kako smo igrali, in prva tekma v ligi prvakov, ko smo šli na vsako žogo, nam vlivata upanje,« je dvignjene glave povedal mariborski trener Darko Milanič, ki je tako kot vsa odprava vijoličnih na čelu z dvajseterico nogometašev v rusko glavno mesto dopotoval prvič brez težav z letalom in vidno bolj sproščen po zmagi v ligaškem derbiju.

Milanič in njegovi pomočniki so se pri načrtovanju taktične različice ves čas vrteli okoli prve tekme (1:1, Damjan Bohar), v kateri so proti vratom ruskega moštva sprožili kar 23 strelov, in poznejših taktičnih zasukov v Spartakovem moštvu. Ti so obrodili sadove, saj je ruski prvak v silovitem zaletu, Mariborčani pa so po petih mesecih bojevanj dobesedno na »infuziji«, čeprav tega ne želijo preveč na glas poudarjati.

Mariborčani se sicer nadejajo, da bi lahko ponovili domačo predstavo. S slabšo v areni »Otkritije«, ki bo po napovedih polna (45.000), prav gotovo ne bodo zmogli presenetiti tekmece, za katere je to tudi tekma za vse ali nič. Če ne zmagajo, se od napredovanja med 16 najboljših lahko že poslovijo oziroma v najboljšem primeru upajo, da jim bodo v zadnjem kolu pomagali Mariborčani, ki bodo gostili Sevillo.

»Pričakujem izjemno tekmo. Tretje mesto je cilj, ki smo si ga zastavili pred tekmovanjem, in je še uresničljiv, res pa je, da bi moral biti razplet idealen. Kako smo se Spartaku postavili po robu v prvi tekmi, je bilo enkratno. Napadalno smo bili vrhunski,« je spomnil Milanič, ki je po temeljiti analizi zadnjih Spartakovih tekem videl njegovo skoraj popolno preobrazbo. »Spartak je spremenil sistem igre, s treh branilcev je prešel na igro štirih. Napadalci so ujeli odlično formo, igrajo učinkovito, moštvo pa zelo kombinatorno in je konkretno. Kakovost napadalcev je res odlična, če imajo še navdih, so imenitni,« je 49-letni Izolan razgrinjal tekmece. Toda osrednja naloga mariborskega strokovnega štaba je bila, s kom se podati v bitko in na kakšen način se je treba zoperstaviti favoriziranemu tekmecu. Na dlani je bilo, da so Mariborčani morali popraviti igro v obrambi, ki je s poškodbo Aleksandra Rajčevića tako rekoč »obglavljena«. Jean-Claude Billong se je proti Olimpiji sicer izkazal in je z Markom Šulerjem deloval uigrano, a je Milanič za zahtevnejše tekmovanje pripravil še eno obrambno različico.

»Različice s tremi osrednjimi branilci, kakršno smo uporabili v Liverpoolu zaradi Rajčevićeve poškodbe, ne moremo ponoviti. Branili se bomo s štirimi v liniji, štoperjema pa bo dodatno pomagal Blaž Vrhovec. Glavna naloga bo, da bomo znali prevzemati napadalce in da bomo zapirali prostor. Upajmo, da nam bodo dopustili tudi igrati, a hkrati moramo biti previdni, da zadaj ne bomo omogočili preveč odprtega prostora do Jasmina Handanovića,« je, razen tega, kdo bo imel napadalne vloge, tako rekoč že vse razkril Milanič.