MANAGER

Kateri so najbogatejši Slovenci v letu 2018?

Na prvem mestu tudi letos Iza in Samo Login, ustanovitelja družbe Outfit 7.
Fotografija: Iza Login je skupaj z možem tudi letos na prvem mestu na lestvici. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Iza Login je skupaj z možem tudi letos na prvem mestu na lestvici. FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – Revija Manager je tudi letos predstavila lestvico najbogatejših 100 Slovencev. Na vrhu ni sprememb, najbogatejša Slovenca sta petič po vrsti zakonca Iza in Samo Login (689 milijonov evrov), glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7.

Družbo so sicer januarja 2016 prodali kitajskemu holdingu United Luck Group za milijardo dolarjev. Zakonca Login sta objavila, da sta celotno kupnino prenesla na družinsko dobrodelno organizacijo, ki se bo neprofitno ukvarjala z reševanjem globalnih okoljskih problemov. Prek novoustanovljenega ciprskega podjetja so tako podprli projekt modne oblikovalke Mateje Benedetti z luksuznimi oblačili iz ekoloških materialov.
Sandi Češko, predsednik podjetja Studio Moderna. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Sandi Češko, predsednik podjetja Studio Moderna. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Pet novincev

Na letošnji lestvici je pet novincev in pet ljudi ali družin, ki so se po premoru znova vrnili med 100 najbogatejših. Premoženje, ki ga revija vrednoti za potrebe lestvice, so v veliki večini deleži podjetij v (so)lastništvu Slovencev. Ker je več podjetnikov v zadnjih letih že prodalo podjetja, v skupni vsoti premoženja vseh 100 najbogatejših Slovencev narašča delež prejetih kupnin, letos te pomenijo že približno četrtino. 




Pretežno s kupnino za podjetje sta na lestvici tudi ustanovitelja kriptomenjalnice Bitstamp Damian Merlak (8. mesto, 124 milijonov evrov) in Nejc Kodrič (11. mesto, 103 milijone evrov), ki sta jo pred koncem oktobra prodala korejskemu kupcu. Merlak in Kordič sta imela v Bitstampu enak, 32,5- odstotni delež, razlika v vrednosti premoženja pa zato, ker je Damijan Merlak razkril še nekatere svoje druge naložbe.

Tudi Rastoder

Najviše uvrščeni novinec je Izet Rastoder (40. mesto, 36,2 milijona evrov), lastnik podjetja Rastoder, ki trguje z eksotičnim sadjem, predvsem z bananami. Rastoder je v zadnjem času znan po nakupih nekaterih nasedlih nepremičninskih projektov v Ljubljani, med drugim trgovskega dela športno-poslovnega centra Stožice.
Izet Rastoder. FOTO: Blaž Samec, Delo
Izet Rastoder. FOTO: Blaž Samec, Delo

Novi na lestvici so še Željko Radilović, lastnik podjetja Preskok (58. mesto, 30,9 milijona evrov), Črt in Ivan Cencelj, lastnika podjetja Inel (60. mesto, 30,2 milijona evrov), Matevž in Miha Kirn (82. mesto, 27,3 milijona evrov), Calcit, ter Marjan Pogačnik (94. mesto, 25,3 milijona evrov), ki je pred 10 leti od prejšnjih lastnikov kupil večinski delež takrat močno zadolženega podjetja Iskra Mehanizmi.

Na lestvico 100 najbogatejših so se po eno- ali večletnem premoru rnili Diana Dimnik, Medias International, Edvard in Ivica Svetlik, Hidria, Ivan Kralj, Arex (tudi ta je podjetje pred letom prodal), Andrej Poglajen, Trgograd, ter Savo Grilj z družino, Konus Konex.

Lestvica najbogatejših Slovencev v letu 2018 FOTO: Revija Manager
Lestvica najbogatejših Slovencev v letu 2018 FOTO: Revija Manager

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije