Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
27. 7. 2017,
21.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Josip Iličić Kevin Kampl slovenska nogometna reprezentanca Andres Vombergar Aleksandar Rodić Zlatko Dedić Milan Rakić Rudi Istenič Rajko Tavčar Marcos Tavares Luka Zahović Zoran Pavlović Dominic Maroh Amir Karić top 10

Četrtek, 27. 7. 2017, 21.20

6 let, 6 mesecev

Reprezentanti, ki se niso rodili v Sloveniji (Top 10)

Ljubezen, ki se je rodila daleč od Triglava

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Olimpija se dogovarja za sodelovanje z argentinskim napadalcem slovenskega rodu Andresom Vombergarjem. Eden izmed razlogov, zaradi katerih ga privlači selitev v Ljubljano, je tudi želja, da bi oblekel dres članske slovenske izbrane vrste. S tem pa ne bi postal prvi slovenski reprezentant, rojen v tujini. Takšnih primerov je bilo že nekaj. Predstavljamo jih po abecednem vrstnem redu.

Zlatko Dedić

Za slovensko izbrano vrsto je zbral 48 nastopov in dosegel osem zadetkov. | Foto: Vid Ponikvar Za slovensko izbrano vrsto je zbral 48 nastopov in dosegel osem zadetkov. Foto: Vid Ponikvar

Zlatko je v Sloveniji zelo priljubljeno nogometno ime. Ne le po zaslugi Zlatka Zahovića, najboljšega strelca vseh časov, zdaj pa uspešnega športnega direktorja NK Maribor, temveč tudi njegovega soimenjaka Dedića. Pred osmimi leti je dosegel zadetek, ki se je uvrstil med nesmrtne, saj je poskrbel za veliko senzacijo in v dodatnih kvalifikacijah za SP 2010 v Ljudskem vrtu potopil prepotentne ruske favorite. Izkušeni napadalec, ki bo v tej sezoni branil barve avstrijskega drugoligaša Wacker Innsbruck, se je pred 32 leti rodil v Bihaću (BiH), a se nato še kot otrok preselil v vasico Podgorje pod Slavnikom pri Kopru.

Josip Iličić

Za slovensko izbrano vrsto je zbral 45 nastopov in dosegel tri zadetke. | Foto: Grega Valančič / Sportida Za slovensko izbrano vrsto je zbral 45 nastopov in dosegel tri zadetke. Foto: Grega Valančič / Sportida Jojo je eden od najbolj prepoznavnih slovenskih športnikov na Apeninskem polotoku. Razlog je preprost, saj je v zadnjih sedmih letih ponudil ljubiteljem nogometa v serie A ogromno. Ko je zapustil Maribor, se je preselil na Sicilijo k Palermu, nato ga je za devet milijonov evrov kupila Fiorentina, po novem pa brani barve Atalante, kjer si deli slačilnico z dobrim prijateljem Jasminom Kurtićem. Iličić je v tem kvalifikacijskem ciklusu najboljši slovenski reprezentant. Rodil se je v Prijedorju (BiH), ki je leta 1989 spadal še pod skupno domovino Jugoslavijo, po smrti očeta pa se je njegova mati odločila za selitev na Gorenjsko. Ko je mladi Josip prišel v Kranj, je bil star eno leto.

Rudi Istenič

Za slovensko izbrano vrsto je zbral 17 nastopov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Za slovensko izbrano vrsto je zbral 17 nastopov. Foto: Guliverimage/Getty Images

Začetnik ''nemškega'' vala, ko so za slovensko reprezentanco zaigrali tudi otroci slovenskih priseljencev iz Nemčije, se je pred 46 leti rodil slovenskim staršem v Kölnu. Največje uspehe je dosegal s Fortuno iz Düsseldorfa, s katero je zaigral v elitni nemški bundesligi. Kariero je končal leta 2006 v dresu nižjeligaša Materborna, za slovensko izbrano vrsto pa je zbral 17 nastopov in ji pomagal pri znamenitem preboju na Euro 2000. Poskrbel je tudi za nekaj ponesrečenih prigod, na primer tragikomični avtogol v Oslu, ko je slovensko mrežo nehote zatresel z zadnjico, v slovensko reprezentanco pa je vnašal prepoznavno nemško trmo in borbenost do zadnje sekunde. 

Amer Jukan

Za slovensko izbrano vrsto je zbral dva nastopa. | Foto: Vid Ponikvar Za slovensko izbrano vrsto je zbral dva nastopa. Foto: Vid Ponikvar

Primorec, ki je najlepša leta podaril Kopru in Interblocku, s katerim je tudi osvojil pokal Slovenije, se je rodil leta 1978 v Gračanici (BiH). Na Obalo se je preselil kot najstnik in tam začel resneje igrati nogomet. Njegova nogometna pot do krstnega nastopa za izbrano vrsto je potekala prek Izraela, Cipra in Hrvaške, končala pa se je na Obali. Za slovensko reprezentanco je zbral dva nastopa, oba leta 2008. Zvezni igralec, visok le 169 centimetrov, a izjemno tehnično podkovan, je v zadnjih letih kariere nastopal za slovenske, hrvaške in avstrijske nižjeligaše.

Amir Karić

Za slovensko izbrano vrsto je zbral 64 nastopov in dosegel en zadetek. | Foto: Reuters Za slovensko izbrano vrsto je zbral 64 nastopov in dosegel en zadetek. Foto: Reuters

Zlate generacije, ki jo je vodil Srečko Katanec in se je senzacionalno uvrstila na evropsko prvenstvo leta 2000, si ni mogoče zamisliti brez Amirja Karića. Rodil se je v Orahovici Donji v BiH, ravno na zadnji dan leta 1973, nato pa je mladost preživel v Sloveniji. Nogometne korake je spoznaval v Velenju, glas o njegovem talentu in izjemnem predložku, ki ga je v Katančevi četi krasil na položaju levega bočnega branilca, pa je hitro zaokrožil po Sloveniji. Za državno vrsto je zbral 64 nastopov, enkrat pa se je vpisal tudi med strelce. Bil je borben, nepopustljiv, znan po tem, da je pogosto delal prekrške na robu kartona. Družinsko strast do nogometa pooseblja tudi sin Sven Karić Šoštarič, ki se dokazuje na Otoku.

Kevin Kampl

Za slovensko izbrano vrsto je zbral 24 nastopov in dosegel dva zadetka. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Za slovensko izbrano vrsto je zbral 24 nastopov in dosegel dva zadetka. Foto: Žiga Zupan/Sportida Čeprav se je rodil v Nemčiji, se je pri Kamplovih v Solingenu vedno govorilo slovensko. Oče Jože in mati Anica sta se pred davnimi desetletji odpravila s trebuhom za kruhom v Nemčijo. Kevin, ki je postal eden od najbolj prepoznavnih obrazov med zveznimi igralci v bundesligi, kjer ne pleni pozornosti le zaradi nogometnih mojstrovin, je opravil nemško nogometno šolo. V slovenski reprezentanci še ni pokazal vsega, kar zna, pred tedni pa se je veliko namigovalo o tem, da bi lahko zapustil Leverkusen in se podpisal pod najdražji slovenski nogometni prestop vseh časov, a do nadaljnjega ostaja zvest Bayerju.

Dominic Maroh

Za slovensko izbrano vrsto je zbral sedem nastopov. | Foto: Vid Ponikvar Za slovensko izbrano vrsto je zbral sedem nastopov. Foto: Vid Ponikvar Branilec, ki se je rodil pred 30 leti v Nürtingenu, je sin Slovenca in Nemke. Nogometno kariero je začel kot napadalec, nato pa s pomočjo strokovnih vodstev v mlajših kategorijah prišel do spoznanja, da lahko pokaže največ v obrambni vrsti. Za slovensko reprezentanco je prvič nastopil leta 2012, ko je sprejel povabilo Slaviše Stojanovića. Zbral je sedem nastopov, nato pa na njegov naslov niso več prihajala reprezentančna povabila. Ustalil se je pri prvoligašu Kölnu, ki je v prejšnji sezoni dosegel imeniten uspeh, saj se je po več desetletjih uvrstil v Evropo.

Zoran Pavlović

Za slovensko izbrano vrsto je zbral 21 nastopov. | Foto: Vid Ponikvar Za slovensko izbrano vrsto je zbral 21 nastopov. Foto: Vid Ponikvar

Velenjčan, ki je imel nogomet v malem prstu in je znal očarati s potezami ob prekinitvah, je privekal na svet v Tuzli (BiH). Družina se je kmalu odpravila v Slovenije. Družinski dom si je postavila v Velenju, kjer se je Zoran zaljubil v barve Rudarja. Za slovensko reprezentanco je odigral 21 tekem, se dokazoval pri najboljših hrvaških in avstrijskih klubih, v Sloveniji pa oblekel dres številnih prvoligaških klubov, tudi Maribora in Olimpije.

Aleksandar Rodić

Za slovensko izbrano vrsto je zbral devet nastopov in dosegel en zadetek. | Foto: Vid Ponikvar Za slovensko izbrano vrsto je zbral devet nastopov in dosegel en zadetek. Foto: Vid Ponikvar Rodil se je pred 37 leti v Kozarski Dubici (BiH). Ko se je kot najstnik preselil v Novo Gorico, je tako navdušil ljubitelje nogometa, da je postal eden od najboljših strelcev v vrstah štirikratnih slovenskih prvakov. Bil je prvi nogometaš, ki je prišel v Slovenijo kot popolni tujec, nato pa zaprosil za slovensko državljanstvo in na željo selektorja okrepil člansko izbrano vrsto. Branko Oblak, ki je takrat vodil reprezentanco, se je razveselil njegovega prihoda. Nekdanji srčni izbranec priznane slovenske atletinje Snežane Vukmirović se je pred leti vrnil v 1. SNL in oblekel dres ljubljanske Olimpije, nazadnje pa se je dokazoval v nižjih italijanskih ligah.

Milan Rakić

Nekdanji zvezni igralec se je rodil leta 1981 v Novem Sadu, največjem mestu Vojvodine, ki spada pod Srbijo. Na sončni strani Alp, kjer je prvič zaigral pri 20 letih, je branil barve Aluminija, Maribora in Kopra. Največji pečat je pustil pri vijolicah, za katere je odigral štiri sezone in v prvenstvu dosegel 13 zadetkov, na seznam strelcev pa se je vpisal tudi na nepozabnem gostovanju pri Villarrealu (2:1), ko je Maribor presenetil polfinalista lige prvakov. Za slovensko izbrano vrsto je debitiral leta 2005, ko se je pomeril proti Češki. To je bil njegov edini nastop. Kariero je sklenil v rojstnem mestu.

Tavčar, Tavares, Zahović ...

Rajko Tavčar, ki je v nemški bundesligi branil tudi barve Nürnberga, je igral za slovensko izbrano vrsto . | Foto: Guliverimage/Getty Images Rajko Tavčar, ki je v nemški bundesligi branil tudi barve Nürnberga, je igral za slovensko izbrano vrsto . Foto: Guliverimage/Getty Images Na seznamu bi se kmalu znašel tudi ''slovenski Nemec'' Rajko Tavčar, a se je rodil v Kranju. Že zelo mlad se je preselil na Bavarsko in v Nemčiji ustvaril spoštovanja vredno kariero.

Ni manjkalo veliko, pa bi slovenski dres oblekel legendarni kapetan Maribora Marcos Tavares, rojen v Braziliji. V mesto ob Dravi se je preselil pred slabim desetletjem, se podpisal pod številne klubske rekorde, nato pa prejel še slovenski potni list. Ker je v mlajših kategorijah nastopal za brazilske selekcije, je možnost nastopa z dresom, na katerem se bohoti podoba Triglava, žal padla v vodo.

Če bo nadaljeval kariero v takem ritmu, kot je to počel v prejšnji sezoni, bi se lahko v prihodnosti na članskem reprezentančnem seznamu znašel Luka Zahović. Mladi napadalec vijolic je bil rojen na Portugalskem, kjer je njegov oče Zlatko ustvaril imenitno kariero.

Kdo se je še rodil v tujini? Nekdanji napadalec Domžal Slobodan Vuk je bil rojen v Jajcu (BiH), nekdanji igralec Celja Nicolas Rajsel je privekal na svet v Franciji, poleg Vombergarja je treba omeniti še dva argentinska Slovenca, ki sta se predstavila tudi v 1. SNL (Javier Antonio Grbec in Lucas Mario Horvat) ...

Ne spreglejte