Članki

V Kropi razstava treh tisočletij železarstva na Slovenskem

Železo je že tri tisočletja pomemben kazalec gospodarske in vojaške moči ter ena najpomembnejših kovin, osnova vse bolj razširjeni zlitini, jeklu
Avtor
avtor
15.04.2012 13:33
Čas branja: 1 min

železarna, železo

V kovaškem muzeju v Kropi, ki že vse od odprtja leta 1952 prikazuje tehnično-zgodovinski razvoj obdelave železa, je do 4. junija na ogled nova gostujoča razstava Tri tisočletja železarstva na Slovenskem - Slovenska pot kulture železa. Postavitev predstavlja pričevanja o pomenu železa na območju celotne Slovenije.

Železo je že tri tisočletja pomemben kazalec gospodarske in vojaške moči ter ena najpomembnejših kovin, osnova vse bolj razširjeni zlitini, jeklu, pojasnjujejo v Muzejih radovljiške občine, ki so skupaj s koroškim pokrajinskim muzejem ter številnimi drugimi slovenskimi muzeji in Slovensko industrijo jekla kot sponzorjem pripravili razstavo.

Razstava potuje po vseh železarskih krajih

Skozi zgodovino so bila posebej cenjena metalurška in tehnična znanja, nujno potrebna za izdelovanje najkvalitetnejših izdelkov. Z industrijsko revolucijo pa so se uveljavile številne tehnične novosti, ki so omogočile proizvodnjo velikih količin kvalitetnih in plemenitih jekel ter najrazličnejših izdelkov, uporabnih v gospodinjstvu, urbanem prostoru in industriji.

Potujoča razstava, ki vključuje vse slovenske železarske kraje, je bila najprej na ogled na Koroškem. V Kropi pa bo gostovala do 4. junija.

Prvi tehniški muzej na Slovenskem

Obiskovalcem kovaškega muzeja razstava nudi vpogled v obsežen slikovni material in predmete, povezane z železarstvom. Začasna razstava bo dopolnila stalno zbirko muzeja, ki je osredotočena na Kropo, s splošnim pregledom železarstva na Slovenskem, je pojasnil oskrbnik muzeja Joža Eržen.

Kovaški muzej je kot prvi tehniški muzej na Slovenskem svoja vrata odprl leta 1952 na pobudo domačinov in strokovne javnosti. Prikazuje tehnično-zgodovinski razvoj obdelave železa od rude do žeblja ter gospodarske, socialne, demografske in kulturne razmere v Kropi in sosednjih železarskih naseljih od 15. stoletja do propada fužin v 19. in ročnega žebljarstva v 20. stoletju.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Umetniški turizem se iz Evrope širi na Arabski polotok
Manager
ManagerSmilja Štravs Umetniški turizem se iz Evrope širi na Arabski polotok

V novem Louvrovem muzeju v Abu Dabiju bodo na ogled umetnine iz 13 francoskih muzejev.

AGROBIZ
Novice
Na Ptuju 29. Dobrote slovenskih kmetij
Agrobiznis
NoviceSTA Na Ptuju 29. Dobrote slovenskih kmetij

Na Ptuju se danes začenja tradicionalna 29. razstava Dobrote slovenskih kmetij, osrednja predstavitev kmečke hrane, ki bo potekala do konca tedna. Tokrat so ocenjevali več kot 1700 živil z vse Slovenije, največ mlečnih, žitnih in mesnih izdelkov.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Jeklarske vojne: Trumpove carine na uvoz jekla bi bile hud udarec za Evropo in Slovenijo
Finance
Janez Tomažič Jeklarske vojne: Trumpove carine na uvoz jekla bi bile hud udarec za Evropo in Slovenijo 7

Pogledali smo, kako bi uvedbo carin na jeklo in aluminij ter izdelke iz njiju, ki jih je napovedal ameriški predsednik Trump, čutili v Sloveniji in širše v EU

FINANCE
Manager
Kako so košarko v Škofji Loki prve igrale gojenke uršulinske šole – in druge zgodbe Loškega muzeja
Manager
ManagerSmilja Štravs Kako so košarko v Škofji Loki prve igrale gojenke uršulinske šole – in druge zgodbe Loškega muzeja

V Loškem muzeju na škofjeloškem gradu letos praznujejo osemdeseto obletnico ustanovitve. Z osrednjo razstavo bodo obiskovalce popeljali skozi zgodovino muzeja in omogočili vpogled v zakulisje dela v njem.

Moje finance
Finančna šola
(V ŽIVO iz MILANA): Zakaj se splača na delovno prakso?
Moje finance
Finančna šolaKsenija Sedej (V ŽIVO iz MILANA): Zakaj se splača na delovno prakso?

Delovna praksa v tujini je za marsikaterega dijaka in dijakinjo dobra popotnica pri nabiranju delovnih izkušenj, poznanstev. Našim dijakom, ki so trenutno v Milanu, pa je 3-tedenska delovna praksa všeč še z enim razlogom.

FINANCE
Z digitalizacijo do trajnostnega ravnanja z odpadki
PRO
Finance
PAMETNA MESTA
Finance prPRO Z digitalizacijo do trajnostnega ravnanja z odpadki (PRO)

Pri T-2 so na platformi Pametno mesto razvili modul za trajnostno ravnanje z odpadki. Gre za napreden digitalni sistem, ki hkrati optimizira procese ravnanja z odpadki, izboljšuje življenjski standard občanov in povečuje operativno učinkovitost komunalnih podjetij.