PSG, tekma resnice bo v Münchnu

Liga prvakov: V Torinu je vratar Barcelone Marc-Andre ter Stegen vrgel rokavico Janu Oblaku.

Objavljeno
23. november 2017 23.05
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Kaj dobiš za pol milijarde evrov? Stroj za gole! Paris St. Germain in njegov trojček napadalcev Neymar, Edinson Cavani, Kylian Mbappe je že tekmo pred koncem skupinskega dela tekmovanja v ligi prvakov krepko presegel lanski rekordni strelski dosežek Borussie Dortmund (24:21).

Peitndvajsetletni Brazilec (6), 30-letni Urugvajec (6) in 18-letni Francoz (3) so zabili 15 od 24 pariških golov. S povprečjem 4,8 gola po tekmi in z obilico spektakularnih potez Parižani v slogu »Globetrotters« navdušujejo navijače doma in na tujem, toda zahtevno strokovno javnost PSG še ni tako močno prepričal, da bi mu pripadla vloga prvega favorita za končno zmagoslavje. Previden in bogatejši za neprijetno letošnjo izkušnjo v osmini finala proti Barceloni je tudi španski trener na klopi pariškega »cirkusa« Unai Emery, ki se zaveda, da sta bila Celtic in Anderlecht v skupini zgolj solidna trening tekmeca. Da je Bayern tekmec iz najmočnejšega razreda, ki bo v zadnjem kolu skupine postavil doslej strašljivo pariško podobo v veliko bolj realne okvirje.

»Naš objektiven cilj je bilo prvo mesto v skupini, ampak nismo ga še dosegli. Pomeriti se moramo še z Bayernom in imamo prednost 3:0. Toda to bo izjemna tekma in zelo težka. Bayern je sposoben zmagati s 4:0 in je eden od favoritov za naslov evropskega prvaka, zato bo to odlična preizkušnja,« je poudaril Emery, ki se v drugi sezoni še bolj sooča s pritiski na najvišji ravni. Ko so največji zvezdniki nenehno v središču pozornosti, ko jim gledajo pod prste in na vsakem koraku prežijo na najmanjšo napako. Za gostovanje v Münchnu, 5. decembra, bo Emery moštvo pripravil brez strahu, toda z zvrhano mero spoštovanja. Odkar je 6. oktobra Jupp Heynckes zasedel trenerski stolček, je Bayern nanizal 9 zmagovitih tekem, niti PSG ni bil tako uspešen.

V Bruslju je Bayern sicer z minimalno razliko premagal (2:1) nekoč enakovrednega izzivalca v Evropi in celo dopustil, da je Anderlecht v petih porazih zabil sploh prvi gol (1:17).

»Igrali smo zelo slabo v prvem polčasu. V tekmo smo šli s prepričanjem, da bo lahka, ker tekmec še ni osvojil točke ali zabil gola. Preveč žog smo izgubili,« ni bil prav zadovoljen izkušeni lisjak na Bayernovi klopi, ki ga je še bolj v slabo voljo spravilo zdravniško poročilo za poškodovanega Thiaga Alcantaro. Z igrišč naj bi bil odsoten nekaj mesecev.

Kdo je najboljši, Oblak ali Ter Stegen?

Še ena tekma brez gola za Jana Oblaka ni nič nenavadnega, za Barceloninega čuvaja Marc-Andre ter Stegna, ki je bil v Torinu eden od najboljših mož Barcelone, pa še ena potrditev izjemne forme. Nemec v katalonskih vratih upodablja enega od ključnih mož reformiranega moštva pod taktirko Ernesta Valverdeja. Od 17 tekem v tej sezoni je 25-letnik kar 12-krat ohranil mrežo nedotaknjeno. V španskem prvenstvu je prejel vsega 4 gole, dva manj kot Oblak, v LP samo enega. Najvplivnejši španski športni časopis Marca se je že vprašal: Je Ter Stegen najboljši vratar na svetu?