V dveh urah dve medalji za Ponomarenko Janićevo

Slovenski kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta se izkazali na evropskem prvenstvu v bolgarskem Plovdivu.

Objavljeno
16. julij 2017 17.21
OI
A. V., STA
A. V., STA
Plovdiv - Slovenski kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta se izkazali na evropskem prvenstvu v bolgarskem Plovdivu. Dopoldne sta si priborili srebro v K-2 na 500 metrov, le dve uri pozneje pa je Ponomarenko Janićeva v zbirko medalj dodala še bron na posamični tekmi na 200 metrov.

Optimizem Ponomarenko Janićeve, s katerim se je podala v Bolgarijo, se je izkazal za upravičenega. Glavna slovenska adutinja za najvišja mesta je pred začetkom odkrito napovedala boj za kolajne v posamičnem nastopu na 200 metrov, pa tudi v paru z mlado Anjo Osterman na 500 metrov.

Za njo je že odličen prvi del sezone, saj se je z vseh tekem svetovnega pokala vrnila z mesti na stopničkah, tudi v kajakaškem dvojcu, kjer sta z Ostermanovo na sploh prvi tekmi v skupnem čolnu priveslali do tretjega mesta.

V soboto si je Primorka brez težav zagotovila današnji finalni nastop s tretjim časom svoje polfinalne skupine, tudi na 500 -metrski razdalji pa Slovenki nista imeli težav z uvrstitvijo v finale.

Danes je bil najprej na sporedu tekma v dvojcu; vreme v Bolgariji je bilo sicer slabo, močan dež je motil udeležence v čolnih in spremljevalce, toda na progi se slovenski kajakašici na to nista ozirali.

Nemki Franziska Weber in Tina Dietze, branilki naslova, sta po pričakovanjih pritisnili že od začetka. Slovenka posadka je bila po polovici na tretjem mestu, potem pa se je začel zelo dober finiš. Slovenki sta stopnjevali ritem, se prebili na drugo mesto ter ga brez težav zadržali, na koncu sta se celo povsem približali zmagovalkama. Razlika je bila 39 stotink, tretji Poljakinji Anna Pulawska in Beata Mikolajczyk pa sta zaostali že dve sekundi.

"Zelo sem zadovoljna, še posebej, ker je to šele najina druga tekma. Druga tekma, druga medalja, mesto navzgor. Če bo šlo tako naprej, bova na SP zmagali ... bilo je super, šli sva tako, kot dva načrtovali. Taktika je bila v redu, na koncu sva finiširali, malo je zmanjkalo za zlato. A do svetovnega prvenstva je še pet tednov in veliko možnosti za napredovanje," je bila uspeha vesela Anja Osterman.

"Posadka je mlada, šele drugič sva skupaj. A v teh petih tednih do svetovnega prvenstva imava še čas za napredek in naredili bova vse, da še napredujeva. To je velik uspeh, številne posadke veslajo skupaj že dolgo, midve šele od letos. A imava potencial in lahko še napredujeva," je medaljo pospremila izkušenejša članica čolna.

Ponomarenko Janićeva nato ni imela veliko časa za počitek. Že dve uri po tem finalnem nastopu jo je čakal še en, na 200 metrov. V sprinterski tekmi so, tako kot že velikokrat v sezoni, odločale stotinke. Potem ko je imela nekajkrat že smolo in je ostala brez stopničk, je bila Slovenka tokrat na pravi strani igre stotink in je ciljno črto prečkala kot tretja.

"Težko rečem, da sem medalji pričakovala. Na treningih mi je šlo dobro, upala sem na dva dobra rezultata. Na 200 metrov sem startala malo počasneje, na koncu mi je malo zmanjkalo moči. A na koncu je bilo dovolj, upam pa, da bo na SP program malo boljši, ker želim obe veslati tudi na SP," pa je o drugi današnji medalji menila primorska kajakašica.

Tako o prvem kot tretjem mestu so odločale stotinke. Zmagovalka je le za štiri ugnala srebrno Danko Emmo Joergensen, Slovenka pa je v boju za tretje mesto premagala Rusinjo Jeleno Anišino za sedem; Ponomarenko Janićeva je za najhitrejšo zaostala 38 stotink, Rusinja pa 45.

Že zjutraj sta svoj zadnji nastop opravila kajakaša Simon Blaževič in Rok Šmit, ki sta v finalu B na 500 metrov končala na osmem mestu.