Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
24. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

kvalifikacije za svetovno prvenstvo kvalifikacije Rado Trifunović Kitajska 2019

Petek, 24. 11. 2017, 4.00

6 let, 4 mesece

Selektor jim je dal jasna navodila

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
reprezentanca košarka | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Prvi tekmec slovenske košarkarske reprezentance v sklopu kvalifikacij za svetovno prvenstvo bo danes ob 20.30 Belorusija. Cilj je jasen. Belorusi morajo pasti, recept za uspeh pa je agresivna igra, jasno poudarja selektor Rado Trifunović.

Slovenija je na evropskem prvenstvu v Helsinkih in Istanbulu tlakovala pot do zgodovinske zlate medalje, zdaj pa jo čaka nov zgodovinski trenutek. V kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2019 se namreč podaja kot ekipa, ki jo bodo hoteli vsi zrušiti. Prvaki so namreč vedno na tarči.

Belorusija brez enega, Slovenci brez šest udarnih imen

Zaradi nesoglasij med Fibo in ključnimi možmi elitne Evrolige za zdaj v kvalifikacijah ne bomo videli košarkarjev, ki igrajo v tem tekmovanju. Prav tako ne bo košarkarjev iz lige NBA, zaradi česar bodo nekatere reprezentance zelo oslabljene. | Foto: Vid Ponikvar Zaradi nesoglasij med Fibo in ključnimi možmi elitne Evrolige za zdaj v kvalifikacijah ne bomo videli košarkarjev, ki igrajo v tem tekmovanju. Prav tako ne bo košarkarjev iz lige NBA, zaradi česar bodo nekatere reprezentance zelo oslabljene. Foto: Vid Ponikvar Tega se v reprezentanci dobro zavedajo in so pripravljeni na vlogo favorita. Belorusija je po kakovosti slabša od naše izbrane vrste, a je tudi manj oslabljena na začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Manjkal bo le center Artsiom Parahuski, ki je član evroligaškega Maccabija iz Tel Aviva.

Novi selektor Rado Trifunović, ki je dirigentsko palico prevzel od Igorja Kokoškova, na drugi strani ne more računati na Gorana Dragića, Luko Dončića, Antohnyja Randolpha, Eda Murića, Zorana Dragića in Alekseja Nikolića. Z njimi bi bila Belorusija lahek plen.

Tako pa bodo morale vse renomirane reprezentance večino kvalifikacij za svetovno prvenstvo na Kitajskem 2019 odigrati brez košarkarjev, ki igrajo v ligi NBA in Evroligi. Onstran luže zaradi reprezentančnih oken namreč ne nameravajo prekinjati lige, prav tako se (še) ne dajo pri Evroligi. Na relaciji med vodstvom tega tekmovanja in Mednarodno košarkarsko organizacijo FIBA se namreč bije bitka o prevladi na stari celini, kar zadeva klubska tekmovanja. 

"Niso tako disciplinirani. Recept je agresivna igra."

"Pričakujemo, da bodo Belorusi odigrali željni dokazovanja proti evropskim prvakom. Če se bodo razleteli, bomo imeli z njimi težave. So takšna skupina igralcev, ki imajo radi prosti teren. Sicer niso tako disciplinirani. V obrambi bomo morali biti čvrsti. Agresivni bomo morali biti," razlaga Trifunović.

Belorusija ni nastopila na nedavnem EuroBasketu, saj ni prišla prek kvalifikacijske skupine, v kateri so igrale še Poljska, Portugalska in Estonija. Zato pa je na primer presenetila Poljake na gostovanju, in to z visoko zmago (76:57).

Med posamezniki je treba opozoriti na tri košarkarje. Vitalij Ljutič je soigralec našega Matica Rebca pri Eniseyu in je vlečni konj. Zna zabijati, zadeti trojko, potegniti v protinapad. Omeniti je treba še najstarejšega košarkarja Aleksandra Kudravcova. "Igra na podoben način kot Klemen Prepelič. Oziroma želi biti kot Prepelič, čeprav je starejši," pravi selektor.

Osvojeni pokal z EuroBasketa bo na ogled

Ključ do uspeha bo agresivna igra. | Foto: Vid Ponikvar Ključ do uspeha bo agresivna igra. Foto: Vid Ponikvar Neposredno pred petkovo tekmo v Ljubljani se bo ekipi priključil naturalizirani Maalik Wayns, ki je član španskega Joventuta.

Zanimanje za obračun aktualnih evropskih prvakov z Belorusi med slovenski navijači obstaja, a je vstopnic za tekmo v Stožicah še vedno dovolj. Tisti, ki bodo prišli, bodo imeli pred dvorano celo priložnost, da se slikajo s pokalom, ki ga je naša reprezentanca osvojila na EuroBasketu.

Recept za zmago proti nekdanji republiki Sovjetske zveze pa je jasen: "Čvrsti moramo biti že na začetku. Slabo se bodo vračali, če jih bomo pritisnili. Če jim ne uspe zadevati, jim lahko upade koncentracija. Njihov prehod iz napada v obrambo ni najboljši."

Slovenski reprezentanti so sistem trenerskega štaba hitro osvojili, saj ta temelji na tistem, ki so ga v reprezentanci gojili v zadnjih dveh letih pod taktirko Kokoškova.

Vloge porazdeljene

Jaka Blažič in Luka Rupnik bosta imela proti Belorusom veliko dela. | Foto: Vid Ponikvar Jaka Blažič in Luka Rupnik bosta imela proti Belorusom veliko dela. Foto: Vid Ponikvar Najbolj pomembno je, kot poudarja Trifunović, da je prisotna želja, prav tako pa so že razporejene vloge: "Nekako smo jih porazdelili. S fanti smo se pogovarjali. Vendar imamo malo časa za pripravo."

Na prvenstvu je bila na primer praksa, da je tekme na mestu visokega branilca začenjal Jaka Blažič, na njegovo mesto pa je v nadaljevanju stopil Prepelič. Oba lahko zdaj pričakujemo na parketu skupaj že v uvodni peterki. Nekfaj negotovosti je imel trenerski štab na mestu organizatorja igre, kjer so Rebec, Luka Rupnik in Žan Mark Šiško. "Oni bodo morali biti naš stroj v obrambi. Njihova naloga bo, da tekmeca utrujajo. Verjetno se bo minutaža med njimi porazdelila."

Česa drugega kot zmage se na tej tekmi od evropskih prvakov ne pričakuje. Nov preizkus bo sledil že v nedeljo, ko bo reprezentanca gostovala v Burgosu. Tam jo bo pričakala vidno spremenjena španska izbrana vrsta.

Ne spreglejte