Vendarle spet dober rezultat na veliki tekmi

Atletinja Martina Ratej prvič po sezoni 2014 spet med najboljšo trojico na mitingu diamantne lige.

Objavljeno
11. julij 2017 01.56
Saša Verčič
Saša Verčič
London – Nova sezona diamantne lige je prinesla nekatere spremembe, ena teh je, da so meti ter skok v daljino in troskok ob finalu na sporedu zgolj na štirih mitingih. Ko se ponudi priložnost, jo je torej treba izkoristiti. Martina Ratej jo je zgrabila na tretji postaji z metom kopja, v Londonu, po dolgem času je na mitingu najvišje ravni dosegla odmeven rezultat.

Sezono 2014 je Ratejeva odprla z zmago v Dohi, prvo slovensko v diamantni ligi, nato je nizala odlične rezultate, skupno je na koncu osvojila 2. mesto. Sledili sta dve slabši leti, v kateri se ni prebila med trojico; vse do nedelje, ko je v Londonu zaostala le za svetovno rekorderko Barboro Špotakovo in olimpijsko prvakinjo Saro Kolak. Z rezultatom 64,85 metra se je zavihtela na 7. mesto lestvice te sezone, je pa res, da je imel nastop na olimpijskem štadionu tudi eno kar precejšnjo napako. To je bil namreč edini Martinin met prek 60 metrov, pri čemer je trikrat prestopila. »Rezultat je res dober, a manjkala je stanovitnost. Čutila sem, da bi lahko dosegla še več, kot sem, zato sem šla na vse ali nič in ni se izšlo, saj sem delala tehnično napako. A mislim, da je treba pristopati tekmam na tak način in morda bom že na naslednji dosegla, kar si želim,« je napovedala še daljše mete slovenska rekorderka s 67,16 metra.

V London v začetku avgusta

Prvi nastop v diamantni ligi je resda pričakovala šele konec tedna v Rabatu, klic za London je prišel tik pred zdajci, priložnost je dodobra izkoristila. To je toliko bolj pomembno, ker si je mesto na tovrstnih tekmah vedno težje zagotoviti. »Gotovo ni dobro za nas, da so oklestili število tekem. Res je malo možnosti in ne zdi se mi ravno pošteno,« ocenjuje Ratejeva, veliko bolj zadovoljna s tem, da po treh metih dobi nove tri poskuse spet osem tekmovalk, in ne le štiri, kar je bil zadnji lanski eksperiment. No, tokrat bi jih sicer v vsakem primeru, saj ji je najboljši met uspel v drugi seriji, do njega pa je prišla po dveh slabših nastopih, na mitingu v Velenju in ekipnem EP v Tel Avivu.

»Ta dva rezultata me nista preveč skrbela, ker je bilo vmes kar nekaj treninga, zdaj smo začeli spuščati intenzivnost, da bom na svetovnem prvenstvu v pravi formi, tako da sem bolj spočita,« je pojasnila Ratejeva in nadaljevala: »Res se je lepo po dveh slabih sezonah spet prebiti med najboljšo trojico na takšni tekmi, in to s takšnim metom, ki ga je na veliki tekmi vendarle precej težje doseči kot doma. Upam, da bo ta nastop odprl kakšna vrata za prihodnjo sezono, predvsem če ga bom potrdila v Rabatu. S tem mi tudi nastop na finalu ne bi smel uiti,« računa na avgustovski finale v Zürichu naša atletinja, za katero je bil to šele peti nastop v poletnem delu sezone, a za vsako ceno ni želela tekmovati, saj je normo za SP izpolnila že zdavnaj, tako da je čakala na svojo priložnost v diamantni ligi.

Upala je sicer, da jo bo dobila že prejšnji četrtek v Lozani, kjer sta bili tako kot v Londonu razred zase Kolakova in Špotakova, ki sta z zmagovitimi meti na teh dveh mitingih dosegli najboljše štiri rezultate v tej sezoni. »Res sta dobri. Osmega avgusta bo vsekakor zanimivo,« je dan finala svetovnega prvenstva izpostavila Ratejeva, ki se bo tako v London vrnila v začetku avgusta, pred tem pa jo čakata še dva nastopa. Najprej v nedeljo na diamantni ligi v Rabatu, kjer si želi potrditi in še izboljšati rezultat z Otoka.