Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 9. 2017,
11.01

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: Kino Šiška

Natisni članek

sodobni ples Kino Šiška advertorial ples CoFestival

Petek, 8. 9. 2017, 11.01

2 meseca, 1 teden

Zavladala bodo telesa v gibanju

Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: Kino Šiška

Gibanje v vseh mogočih oblikah, kot način sporazumevanja in dojemanja sveta bo v središču mednarodnega festivala sodobnega plesa CoFestival, ki bo od 16. do 24. septembra na različnih lokacijah po Ljubljani.

CoFestival | Foto:

Prestolnici bo v prihodnjih dneh zavladal ples, in sicer skozi serijo vrhunskih tujih in domačih sodobnoplesnih del in dogodkov v okviru CoFestivala, ki bo potekal v Centru urbane kulture Kino Šiška, Vodnikovi domačiji, Stari mestni elektrarni, Slovenskem mladinskem gledališču, Moderni galeriji in Projektnem prostoru DUM.

CoFestival: od 16. do 24. septembra v Ljubljani

Več informacij:

Vstopnina: 7 evrov v predprodaji, 9 evrov na dan predstave, festivalska vstopnica: 30 evrov

Nakup vstopnic: www.eventim.si in na vseh prodajnih mestih Eventima.

Barbara Matijević Kino Šiška | Foto:

Plesni festival CoFestival 2017 v organizaciji Kina Šiška in Nomad Dance Akademije prinaša mednarodne in domače produkcije, predstavitve, pogovore, umetniško delavnico, instalacijo in filmski večer.

Med avtorji, ki jih je nujno treba videti, če želite slediti smernicam na področju sodobnega plesa, so Doris Uhlich, Christos Papadopoulus, Martin Nachbar, Barbara Matijevic, Jefta van Dinther, Mateja Bucar, Rodrigo Sobarzo de Larraechea, Samuel Lefeuvre, Andrea Bozic, Willi Dorner, Andreja Rauch Podrzavnik, Jana Jevtovic, Celine Larrere, Jack Walsh in Magdalena Chowaniec.

Chorus treh slovenskih avtorjev

Chorus foto Borut Bučinel Kino Šiška | Foto:

Tik pred odprtjem CoFestivala bo v Kinu Šiška premiera predstave Chorus avtorjev Gašperja Kunška, Jana Krmelja in Žigana Krajnčana. Chorus bo premiero doživel v torek, 12. 9., ob 20. uri.

Žigana Krajnčana, Gašperja Kunška in Jana Krmelja v predstavi Chorus zanimajo telesa kot neizčrpen vir mogočih utelešenih podob, telesa v svojih negotovostih, v prostorih, preden se spremenijo v razvidne in določene podobe, ki si nadenejo imena ali jim imena pripišemo drugi.

Predstava poteka v okviru festivala Spider in v sodelovanju s CoFestivalom.

O občutjih, ki prevzamejo nadzor nad telesom

Doris Uhlich Boom Bodies foto_Theresa Rauter Kino Šiška | Foto:

Uvodna predstava festivala Bum teles (Boom Bodies, 2016) avstrijske koreografinje Doris Uhlich, ki je leta 2015 v Ljubljani že sodelovala s predstavo Gola telesa (More Than Naked), se osredotoča na pulz skupinskega organizma in njegovo telesno nedokončanost. Doris se v svoji zadnji produkciji zanima za globalne družbene težave, ki jih poznamo vsi, gre predvsem za strah in tesnobo, občutji, ki prevzameta popoln nadzor nad telesom.

Ogled odlomka predstave Bum teles:

Predstava, ki je niti sama avtorica ni nikoli videla

Še ena predstava, ki je zaradi zgodovinskega pomena ne smemo zamuditi, je instalacija Vojna Yvonne Rainer iz leta 1970.

To je ena redkih koreografij v zgodovini sodobnega plesa, ki se eksplicitno posveča problematiki vojne. Nastala je v času protestov proti vietnamski vojni, tik po Nixonovem vojaškem vdoru na kamboško ozemlje. Instalacija Bojane Cvejić in Lennarta Laberenza razprostira delo v obliki intervjujev z Yvonne Rainer, ki sama Vojne nikoli ni videla, saj je bila takrat zaposlena z nastopi kolektiva Grand Union, in s Pat Catterson, plesalko, ki se dobro spomni svojega nastopa.

Na to delo smo čakali šest let

GRIND Drobir foto Ivo Hofste Kino Šiška | Foto:

Med številnimi predstavami, ki jih mora obiskati vsak ljubitelj sodobnega plesa, še posebej priporočamo solopredstavo Drobir (Grind, 2011) Jefte van Dintherja, ki se osredotoča na pulz skupinskega organizma in njegovo telesno nedokončanost. Gre za enega najreferenčnejših sodobnoplesnih solov zadnjih let, ki ga organizatorji v program CoFestivala vabijo že več let. Resnično bi bilo škoda, če ga ne bi videli.

Ogled predstave zaradi specifičnih zvočno-svetlobnih učinkov odsvetujejo ljudem z epilepsijo.

Odlomek predstave Drobir:

Kraj, kamor gledalec lahko zaplava s svojimi zgodbami

Elvedon je neobstoječi magični, mitični prostor, namišljeni nekraj, ki ga je ustvarila Virgina Woolf v romanu Valovi (The Waves) kot simbolen, nadrealističen in sanjski prehod, v katerem se do neprepoznavnosti zlijejo sreča in strah, razlogi in čustva, življenje in smrt.

Koreografija Christosa Papadopoulosa Elvedon je strukturirana odprto. Tako se odprejo možnosti, da gledalec v koreografijo zaplava s svojimi zgodbami, pričakovanji, mislimi in čustvi.

Odlomek predstave Elvedon:

Problem ranljivosti, krhkosti in negotovosti srečanja

Ponavljavec – plesna predstava z očetom nemškega koreografa Martina Nachbarja nam predstavlja  spremenljivost družinskih odnosov, ki so vselej proizvod časa.

Gonilna sila procesa je Nachbar sam in on je tisti, ki narekuje pogoje in omejitve, ki mu jih je v otroštvu zapovedoval oče. Kljub temu ne gre za golo reverzibilno ponovitev socializacijskih obrazcev, temveč za ustvarjanje možnosti drugačnega sobivanja. V Ljubljani bomo videli zadnjo ponovitev predstave.

Utrinki s CoFestivala 2016:

Ne spreglejte