Tenis

Serena: Kaznujete me, ker sem ženska

B.K.
10. 9. 2018, 08.40
Posodobljeno: 10. 9. 2018, 10.02
Deli članek:

Ameriška teniška zveza je ameriško teniško igralko Sereno Williams kaznovala s plačilom denarne kazni v skupni višini 17.000 ameriških dolarjev zaradi njenih izpadov v finalu turnirja za grand slam v New Yorku.

Profimedia
Serena Williams

V finalu odprtega prvenstva ZDA je staro mačko Williamsovo premagala 20-letna japonska igralka Naomi Osaka, ki je s 6:2 in 6:4 v svojem prvem velikem finalu na turnirjih za grand slam, brez izgubljenega niza premagala šestnajst let starejšo ameriško zvezdnico Sereno Williams, sicer 23-kratno zmagovalko turnirjev za veliki slam med posameznicami.

Profimedia
Naomi Osaka

Čeprav je ena izmed najboljših športnic na svetu soigralki športno čestitala in priznala, da je bila tokrat pač predobra zanjo, je v javnosti odmevala predvsem dinamika med Sereno in portugalskim sodnikom Carlosom Ramosom. Ta je temnopolti igralki prisodil kazen, ker je kršila pravila igre. A Williamsova se s tem ne le ne strinja, prepričana je celo, da bi, če bi bila moški, njena igra ocenjena drugače.

Ramos je dal prvi opomin Sereni, ko je ta med tekmo komunicirala s svojim trenerjem, kar v tenisu ni dovoljeno, čeprav je splošno razširjeno. Nato ji je sodnik odvzel točko, ko je po zgrešenem udarcu v jezi po tleh vrgla lopar. Ker se 36-letnica s tem ni strinjala, je Ramosa obtožila, da je tat in lažnivec, kar ji je tudi prineslo 17.000 dolarjev visoko kazen.

Profimedia
Serena Williams je imela kar nekaj ostrih pogovorov s sodnikom.

Različna pravila za moške in ženske?

Spori med teniškimi igralci in sodniki niso redkost in Williamsova je prepričana, da je bila kaznovana predvsem zaradi njenega spola. "Mnogo moških reče takšne stvari, a ker so moški, se jim nič ne zgodi," je rekla šampionka po prejeti kazni.

Čeprav bi težko trdili, da je Williamsova izgubila zaradi odvzete točke - Osaka jo je namreč premagala že v prvem nizu - pa je v njenem komentarju mnogo resnice. Tenisačica se z rasizmom in seksizmom sooča že praktično vso svojo kariero. Na nedavnem odprtem prvenstvu Francije so ji denimo prepovedali nositi kombinezon, ki si ga je izbrala za turnir. Prav tako komunikacija med trenerjem in igralcem, ki je sicer res prepovedana, navadno ni sankcionirana, čeprav je na moških tekmah mnogokrat prisotna. Konflikti s sodniki pa so na moških tekmah stalnica - John McEnroe je denimo zaslovel z izjavo "Pa saj niste resni!", s katero je napadel sodnika.

Profimedia
Objokana Serena po koncu dvoboja.

Po tekmi je ameriška tenisačica spregovorila o neenaki obravnavi, ki je je deležna kot ženska igralka in dejala, da se bo še dalje "borila za ženske in za to, da bomo imele enake pravice," in dodala, da želi biti zgled vsem "osebam s čustvi, ki se želijo izraziti in ki želijo biti močne ženske."

Profimedia
Presrečna debitantka Naomi Osaka v objemu 23-kratne zmagovalke turnirjev za Grand slam Serene Williams.