Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 15.07.2018 14:55:12

Marquez še naprej kralj Sachsenringa

Profimedia
Španec Marc Marquez (Honda) je zmagovalec motociklistične dirke za VN Nemčije na Sachsenringu v elitnem razredu motoGP.

Drugo mesto na deveti postaji sezone je osvojil Italijan Valentino Rossi (Yamaha), tretji je bil njegov moštveni sotekmovalec Španec Maverick Vinales.

Za Marqueza je zmaga v Nemčiji povsem rutinsko opravilo: danes je slavil devetič v nizu, šestič zaporedoma v elitnem razredu, ima pa tudi devet zaporednih najboljših startnih položajev na tem prizorišču (šest zaporednih v motoGP). Z novo zmago, peto v letošnji sezoni, se je Španec še bolj utrdil na vrhu skupnega seštevka. Zdaj ima 165 točk, Rossi na drugem mestu pa 119.

Sachsenring ostaja domača dnevna soba Marca Marqueza. Svetovni prvak si je zmago na svojem najljubšem prizorišču zagotovil v zadnjem delu dirke, potem ko je na začetku nekoliko zaspal. Začetek je pripadel Ducatijema, tovarniški voznik Jorge Lorenzo je povedel pred Danilom Petruccijem (Pramac), Marquez je zdrsnil na tretje mesto. Dober start je uspel tudi Rossiju, ki je s šestega mesta napredoval tik za hrbet najboljši trojici.

A nadaljevanje dirke je stvari postavilo na pričakovano mesto, vsaj kar zadeva nemško prizorišče. Marquez se je sredi dirke prebil tik za vodilnega, potem pa tudi na prvo mesto, ki ga ni več izpustil iz rok. Lorenzo je medtem zdrsnil z mest na stopničkah, v zadnjih krogih pa se je razvil zanimiv boj za preostali stopnički.

Nekaj časa je kazalo, da bo morda Rossi lahko ogrozil tudi Marqueza na prvem mestu, toda Španec je bil trdno v sedlu, Italijan pa tudi ni pretiraval in se zadovoljil z zanesljivimi 20 točkami. V dvoboju tovarniškega in poltovarniškega Ducatija pa je kazalo, da bo Petrucci boljši in tudi z uvrstitvijo na stopničke, saj je v boju za tretje mesto že premagal Lorenza. A ni računal na Vinalesa, Španec se je v zadnjih krogih močno približal, napadel in se nazadnje tudi zavihtel na tretjo stopničko.

"Spet sem imel slab start, potem pa je bilo precej dela, da sem prišel na prvo mesto. Ni bilo tako enostavno, na koncu sem vedel, da se lahko Valentino približa, a sem vseeno lahko nadzoroval dirko. Kaj naj rečem, devet zmag zaporedoma na tem dirkališču ... res imam rad Sachsenring," je po novi zmagi žarel serijski zmagovalec Marquez.

"Na tej dirki je vedno treba trdo delati. Imel sem odličen konec tedna, ekipa je delovala odlična in zelo sem zadovoljen. Zdaj grem lahko mirno na dopust," pa tudi Rossi ni skrival zadovoljstva.

Za najboljšimi so ostali Petrucci, Alvaro Bautista in Lorenzo, ki je končal dirko pred moštvenim sotekmovalcem Andreo Doviziosom, medtem ko je Dani Pedrosa, drugi dirkač Honde, ki je pred koncem tedna v Nemčiji naznanil, da bo ob koncu sezone šel v dirkaški pokoj, privozil do osmega mesta.

V nižjih razredih moto2 in moto3 sta slavila Južnoafričan Brad Binder in Španec Jorge Martin. V moto2 je bil drugi Španec Joan Mir, tretji pa pa Italijan Luca Marini, v moto3 pa sta se na stopničke uvrstila še Italijan Marco Bezzecchi in Škot John McPhee.

Dirkače zdaj čaka krajši poletni premor, naslednja dirka bo 5. avgusta v Brnu.

Članki iz rubrike