Tokičeva prioriteta je klub, ki mu daje kruh

Namizni tenis: Prvemu slovenskemu adutu na skorajšnjem SP na Kitajskem žreb ni bil pretirano naklonjen.

Objavljeno
26. april 2015 00.23
katič tokič
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Po dolgem času odmeven dosežek na turnirju svetovne serije v Dohi in nedavni nenadejan skalp Tima Bolla v bundesligi – to sta popotnici najboljšega slovenskega namiznoteniškega igralca Bojana Tokiča pred skorajšnjim svetovnim prvenstvom v kitajskem Suzhouju, na katerem je neposredno uvrščen v glavni žreb.

Letos se je malce nenadejano za kratko vrnil domov in se po osmih letih pojavil tudi na DP – in, skoraj samoumevno, zmagal. Njegova poteza je bila pomembna, ker je ikona številnih nadebudnih slovenskih »loparčkov«, ki merijo visoko tudi v mednarodnem merilu. Že uveljavljeni obrazi ga prav tako postavljajo za merilni kriterij. Novopečeni bundesligaš Jan Žibrat je tako pred časom dejal, da je njegov cilj Tokiča ne le doseči, temveč tudi preseči. »Vsi smo od Jana pričakovali več, kot je zaenkrat dosegel. Po rezultatih sodeč je imel odlične možnosti, zakaj se je razvoj upočasnil, pa bo treba vprašati njega, zvezo, selektorja in vse, ki so ga obkrožali. Zdaj odmevne rezultate na mednarodni sceni dosega mladi Darko Jorgič, upam, da bo on vlekel voz naprej in da bomo imeli čez leto, dve, ko bom šel jaz počasi proti namiznoteniški upokojitvi, še naprej neko srednje kakovostno evropsko reprezentanco z njim, Žibratom, mano,« pričakuje 34-letni član Saarbrückna, ki je letos uspešno tekmoval tudi na turnirjih svetovne serije, ki jih je prejšnja leta malce postavljal na stranski tir.

»Povedal sem že, da mi ni prioriteta nastopati na teh turnirjih. Udeleževal sem se jih, ko sem iskal svoj prostor na svetovni lestvici in se boril za preboj med 20, 30 najboljših igralcev sveta, kar sem tudi dosegel. Zdaj sem star 34 let in tega ne potrebujem več. Izbiram turnirje, na katerih se dobro počutim, in tam nastopam. Moja prioriteta je klub, ki mi daje kruh,« se ne spreneveda najboljši slovenski namiznoteniški igralec, ki ga letos kmalu po SP čakajo še novoustanovljene evropske igre v Bakuju. »Namizni tenis ima na njih pomembno mesto, zmagovalec dobi celo neposredno vozovnico za OI prihodnje leto v Riu. Slišim, da je v nekaterih drugih panogah malce drugače in je v prvem planu nastopanje mladih. Pri nas pa je to zelo pomembno tekmovanje, vsi najboljši evropski igralci bodo tam, na roko mi gre tudi to, da so evropske igre tik po SP in imam že nastavljen načrt treniranja,« pojasnjuje prekaljeni Novogoričan.

Še kratka vrnitev na letošnje DP na Jesenicah, na katerem se je obetal epski povratek v konkurenci mešanih dvojic, v katerih naj bi moči združila Tokič in še ena nekdanja domača zvezda Bilijana Todorovič. Pa jih nista. »Nič novega, Biba je tak tip človeka, da pet pred dvanajsto vselej odpove. To ima v krvi, kot tako jo poznamo. Ne le v športu, tudi sicer. Če se zmeniš z njo za kino, bo tik pred zdajci rekla ne. Vselej išče težave, kjer jih ni, in potem rešuje navidezne probleme,« je v svojem šaljivem slogu razlagal Tokič.

Na dosedanjih SP žreb zgovornemu Primorcu ni bil naklonjen, v minulih štirih izvedbah ga je namreč kar trikrat izločil trenutno prvi »loparček« sveta, Kitajec Ma Long. Niti letos ni imel srečne roke pri plesu kroglic. V uvodnem dvoboju se bo pomeril s kvalifikantom, že takoj za tem pa s precej višje rangiranim Japoncem Kento Macudairo, ki je na svetovni jakostni lestvici na 25. mestu (Bojan je 58.). Če bo prebrodil tudi to oviro, ga nato verjetno čaka drugi najboljši evropski predstavnik Timo Boll, ki pa mu je naš as nedavno senzacionalno snel skalp v bundesligi. Če se mu podvig posreči znova, pa bo v četrtfinalu bržkone naletel na prvo kitajsko oviro – Zhendong Fana, četrtega igralca sveta.