favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 09.09.2018 15:30:50

Serena Williams je šla še korak dlje: Sodnika obtožila, da je ...

Ameriška teniška igralka Serena Williams, ki je v finalu odprtega prvenstva morala premoč priznati Japonki Naomi Osaka, je v drugem nizu popolnoma izgubila živce in med drugim sodnika obtožila, da je seksist. Med dvobojem, ki še vedno odmeva, je tudi jasno povedala, da nikoli ne goljufa. V zgolj nekaj igrah je prejela tri kazni.

Williamsova je najprej prejela kazen zaradi nedovoljene trenerjeve pomoči med dvobojem, potem ker je razbila svoj lopar in nazadnje še, ker je glavnega sodnika obtožila, da je lažnivec in tat. Pozneje pa je sodniku rekla, da je seksist, ker ji je prisodil kazen.

"Nikoli ni prisodil kazni moškemu, ki mu je rekel tat," je med dvobojem dejala vidno razburjena 36-letna nekdanja številka ena ženskega tenisa. "Videla sem tenisače, ki so sodniku rekli še hujše stvari. Borim se za pravice žensk in enakovrednost in za vse mogoče stvari."

Dvanajstkratna zmagovalka za grand slam Američanka Bille Jean King, ena izmed ustanoviteljic ženskega teniškega združenja (WTA) je podprla Williamsovo. "Ko je ženska čustvena, je histerična in zato kaznovana. Ko pa moški naredi isto, je odkrit in ne prejme kazni. Hvala, Serena Williams, ker si omenila dvojne standarde. Oglasiti se mora več igralk in narediti isto," je povedala slovita Američanka.

Težave so se začele, ko je Williamsin trener Francoz Patrick Mouratoglou na začetku drugega niza proti svoji igralki naredil gesto z roko. Pravila pravijo, da je kakršna koli komunikacija med igralcem in trenerjem na grand slamih prepovedana. Williamsova je sicer zanikala, da je prejela nasvet in v obrambo povedala, da ne bi nikoli goljufala in bi raje izgubila.

Mouratoglou, ki je začel z Američanko sodelovati leta 2012, je sicer pozneje priznal, da je želel pomagati svoji varovanki, a da misli, da ni pogledala proti njemu. Dodal je tudi, da je Osakin trener počel isto in da vsi to počnejo.



Na novinarski konferenci je Williamsova o tej kazni povedla, da ni prejela nikakršnih napotkov med dvobojem in da ne razume, zakaj je Mouratoglou rekel, da jih je dajal. "Ravno sem Patricku poslala sporočilo, o čem govori. Midva nimava signalov, o tem nikoli nisva govorila. Nikoli niti ne zaprosim za trenerjevo pomoč na igrišču," je povedala. Ta je na določenih turnirjih WTA dovoljena. "Poskušam ugotoviti, zakaj je to rekel. Ne razumem. Pri sebi bi rada razčistila, o čem je govoril."

Tri igre zatem je Osaka prejele še eno točko, Williamsova je namreč prejela kazen, ker je zlomila lopar. Besna Američanka je odkorakala do glavnega sodnika, vpila in kazala nanj, medtem ko jo je množica na stadionu podpirala v napetem vzdušju.

Pri naslednji menjavi strani je Williamsova Ramosa označila za lažnivca in mu rekla, naj se ji opraviči. Ker je točko pripisal Osaki, ga je označila za tata.

"To se mi zdi neverjetno, a se bom še naprej borila za ženske in za našo enakopravnost," je povedala najuspešnejša teniška igralka v zgodovini. "To je samo en primer za naslednjo osebo s čustvi, ki se želi izraziti in želi biti močna ženska. To jim bo zdaj dovoljeno zaradi tega, kar je bilo danes. Mogoče ni delovalo zame, a bo za naslednjo osebo," je dodala.

Ves ta "direndaj" pa mlade, 20-letne, Japonke ni zmedel. Po koncu dvoboja je povedala, da sploh ni vedela, kaj se je dogajalo med glavnim sodnikom in Williamsovo, ker se je osredotočala zgolj nase. Osaka, ki je zmagala v dveh nizih, je postala sploh prva Japonka z osvojenim turnirjem največje četverice.

Značke: tenis, zda

Članki iz rubrike