Sanjsko za Maribor: Hafnarfjördur ali Vikingur

Polovičen izkupiček: Gorica v boju za evropsko ligo izgubila v Atenah, Domžale v Reykjaviku zmagale.

Objavljeno
14. julij 2017 22.44
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Nyon je bil včeraj srečen kraj za Maribor. Če bo slovenski prvak potrdil mostarsko zmago v 2. kolu kvalifikacij za ligo prvakov, bo v 3. kolu igral z zmagovalcem dvoboja med prvakom Islandije Hafnarfjördurjem in Ferskih otokov Vikingurjem (1:1).

Mariboru se je zares ponudila imenitna priložnost, da si opomore po dveh zaporednih evropskih spodrsljajih in si preko Hafnarfjördurja ali Vikingurja v vlogi velikih favoritov napolni blagajno. Uvrstitev v 4. odločilno kolo kvalifikacij za preboj v ligo prvakov poražencu zagotavlja 3 milijone evrov kot »nagrada« za neuvrstitev v skupinski del tekmovanja LP, in še dodatnih 2,6 milijona za uvrstitev v skupinski del evropske lige. Sanjski izkupiček pa zagotavlja morebiten preboj v ligo prvakov: zmaga v 4. kolu je vredna 2 milijona €, preboj v skupinski del pa 12,7 milijonov €.

Gorica in Domžale sta na drugi oviri kvalifikacij za evropsko ligo v četrtkovih nočnih prvih tekmah 2. kola iztržila polovičen izkupiček. Gorica je bila v Atenah proti Panioniosu v porazu precej nemočna in nesrečna. Njena krvnika sta bil nemški napadalec Samed Yesil in portugalski sodnik Hugo Miguel. Yesil je dosegel oba gola, prvega v 12. minuti, drugega v 47., v 45. minuti pa po napaki Tineta Kavčiča iztržil še njegovo prestrogo izključitev. Kavčič se je poigraval pred vrati in izgubil žogo, nato pa v dvoboju z Yesilom storil prekršek. Za piko na i je sodnik v 60. minuti še razveljavil veljaven gol Osujija zaradi ofsajda.

Maccabi in Freiburg?

»Panionios je kakovostnejši, ima več hitrosti, predvsem v napadu, toda majhne napake s sodniškimi vred so nas stale ugodnejšega razpleta. Poskusili bomo vse, da na povratni tekmi zmagamo,« je pozitivno držo ohranil goriški trener Miran Sebrnič.

V Reykjaviku so Domžale ohranile zmagovalni ritem in si z zmago z 2:1 na stežaj odprle vrata 3. kola. Za Domžale sta bila strelca Jan Repas v 23. minuti in Senijad Ibričić z bele točke v 73. minuti. Repas in Ibričić sta dosegla že po 2 gola v kvalifikacijah.

»Tekma se je razpletala po naših pričakovanjih. Poleg umetne trave je igranje otežilo še vreme, saj je bilo hladno, v drugem polčasu pa je začelo še deževati. Tekmecem v zadnji tretjini igrišča nismo pustili, da bi si ustvarjali priložnosti. Želeli smo še nekoliko bolje zadrževati žogo na njihovi polovici, a nam to ni najbolje uspevalo. Zadeli smo v pravem trenutku in si priigrali lepo izhodišče za povratno tekmo,« je izjemno zahtevno tekmo opisal trener Simon Rožman.

Če bosta napredovala v 3. kolo, bo Gorica igrala z zmagovalcem dvoboja Maccabi Tel-Aviv – KR Reykjavik (prva tekma se je razpletla s 3:1), Domžale pa z nemškim Freiburgom.