Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 10. 2018,
8.56

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Hansaplast

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial tek Ljubljanski maraton poškodba

Ponedeljek, 15. 10. 2018, 8.56

2 meseca

Zakaj tako radi tečemo?

Vsebino omogoča Hansaplast

Foto: Thinkstock

Tekaški privrženci že nestrpno pričakujejo konec oktobra, saj v prestolnico prihaja največji tekaški dogodek pri nas - ljubljanski maraton. Letos bo potekal že triindvajsetič, največja tekaška prireditev v Sloveniji pa iz leta v leto privabi večje število tekačev in pridobiva mednarodno prepoznavnost.

Slovenska prestolnica bo konec oktobra gostila 23. Ljubljanski maraton, katerega glavni del vključno z najdaljšim tekom na 42 kilometrov bo 28. oktobra. | Foto: Slovenska prestolnica bo konec oktobra gostila 23. Ljubljanski maraton, katerega glavni del vključno z najdaljšim tekom na 42 kilometrov bo 28. oktobra.

Vedno bolj številčna zasedba na maratonu ni nobeno presenečenje, saj v Sloveniji rekreativno teče od dva do tri odstotka odrasle populacije. Tek tako med Slovenci gotovo velja za eno izmed najbolj priljubljenih oblik rekreacije.

Pa ni bilo vedno tako. Marjan Žiberna, nekdaj atlet, danes pa svobodni novinar in pisatelj, v uvodu knjige Zgodba Ljubljanskega maratona piše, da so "tisti, ki so se še pred 30 leti ukvarjali s tekom, veljali za posebneže, katere je pogosto pospremil pomenljiv gib na sence prislonjenega kazalca," piše Marjan Žiberna, nekdaj atlet, danes pa svobodni novinar in pisatelj, v uvodu knjige Zgodba Ljubljanskega maratona.

Kakršnakoli aktivnost je boljša kot nobena!

Tisti, ki so se že, in tisti, ki se še nameravajo prijaviti na letošnji maraton, se v teh dneh gotovo že oziroma še vneto pripravljajo. Prireditev tovrstnega značaja pa marsikdaj povleče tudi tiste, ki jim denimo še včeraj tek ni bil prav pri srcu. Morebiti pa ste prav vi med tistimi, ki se boste po novem navdušili nad tekom.

Marsikdo se namreč sprašuje, kako bi živel bolj zdravo, sproščeno in manj stresno. Rešitev je mogoče prav v gibanju v njegovi najbolj prvinski obliki - teku. Je že tako, da dokler se lahko gibljemo, je vse lepo in prav, sploh se ne bi smeli pritoževati nad podrobnostmi, ki nam morda malce grenijo vsakdan. Kako zelo je gibanje pomembno, se pogosto zavemo šele, ko nam ga kaj prepreči. In pomnite - kakršnakoli aktivnost je boljša kot nobena!

Hansaplastova pobuda "Več akcije - manj bolečine" vas želi spodbuditi h gibanju, saj boljša telesna pripravljenost in večja aktivnost pomagata pri zmanjšanju bolezni, obremenjenosti in bolečine. Nič več izgovorov - začnite se gibati še danes!

Kako začeti teči, katero je sveto pravilo teka, kakšne so najpogostejše poškodbe in kako jih blažiti, obravnavamo v naslednjem prispevku.

Poseben čar teka je dostopnost, saj ne zahteva pretirano drage opreme, plačevanja vstopnic ali članarin in ker se nam zanj ni treba voziti 50 kilometrov daleč. Zdravo, koristno, moderno in časovno udobno - začnemo in končamo na domačih vratih. | Foto: Poseben čar teka je dostopnost, saj ne zahteva pretirano drage opreme, plačevanja vstopnic ali članarin in ker se nam zanj ni treba voziti 50 kilometrov daleč. Zdravo, koristno, moderno in časovno udobno - začnemo in končamo na domačih vratih.

Kje začeti?

Odgovor je preprost, oblecite se v udobna športna oblačila, nadenite tekaške copate in tecite. Le še nekaj kratkih napotkov boste potrebovali, da boste s teka prišli z nasmehom na obrazu, ne pa z bolečinami v mišicah in sklepih.

Medicinsko in znanstveno je dokazano, da je postopna fizična aktivnost verjetno najpomembnejši ukrep za preprečevanje ortopedskih težav, poleg tega pa je tudi terapevtska in koristna za večino teh težav.

Če smo dlje časa neaktivni ali počivamo, izgubimo mišični tonus in naše telo ni več v dobri formi. Ko ponovno začnemo uporabljati mišice, nas dejansko boli; podobno kot takrat, ko odstranimo mavec, noga pa je nekoliko otekla, in vsak gib je nekaj, na kar se moramo znova navaditi. Toda aktivnost bo kmalu poskrbela za to. Predolga neaktivnost ali odsotnost vadbe zato nikoli ni priporočljiva, celo v primerih bolečin v hrbtu.

Postopnost in še enkrat postopnost

Postopnost pa je zlato pravilo, ki se ga je treba držati tudi pri teku. Tekaško vadbo začnite s hojo. Po petminutni hoji bo vaše telo ogreto in bo bolje prenašalo več­je obremenitve, ki se pojavijo med tekom. Preden začnete teči, še dodatno ogrejte mišice nog in trupa. Priporočamo dinamične gimnastične vaje, statičnemu raztezanju se poskusite izogniti.

Trening nadaljujte s kombinacijo minute teka in minute hoje. To počnite 30 minut (15 izmenjav teka in hoje). Ko nehate teči, še pet minut hodite in na koncu raztegnite mišice nog. Vsak teden za 15 sekund podaljšajte čas teka in za isti čas skrajšajte čas hoje. Če se še ne počutite pripravljeni na povečanje obremenitve, vztrajate še kakšen teden pri manjši obremenitvi in jo šele nato povečajte.

Poškodbe, sestavni del gibanja

Čeprav je tek prvinska oblika gibanje in da lahko teče tako rekoč vsak, pa tek ni pa tako nedolžen, kot misli večina ljudi. Da, sestavni del gibanja in ukvarjanja s športom so tudi poškodbe.

Do največ poškodb prihaja pri tekačih zaradi napačne obutve in predvsem napačne tehnike, tukaj predvsem tek po petah. Najbolj dovzetne za poškodbe so tetiva, kolena in stopala, do težav pa lahko prihaja po celem telesu. Pogosto zaradi napačne tehnike teka pride tudi do poškodb oziroma težav s hrbtenico.

Z upoštevanjem nekaterih osnovnih pravil teka jih lahko močno zmanjšamo ali celo preprečimo. Razumevanje biomehanike teka in narave poškodb je ključ do hitrega in popolnega okrevanja. Zelo pomembni so ustrezna obutev, primerno ogrevanje in raztezanje, pravilno stopnjevanje obremenitev pri delu z utežmi in aerobnih obremenitev na trenažerjih.

Pomoč pri neprijetnostih

Hansaplast AD tek | Foto: Je že tako, da v življenju pač ne gre vedno vse kot po maslu, toda ključno je, da najdemo pot, ne glede na karkoli.

Če iščete kakršenkoli obliž, vlažilno kremo za noge, športno bandažo, hladilni gel za boleče mišice ali celo toplotni obliž, ste na pravem mestu. Hansaplast vam želi, da uživate svoje aktivno vsakdanje življenje, ne da bi morali preveč skrbeti za drobne neprijetnosti. Odkrijte, kako lahko opravite z njimi, naj bo to žulj na stopalu ali majhna rana, zvit gleženj ali bolečina v križu.

Za skoraj vsako drobno neprijetnost ima Hansaplast ustrezno rešitev. Presenečeni boste, kaj vse so razvili, da vam olajšajo življenje: odkrijte, kako preprečiti ali zmanjšati brazgotine, kako vam lahko izdelki Hansaplast Foot Expert pomagajo, da se znebite trde kože, kako vam obliži za žulje omogočijo, da nadaljujete svojo pot ...

Z nekaj kliki odkrijte še številne druge razburljive inovacije, ki bodo pomagale vaši koži, vašim stopalom ali vašim sklepom, da ostanejo zdravi.

Ne spreglejte