Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 5. 2017,
10.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

kanu kajak Luka Božič Sašo Taljat

Torek, 23. 5. 2017, 10.14

6 let, 6 mesecev

Poslovila se bosta v domačem Tacnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Luka Božič in Sašo Taljat | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tik pred evropskim prvenstvom v slalomu na divjih vodah v Ljubljani je prišla dobra novica. Odlični slovenski dvojec, ki je med številnimi drugimi uspehi leta 2014 osvojil naslov svetovnih prvakov, lani pa se z evropskega prvenstva vrnil s srebrno kolajno, bo nastopil tudi na junijskem evropskem prvenstvu.

Luka Božič in Sašo Taljat se bosta s tekmovališč od svojih navijačev poslovila na domačem prvenstvu, ki bo v Ljubljani med 31. majem in 4. junijem.

Čeprav Primorca v skupnem čolnu nista sedela že vse od konca lanske sezone, ki se je s finalno tekmo svetovnega pokala končala prav na Savi, in sta izpustila tudi vse letošnje tekme, bomo lahko za navezo Božič – Taljat pesti stiskali tudi na prihajajočem evropskem prvenstvu. S posebnim povabilom Kajakaške zveze Slovenije bosta namreč lahko nastopila na tekmovanju, čeprav se za mesto v ekipi nista potegovala na majskih izbirnih tekmah.

Luka Božič se je povsem posvetil kanuju enosedu. | Foto: Luka Božič se je povsem posvetil kanuju enosedu. Občutek v čolnu je dober

"O tem sva se pogovarjala že prej, vendar pa sem vnaprej povedal, da na izbirnih tekmah v dvojcu ne bom startal," je uvodoma dejal Luka Božič, ki se je po izjemno napetih izbirnih tekmah letos znova uvrstil v ekipo v kanuju enosedu, ki je postal njegova prioriteta.

"Startala bova na evropskem prvenstvu, da se od najinih navijačev lepo posloviva. Lanska sezona se namreč ni končala najboljše. Morda bova nastopila tudi na letošnjem državnem prvenstvu, a na velikih mednarodnih tekmah bo to najin zadnji skupni nastop. Rekel sem tudi, da bom startal v dvojcu, le če bova nastopila zares. Prejšnji teden sva se po koncu lanske sezone prvič skupaj usedla v čoln in veslala na mirni vodi. Občutek je bil dober. Res je, da bova startala praktično brez skupnega treninga, a nama je še ostalo v krvi, tako da ne bi smela imeti težav. Tudi ta teden bova trenirala skupaj in tekmo vzela resno," je dodal Božič.

Sašo Taljat nove izzive našel v trenerski vlogi

Medtem ko je Luka Božič vse moči usmeril v kanu enosed, kjer je v preteklih sezonah že dosegal odlične rezultate in osvajal kolajne, predvsem v ekipnih preizkušnjah skupaj z Benjaminom Savškom in Anžetom Berčičem, je tudi Sašo Taljat ostal tesno povezan s kajakaštvom. Z novimi izzivi se srečuje v trenerski vlogi v domačem klubu, kjer bdi nad pripravo tako mlajših kot tudi nekoliko starejših divjevodašev.

"Če bi hotela na mednarodni ravni veslati zares, to zahteva veliko več skupnega treninga." | Foto: "Če bi hotela na mednarodni ravni veslati zares, to zahteva veliko več skupnega treninga."

Sašo tekmovalnega ritma ne pogreša

Sašo Taljat se že veseli nastopa v Tacnu: "Mislim, da ne bo nič težje, kot je bilo lani na svetovnem pokalu. Oba sva se namreč pripravljala individualno, tako kot v prejšnjih sezonah. Treninga v količinskem smislu ni bilo nič manj, le malo se bova morala še uskladiti v skupnem čolnu. Tekmovalnega ritma iz prejšnjih sezon ne pogrešam, startal sem na uvodni tekmi v Solkanu, sicer pa mi je čisto všeč tako, kot je zdaj, ko se v miru pripravljam doma."

Tako kot je omenil že Božič, je tudi Taljat potrdil, da bo to njuna zadnja večja skupna mednarodna tekma, v prihodnjih sezonah pa ne izključuje pa skupnih nastopov na domačih tekmah, kot je na primer državno prvenstvo: "Če bi hotela na mednarodni ravni veslati zares, to zahteva veliko več skupnega treninga. Glede na to, da dvojec ni več olimpijska disciplina, nihče od naju ni pripravljen več toliko vlagati v to."

Ne spreglejte