Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 12. 2017,
18.22

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

evropsko prvenstvo Peter John Stevens

Sreda, 13. 12. 2017, 18.22

6 let, 4 mesece

EP v kratkih bazenih, Köbenhavn (1. dan)

Stevens šesti, zmaga in evropski rekord Scozzoliju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Peter John Stevens | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Svetovni podprvak na 50 metrov prsno Peter John Stevens je v finalu evropskega prvenstva v kratkih bazenih v Köbenhavnu priplaval na šesto mesto. Za stopničkami je zaostal 41 stotink sekunde. Z evropskim rekordom, 25,62, je zmagal Italijan Fabio Scozzoli.

Italijanu sta se na zmagovalnem odru pridružila Rus Kirill Prigoda, ki je zaostal šest stotink, dve stotinki počasnejši pa je bil še Britanec Adam Peaty.

Izredno napet finale v Kraljevi areni danske prestolnice na 50 m prsno se je tudi ob odsotnosti branilca zlata iz Netanye 2015, Damirja Dugonjiča, napovedoval skozi ves dan. Že v predtekmovanju je bila četverica plavalcev hitrejša od starega rekorda prvenstev, prvi pa ga je popravil 22-letni slovenski študent univerze Tennessee.

V polfinalu se je zgodba nadaljevala. V prvi skupini je aktualni svetovni podprvak "Stivi", kot ga kličejo v domačem okolju, vnovič odlično začel, v finišu pa je bil od triglavana, za katerega sta vneto navijala tudi starša, 16 stotink sekunde hitrejši britanski svetovni prvak Adam Peaty s 25,81. Še hitrejši je bil drugi polfinale, v katerem je Rus Kiril Prigoda s 25,72 celo izenačil evropski rekord Italijana Fabia Scozzolija, ki je bil v tej skupini z dosežkom 25,74 drugi, Belorus Ilija Šimanovič je dosegel izid 25,96.

Lovil se je, saj je v zadnjih časih treniral v "jardih"

"Glede na to, da je bilo to vropsko prvenstvo precej hitrejše od lanskega sem lahko zadovoljen." | Foto: Anže Malovrh / STA "Glede na to, da je bilo to vropsko prvenstvo precej hitrejše od lanskega sem lahko zadovoljen." Foto: Anže Malovrh / STA

V finalu so bile karte premešane na novo. Prekaljeni veteran z Apeninskega polotoka Scozzoli je dokazal, da je kljub 29 letom še vedno konkurenčen najboljšim in si povrnil evropski rekord. Rus Prigoda je bil vsega šest stotink sekunde počasnejši, a se je moral zadovoljiti z ruskim rekordom in srebrom, prvemu zvezdniku Britancu Peatyju, vsi nosilci medalj so bili hitrejši od evropskega rekorda, pa je nov britanski rekord 26,70 zagotovil bron.

"Z izidi sem zelo zadovoljen, saj sem sem prišel neposredno iz Amerike. Nisem treniral v 25-metrskih bazenih, ampak v jardih, zato sem se malo lovil, saj se to pozna na številu zavesljajev, na obratu in prihodu v cilj, kar je v sprintu občutljivo. Najbolje je bilo v polfinalu, v finalu pa je bilo nekaj napak in ni se izšlo povsem po pričakovanjih. A glede na dejstvo, da je bilo to evropsko prvenstvo precej hitrejše od lanskega svetovnega prvenstva v Kanadi, sem lahko zadovoljen," je po finalu povedal Stevens.

Rusko presenečenje

Prireditelji so prvi dan razdelili šest kompletov kolajn in vsekakor je polna dvorana doživela ruski dan. Začelo se je s presenečenjem, saj je vsega 17-letni Kliment Kolesnikov z novim rekordom prvenstev in mladinskim svetovnim rekordom 1:48,02 na 200 m hrbtno presenetil bolj uveljavljene tekmece na čelu z na koncu srebrnim branilcem naslova Poljakom Radoslawom Kaweckim.

Na 400 m prosto je bil neustavljiv drugi Rus Aleksander Krasnih, ki je v preteklih letih blestel predvsem kot član ruske štafete na 4 x 200 m prosto, v tej disciplini pa je v 25-metrskem bazenu tudi aktualni svetovni podprvak. Kolesnikov si je s štafeto Rusije ob koncu programa priplaval še zlato na 4 x 50 m prosto.

V ženski konkurenci si je prvi naziv najboljše v Evropi s 4:24,68 na 400 m mešano priplavala madžarska svetovna in olimpijska prvakinja Katinka Hosszu. Evropska rekorderka Ruta Meilutyte iz Litve pa je tesno dobila žensko tekmo na 50 m prsno.

Oder in Fain v četrtkov finale

V četrtkov finale na 800 metrov prosto - ta bo na sporedu ob 18.36 - sta se s četrtim izidom 8:21,27 in osmim dosežkom 8:31,38 uvrstili Ravenčanka Tjaša Oder in mladinka Branika, 16-letna Katja Fain, ki si je ob prvencu na članski tekmi takoj priplavala sodelovanje v boju za odličja. Tjaša Oder se je uvrstila v finale na 800 metrov prosto. | Foto: Vid Ponikvar Tjaša Oder se je uvrstila v finale na 800 metrov prosto. Foto: Vid Ponikvar

"Tekmo sem spremljala in zato danes nisem dala vse od sebe, saj je bila prva skupina počasnejša, kot ima prijavljene čase. Upam, da mi bo jutri uspelo pokazati več. Želja v finalu je tudi nov slovenski rekord, ki je v lasti Anje Klinar, realen cilj pa je vsaj osebni rekord, saj se popoldne v vodi počutim bolje," je po tekmi povedala Odrova, bronasta v tej disciplini na lanskem EP v 50-metrskem bazenu v Londonu.

"Zelo sem vesela finala. Izboljšala sem osebni rekord, a to še ni čas, ki sem si ga želela. To bom skušala jutri dopoldne popraviti. Predvsem v prvi polovici tekme moram hitreje začeti in potem to nekako držati naprej," je menila Fainova, ki jo na tekmi kot trenerka spremlja mati Metka Fain. Ta je leta 1999 z dekliškim priimkom Sparavec z bronom na EP v Istanbulu Sloveniji priplavala prvo žensko medaljo na evropskih prvenstvih v olimpijskem bazenu sploh.

Pri tem je zanimivo, da je slovenski selektor Gorazd Podržavnik na torkovem srečanju vodij odprav preprečil zamisel organizatorjev, da bi kljub drugačnemu razpisu v sredo na 800 metrov prosto plavale počasnejše skupine, tudi z obema Slovenkama, v četrtek pa bi v finalu nastopila osmerica deklet z najhitrejšimi prijavljenimi časi, torej brez deklet v slovenski opremi.

Mariborčan Martin Bau ima na prvenstvo močno navijaško podporo. | Foto: Vid Ponikvar Mariborčan Martin Bau ima na prvenstvo močno navijaško podporo. Foto: Vid Ponikvar

Martin Bau, ki ga spremlja za cel kombi domačih navijačev, je osvojil 16. mesto na 400 metrov prosto. "Naredil sem korak naprej od lanskega SP, kar je najpomembneje, a ne morem biti zadovoljen, saj nisem dosegel osebnega rekorda. Trudil sem se z obrati, tudi naredil udarec z nogami po vsakem in mislim, da je tudi tehnika boljša, ali bo ura pokazala, kar si želim, pa bomo videli. Vse je zastavljeno na dolgi rok, skrbi nimam, nisem pa zadovoljen. Pričakujem, da bo boljše že jutri na 1500 metrov prosto," je o nastopu za STA povedal Mariborčan, ki se je zaradi plavanja lani preselil na Koroško.

Na 50 metrov prsno je na evropskih prvenstvih debitiral 27-letni Aljaž Kerč iz ljubljanske Olimpije, specialist za daljše razdalje, ter bil zadovoljen z osebnim rekordom 27,31 in 35. mestom. "To je lepa napoved za jutri, saj to ni moja disciplina," je dejal Kerč, ki ga v četrtek čaka tekma na 200 metrov prsno.

Pintarjeva z osebnim rekordom 29.

Nastope je z novim osebnim rekordom 31,08 na 50 metrov prsno in drugim izidom vseh časov v državi odprla radovljiška olimpijka Tjaša Pintar, ki je bila na koncu 29. "Prvih 25 metrov sem bila prekratka, a to ni pomembno, saj me glavne tekme še čakajo. Vedela sem, da lahko plavam dobro tudi na 50 metrov prsno, saj sem prsni slog v zadnjem času precej trenirala," je bila zadovoljna študentka univerze Tennessee.

Tjaša Pintar je končala kot 29. | Foto: Vid Ponikvar Tjaša Pintar je končala kot 29. Foto: Vid Ponikvar

V drugi skupini so plavale izkušena Tjaša Vozel, Tara Vovk in Tina Čelik ter zasedle 34., 36. in 37. mesto. Osebni rekord je popravila le Čelikova. Vozlova je po tekmi priznala, da je imela na treningu težave s šprintom. Več pričakuje na 100- in 200-metrski razdalji. Podobno je razmišljala Vovkova. "Imela sem nekaj treme, a po drugi strani sem vedela, da sem sem prišla po izkušnje in osebne rekorde, kar mi je uspelo. Pomembno je, da se tukaj tudi zabavam, in tudi za naprej sem optimistična," pa je menila 16-letna Čelikova, bronasta na letošnjem mladinskem EP v Izraelu.

Izidi, moški:

200 m, hrbtno:

1. Kliment Kolesnikov (Rus)     1:48,02 - rekord prvenstev

2. Radoslaw Kawecki (Pol)       1:48,46

3. Dansas Rapsys (Lit)          1:49,06

...

400 m, prosto:

1. Aleksandr Krasnik (Rus)      3:35,51

2. Peter Bernek (Mad)           3:37,14

3. Henrik Christiansen (Nor)    3,38,63

...

50 m, prsno:

1. Fabio Scozzoli (Ita)           25,62

2. Kiril Prigoda (Rus)            25,68

3. Adam Peaty (VBr)               25,70

...

6. Peter John Stevens (Slo)       26,11


štafeta 4 x 50 m, prosto:

1. Rusija                       1:23,23

2. Italija                      1:23,67

3. Poljska                      1:24,44

...

 

Izidi, ženske:

400 m, mešano:

1. Katinka Hosszu (Mad)         4,24,78

2. Lara Grangeon (Fra)          4:28,77

3. Fantine Lesaffre (Fra)       4:30,68

...

50 m, prsno:

1. Ruta Meilutyte (Lit)           29,36

2. Jenna Laukkanen (Fin)          29,54

3. Sophie Hansson (Šve)           29,77

...

Ne spreglejte