Tako odličen, da je očaral tudi Argentinca

Christian Eriksen je bil veliki junak zmage Danske nad Irsko v dodatnih kvalifikacijah, odličen je tudi v dresu Tottenhama. 

Objavljeno
19. november 2017 19.10
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Danski junak dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji Christian Eriksen je pri 25 letih na dobri poti, da bo zasenčil tudi tako slovite rojake, kot so bili Preben Elkjær ter brata Laudrup, Michaela in Briana. Trojček golov v Dublinu v 75. nastopu za »Rdeče-beli dinamit«, kot je vzdevek Danske, je zveznega napadalca Tottenhama utrdil v kategoriji nacionalnih junakov in zvezdnikov svetovnega nogometa.

»Res neverjetno, posrečil se mi je sijajen dosežek. Svojo državo sem na svetovno prvenstvo popeljal s tremi goli v dodatnih kvalifikacijah. To mi bo v karieri pomenilo veliko. Podvig je izjemen in vesel sem ga,« je čudežni dublinski večer opisal nesporni prvi mož Danske, ki ima v njem dostojnega naslednika slovitih »vikingov«.

S svojo lahkotno predstavo, igrivostjo in natančnostjo je vrgel na zadnjico rojake, tekmece ... »Ne moremo ignorirati dejstva, da je uprizoril življenjsko predstavo kariere v reprezentančnem dresu,« je kolega pohvalil znameniti posebnež med nogometaši Nicklas Bendtner.

Eriksen ni imel prav veliko časa za slavje. Mestni derbi (sobota) z Arsenalom je še ena v nizu tekem, v katerih se mora Danec z Ajaxovo nogometno šolo potrjevati tudi argentinskemu trenerju Mauriciu Pochettinu. Čeprav ima pri njem status nedotakljivega.

»Ko sem v slačilnici pogledal sporočila, je bilo njegovo med prvimi,« je Eriksen priznal in dal vedeti, da ima s trenerjem posebno vez.

»Christian je tako poseben. Vedno mu pravimo Golazo, ker je sposoben zabijati neverjetne gole. Naše zaupanje vanj je izjemno in on čuti, da ga obožujemo,« je bil sladek Pochettino.

Danski selektor, Norvežan Åge Hareide, je prepričan, da njegov junak spada med deset najboljših nogometašev na svetu. »To je pritisk,« je igralec z nasmehom pospremil laskave selektorjeve ocene in podrobneje komentiral sladke besede. »Sem samo nogometaš, ki poskuša dati vse od sebe v najpomembnejših trenutkih. Novinarji pa lahko potem pišejo, karkoli želijo.«

Eriksenova kariera se vseskozi vzepnja in ne kaže, da bi bila že na vrhuncu. »Prepričan sem, da mi bo hat-trick še dvignil strelsko samozavest. Da bom okrepil zbranost v trenutkih, ko je treba zabiti gol, da bom še bolj razmišljal kot napadalec in strelec,« je izpostavil za vsakega nogometaša pomembnost zabijanja golov v odločilnih trenutkih. Zanj je ta odlika še toliko bolj pomembna, ker je igralec iz zvezne vrste in zanje vsak gol šteje dvojno.

Eden od Tottenhamovih zaščitnih znakov je bil tako rekoč od malih nog izbranec. V rojstnem Middelfartu se je kmalu iztrgal iz povprečja, odšel v Odense in pri 16 letih ga je v Amsterdam že odpeljal Ajax. V treh sezonah v članskem moštvu nizozemskega velikana se je že znašel v Londonu na White Hart Lane. Potem ko je obdobje pri Ajaxu zaznamoval z velikimi dejanji in s številnimi posamičnimi zvenečimi nazivi – od danskega talenta leta do Ajaxovega in Nizozemske. Navdušil je tudi danes že pokojnega legendarnega Johana Cruyffa.

»Je igralec, ki ga srčno obožujem. To je le začetek in spodbuda, da bi iz talenta izvlekel čim več. Talent ima in vse je odvisno od njega. Je tipičen izdelek danske nogometne šole. Lahko ga primerjam z Michaelom in Brianom Laudrupom. Samo čas bo pokazal, ali bo lahko dosegel njuno raven,« je najslavnejši Nizozemec pohvalil Eriksena, ki bo v lovu za bratoma Laudrup resnično moral poseči visoko. S priznanjem za najbolj nadarjenega igralca leta na Nizozemskem je ponovil dosežek rojaka Jan Dahla Tomassona iz leta 1996. Nekdanji odlični strelec predstavlja tudi velik izziv. Z 52 goli je najboljši strelec Danske.

Vedno resnicoljubni Bendtner je mlajšemu rojaku v obraz zabrusil, kaj mora še popraviti. »Če želiš, da bi bil ob boku Lionelu Messiju in Cristianu Ronaldu, da bi o tebi govorili in pisali, boš moral biti stanovitnejši. In izjemne predstave ponavljati iz leta v leto,« je bil iskriv Bendtner in zatrdil, da je že zrasel v vodjo, ki si upa prevzeti odgovornost. »Je nogometaš, ki oblikuje moštvo.«