Šport > Košarka
15 ogledov

Helios ni prekinil monopola: Olimpiji 19. naslov

Union Olimpija Helios Domžale pokal Spar finale Celje dvorana Golovec Prepelič Gregor Katič
Helios kljub dobremu odporu ni uspel pripraviti še drugega presenečenja na zaključnem turnirju pokala Spar in v finalu izgubil proti Unionu Olimpiji (61:73). To je že šesti zaporedni pokalni naslov za ljubljansko moštvo, ki je v Celju trofejo v zrak dvignilo že devetnajstič v zgodovini kluba.

Union Olimpija je pravi specialist za slovenski pokal, saj medtem ko v državnem prvenstvu ni osvojila naslova že tri sezone, v pokalu Spar nima prave konkurence. Tako je bilo tudi tokrat na zaključnem turnirju v dvorani Golovec, kjer so se zmaji suvereno prebili v finale in vlogo favorita potrdili tudi proti Heliosu.

Zeleno-beli so v 22 nastopih v slovenskem pokalu 21-krat igrali v finalu in slavili 19-krat. Brez naslova so ostali leta 1997, ko je zmagala Kovinotehna Savinjska Polzela, ter 2004 in 2007, ko sta bila v finalu boljša Pivovarna Laško oziroma Helios.

Domžalčani so navkljub porazu v finalu veliki zmagovalci zaključnega turnirja. Mlada ekipa Zmaga Sagadina je v polfinalu presenetila Krko in tako presegla svoja pričakovanja, podobno pa velja tudi za mladinsko zasedbo Heliosa, ki je postala zmagovalec mini pokala Spar, ki je prav tako potekal v Celju in je namenjen igralcem do 14. leta starosti. Tako kot pri članih je tudi pri slednjih tragična vloga pripadla košarkarjem Krke, ki so enako kot člani veljali za favorite, na koncu pa izgubili v finalu.

Murić tudi v finalu najboljši zmaj

Glede na to, da je Helios v polfinalu potrošil ogromno energije in se čustveno tudi malce izpraznil, je bil finale v domeni Uniona Olimpije. V prvi četrtini so zmaji delovali še malce uspavano, nato pa iz minute v minuto višali prednost. Do odmora so si nabrali enajst točk naskoka, vprašanje o zmagovalcu pa so dokončno rešili v zadnji četrtini, ko se je rezultat na semaforju povzpel na 69:52.

Za najkoristnejšega igralca finala je bil po statistiki proglašen Dino Murić, ki je dosegel 16 točk in imel statistični količnik 18. Ob njem so pri Olimpiji mejo desetih točk dosegli ali presegli še Alen Omić (12), Jaka Blažič (11) in Jasmin Perković (10). Pri Heliosu sta največ točk dosegla Nikola Gačeša (15) in Djordje Majstorović (12).

"Pokal Spar je prinesel presenečenje. Helios je presenetil Krko, tudi mi pa nismo imeli lahkega dela. Morali smo se zelo potruditi, da smo osvojili to lovoriko, katere smo veseli. Ena 'titula' je šla v žep, osvojiti moramo še drugo, tisto v Ligi Telemach. Smo mlada ekipa, gremo naprej iz tekme v tekmo ter se poskušamo dokazovat. Naslov MVP-ja finala je lovorika, za katero je zaslužna celotna ekipa," je po zmagi povedal Murić, najkoristnejši igralec finala.

Sagadin: "Če bi imeli teden dni časa, bi se lahko kosali"

"Izredno sem vesel, zlasti za moje fante, ki so si zelo želeli te zmage. Uspelo nam je odigrat težke tekme in potem zmagati v finalu proti izredno kvalitetni in mladi ekipi Heliosa, ki jo odlično vodi Zmago Sagadin," je pristavil Sašo Filipovski, njegov "trenerski oče" Sagadin pa je dodal:

"Nisem razočaran. Za našo ekipo je hud zalogaj igrati proti dvema ligašema Lige ABA v dveh dneh. Če bi imeli po izredni sobotni zmagi proti Krki teden dni časa, da se pripravimo na Olimpijo, in če bi imel zdravega Močnika za rezervo na mestu organizatorja igre, potem bi se verjetno lahko kosali z Olimpijo. V prvi četrtini, ki smo jo odigrali dobro, smo pokazali, da se lahko vsaj na trenutke merimo z Unionom Olimpijo, ki je po tem delovala kot stroj in je mlela. Union Olimpija je zasluženo prvak. Prireditev je bila lepa, košarka prav tako. Ljubljančani imajo z igro, ki jo kažejo na trenutke, kvaliteto, da v Ligi ABA pridejo do turnirja zaključne četverice."

Pokal Spar, zaključni turnir, finale:

Union Olimpija : Helios Domžale 73:61 (16:17, 23:11, 17:23, 17:10)
Murić 16, Omić 12, Blažič 11; Gačeša 15, Majstorović 12

Komentarjev 1
  • vico 23:00 10.februar 2013.

    svaka cast fantje....to olimpijaaaaaaaaaaaaaaaaa